Cum facem distributia pe ancore in seo?

Share Button

Dupa ultimele articole publicate a venit momentul sa detaliem putin un subiect extrem de sensibil. Si anume cum facem distributia ancorelor in campaniile noastre de link building asa incat sa nu riscam o penalizare de la Penguin pentru supra optimizare.

Mare parte a celor ce se ocupa cu optimizarea seo au inteles deja conceptul de diversificare de linkuri, diversificare de ancore. Cu alte cuvinte au inteles ca trebuie sa devina putin mai creativi atunci cand vorbim de ancorele linkurilor folosite in procesul de optimizare seo.

Ce este o ancora? O ancora este exact textul pe care se pune linkul spre siteul care se doreste a fi promovat. Exemplu: Aceasta fraza este un exemplu de folosire a acorelor seo. Daca doriti sa aflati mai multe despre optimizarea seo dati click aici pentru a intra pe siteul DanBradu.com.

Daca veti da click pe link veti ajunge pe pagina : https://www.danbradu.com. Textul folosit pentru acest lucru, adica ancora este, in cazul de fata : “click aici pentru a intra pe siteul DanBradu.com”.

Google foloseste analiza acestor ancore pentru a-si face o idee despre ce este pagina spre care pleaca linkul si implicit care ar fi cuvintele potrivite pentru a o afisa in cautari. In trecut, oamenii au abuzat de folosirea acestor ancore pe cuvantul exact pe care doreau sa urce in motorul de cautare. pe vremuri daca doream sa urc pe cuvantul “optimizare seo Ploiesti”, era suficient sa construiesc o droaie de linkuri cu acest “anchor text” spre siteul meu. Si Pam.. ajungeam primul!

Insa odata cu lansarea Penguin, lucrurile au devenit putin mai complicate. Astfel Google a inceput sa suspecteze siteurile care au 100% din ancore spre un cuvant cheie de campanii ilegale de link building si sigura ca da, sa le penalizeze drastic.

S-au facut studii serioase si s-a dovedit ca oamenii, in mod natural nu pun aceeasi ancora pe acelasi link, ci fiecare pune altfel. Cei de la MicroSiteMasters.com, au cercetat si constatat ca cei care folosesc obsesiv “cuvinte cheie ” exacte pe linkurile lor sunt penalizati de catre motorul de cautare principal, Google.

De accea este extrem de important sa mentinem procentul ancorelor pe cuvinte cheie cat mai jos si sa diversificam cat mai mult posibil ancorele in procesul de link building. Formulele prezentate de diversi specialisti oscileaza si se regasesc diferente destul de mari intre ce spun unii sau altii. Va prezint aici una dintre cele mai simple formule de diversificare a ancorelor unui site care aduce rezultate in Serp.:

  • 25% linkuri de brand
  • 25% URL direct
  • 25% volum total de ancore pe cuvinte cheie( atentie procentul se imparte intre 5-10 cuvinte cheie)
  • 25% alte ancore diverse

Haideti sa le explicam putin in ceea ce urmeaza:

Linkurile de brand : Exemple: Dan Bradu, DanBradu.com, www.danbradu.com, https://danbradu.com, https://www.danbradu.com, precum si combinatii pe brand : Danbradu seo, optimizare seo DanBradu.com, etc…

Linkurile de brand sunt acele linkuri unde in cadrul ancorei se mentioneaza si Brandul siteului. Acest tip de linkuri sunt obligatorii, iar ele pe langa partea de diversitate a ancorelor mai au si functia de intarire a brandului dumneavoastra in ochii lui Google.

Linkuri tip URL direct: aceste linkuri sunt de tipul https://danbradu.com/optimizare-seo/, https://danbradu.com/6-trucuri-pentru-optimizare-seo-in-2015/, etc… Cred ca ati prins ideea si nu o sa mai insist.

Linkuri pe cuvinte cheie sau cuvinte cheie extinse!: aici trebuie sa fim foarte atenti. Se recomanda un maxim de 25% din totalul ancorelor pe toate cuvintele cheie vizate cu precizarea ca nic un cuvant cheie sa nu depaseasca 12 %. Se pot folosi ancore exacte : optimizare seo, optimizare Google, servicii seo sau si mai bine ancore extinse care contin cuvantul cheie de tipul : strategie optimizare seo, servicii seo de calitate, etc.

Specific ca am vazut siteuri care stau foarte bine in Serp fara sa foloseasca nici macar odata cuvant cheie exact pe ancora ci doar cuvinte cheie extinse!! Deci se poate.

Linkuri cu ancore diverse: aici se pot folosi diferite fraze, sau expresii de genul : click aici, detalii, mai multe despre, etc…

Unde se plaseaza ancorele cu link in pagina?

Este foarte important ca linkurile dumneavoastra sa nu fie prezente toate in acelasi loc, cum ar fi sidebar, footer, menu….etc. Si aici se pot naste automatisme pe care motoarele de cautare sa le poata depista si penaliza ulterior.

Asadar incercati sa diversificati ancorele si pozitia lor in pagina cat mai mult posibil. Si veti vedea ca succesul este mult mai aproape de voi decat ati putea crede.

 

Be Sociable, Share!