Buna intrebarea din titlu . In cat timp se vad rezultatele optimizarii seo? Nu cred ca exista specialist in domeniul optimizarii seo care sa nu fi primit aceasta intrebare de la cel putin 90% din clientii lui.
Raspunsul este destul de greu de dat ca o data certa dar se pot face unele estimari de bun simt, care insa depind de foarte multi factori cum ar fi : nisa, bugetul de promovare, penalizarile siteului, etc.
De obicei foarte multe siteuri care vin la noi au astfel de penalizari manuale pe siteurile lor astfel incat prima parte a muncii de optimizare seo se rezuma la a sterge acele penalitati astfel incat siteul sa aiba sanse reale de urcare in motorul de cautare Google. Aceasta operatiune poate lua chiar si luni de zile. Proprietarii de siteuri si directorii de marketing nu pot sa inteleaga de ce pozitionarile si conversiile scad in loc sa creasca dupa ce siteul a fost modificat structural la indemnul unui specialist seo.
Un specialist in optimizarea seo cu experienta va sti sa explice de ce se intampla aceste fapte in prima faza de optimizare dar presiunile vor continua pentru “a face seo mai repede”!
Trebuie sa se inteleaga ca optimizarea seo este cu si despre repararea unor disfunctionalitati ale siteului respectiv dupa anumite standarde bine stabilite si determinate. Aici putem vorbi despre :
- scrierea corecta a URL-urilor
- canonicalizarea linkurilor duplicat
- continutul siteului de calitate ( fara continut copiat de la altii)
- sitemap corect configurat
- prezenta social media adecvata
- scrierea corecta a meta title-urilor si meta description pentru fiecare pagina in parte, etc
Si am putea continua mult si bine. Ceea ce nu se intelege este faptul ca dupa ce un specialist corecteaza aceste erori ale siteului, echipa care posteaza continut, produse, creaza pagin pe siteul respectiv trebuie sa continue in acelasi fel. Acest aspect este extrem de important si din pacate tratat gresit de marea majoritate a clientilor seo.
Cel mai bine este sa comparam procesul de optimizare seo cu activitatile de fitness. Trebuie sa iti creezi niste automatisme de lucru (exercitiu) si sa nu te uiti in oglinda din 5 in 5 minute! Pentru ca inainte de a incepe o activitate intensa de fitness te duci la doctor si iti faci niste analize sa vezi daca organismul tau suporta exercitiile pe care vrei sa le faci. La fel si cu optimizarea seo, vii la specialist sa vada siteul tau sa il seteze adecvat si apoi incepi “antrenamentele”.
Daca fortezi lucrurile si incerci sa sari anumiti pasi nu vei reusi decat sa strici tot ce ai construit pana atunci, pentru ca din pacate pentru multi care nu inteleg, optimizarea seo este un proces de lunga durata.
Este extrem de important sa se inteleaga ca optimizarea seo depinde de foarte multi parametrii. Aici putem vorbi de design, programare, etc facute in trecut si neactualizate. De aceea primul pas este sa soliciti un audit seo pentru a stii de unde sa incepi si sa poti sa iti faci o idee asupra “sanatatii” site-ului tau.
Sunt foarte multi factori care sunt implicati in procesul de optimizare seo, iar mare parte dintre ei tin atat de specialistul seo cat si de echipa care lucreaza efectiv pe site. Am mai insistat pe acest aspect deoarece este foarte important. Se pot organiza miniconferinte cu angajatii care sa fie invatati sa lucreze corect de catre specialistul seo.
Este important sa intelegeti cateva reguli de baza care sa va fereasca de escuri in alegerea specialistului seo:
- Sa nu crezi niciodata specialistul care iti garanteaza pozitia 1 in Google! Acest lucru este o minciuna sfruntata si este imposibila de realizat!
- Pentru inceput stabileste niste tinte rezonabile, nise pe care tile permiti si nu cele la care visezi! Acest fapt iti asigura urcarea mai rapida in Google si implicit trafic spre siteul tau.
- Trage concluzii abia dupa minim 3 luni! Primele rezultate care trebuie discutate cu specialistii trebuie facute din 3 in 3 luni si nu zilnic, saptamanal si lunar!
- Cere firmei de seo rapoarte lunare sau saptamanale in care sa fie explicat exact ceea ce fac pentru siteul tau!
Pana la urma nici eu nu am reusit sa raspund la intrebarea din titlu dar am incercat sa va explic niste principii importante cu si despre procesul de optimizare seo. Sper totusi ca acest articol sa va fie de folos in demersurile dumneavoastra de a ajunge numarul 1 in Google. 🙂