Una dintre intrebarile frecvente venite de la clienti este si aceasta legata de subdomenii si utilitatea lor in procesul de optimizare seo. Asadar cream subdomenii sau simple foldere pe server pentru un transfer mai bun de autoritate de la domeniul mama?
Exista multe pareri divergente in lumea specialistilor in ale seo-ului cu privire la cele doua forme de creare de continut nou. Dar mai intai trebuie sa intelegem ce sunt subdomeniile si folderele atasate siteului.
Un subdomeniu este o creare de folder de date pe server care porneste din radacina siteului de forma : blog.site.ro. In principiu un subdomeniu contine date total diferite de cele hostate in main root-ul siteului( siteul mama, site.ro), intr-un spatiu direct destinat lui.
Aceasta separare este foarte importanta din punct de vedere al optimizarii seo pentru ca motoarele de cautare vad subdomeniile ca si domenii diferite, ca si siteuri diferite chiar, cu alte cuvinte le trateaza in mod independent fata de siteul mama. Folosind aceste date in ultimii ani s-a cam facut abuz creandu-sa subdomenii cu cuvinte cheie in ele de genul optimizareseo.danbradu.com, etc.
Acest fapt a deranjat mult pe Google si tocmai de aceea multe din aceste subdomenii exact match au fost penalizate de-a lungul timpului. In general este bine de evitat folosirea unui cuvant cheie exact in stuctura link-ului subdomeniului si de obicei se recomanda folosirea lor doar in scopul ruperii unei anumite structuri a siteului din siteul mama . Exemple : creare blog atasat siteului , separarea siteurilor scrise in alta limba ex : en.danbradu.com, fr.danbradu.com….
Folosirea subdomeniilor este recomandata pentru transferarea autoritatii domeniului mama catre acest subdomeniu asigurandu-i o mai mare credibilitate in fata motoarelor de cautare. Formula functioneaza desigur si invers. Adica sunt structuri care au subdomeniul superior ca si autoritate continutului din main root.
Dupa cum va spuneam parerile sunt divergente in domeniu, Moz de exemplu recomanda folosirea subfolderelor de genul site.ro/blog in loc de folosirea subdomeniilor de genul blog.site.com.
Daca ar fi totusi sa luam in considerare testele facute de mai multe companii de seo din lume cu renume se pare ca este recomandat mai bine sa folositi subfoldere decat subdomenii, in urma testelor vazandu-se o crestere a traficului mai mare in cazul folosirii primelor .
Se pare ca in urma testelor de schimbare a unui site hostat intr-un subfolder de genul site.ro/blog spre un domeniu de forma blog.site.ro s-a observat o scadere drastica a traficului obtinut din motoarele de cautare, chiar daca s-a folosit si redirectarea 301 spre linkurile vechi cu cele noi.
Din pacate pentru specialistii seo nu stim care sunt criteriile exacte de selectie ale algoritmului Google si tocmai de aceea nu putem da date certe ci numai cele obtinute in urma unor teste facute ade anumite companii de profil care se ocupa cu cercetarea motoarelor de cautare.
Concluzia acestor teste ne spune clar ca mai bine folosim un subfolder legat direct de domeniul principal de genul site.ro/blog decat sa folosim un subdomeniu de forma blog.site.ro.
In speranta ca am raspuns celor interesati de subiect va dorim “alegeri inspirate” in ceea ce inseamna dezvoltarea siteului dumneavoastra si va promitem ca pe viitor vom trata toate subiectele ridicate de catre dumneavoastra.