Skydivingul in 3 pasi: caderea libera, deschiderea parasutei si aterizarea

0 Shares
0
0
0

Desi foarte mult timp skydiving-ul a fost trecut la categoria distractii si nebunii pentru pasionatii de adrenalina, si intotdeauna pus in inferioritate fata de fratele sau aproape geaman, parasutismul, skydiving-ul nu este o simpla aruncare din avion, haotica, fara reguli si nesigura, asa cum s-a spus de multe ori de catre cei care nu il considera deloc un sport sau o activitate serioasa.

E adevarat ca skydiving-ul inseamna in primul rand aventura si adrenalina, insa este o aventura bine gandita si calculata in asa fel incat sa nu comporte niciun fel de risc pentru cei care fac salturile.

Atunci cand mergi la un centru pentru sarituri, sau la o scoala pentru skydiving si parasutism, primul lucru care ti se intampla este un instructaj despre masurile de siguranta si despre ce anume inseamna acest salt, cu beneficiile si riscurile sale. Saltul in sine este cu adevarat spectaculos, insa si masurile de siguranta pentru fiecare participant la zbor conteaza.

Skydiving-ul are trei faze distincte de desfasurare dupa momentul sariturii in sine: caderea libera, deschiderea parasutei si aterizarea. Fiecare etapa a saltului va fi unica, mergand de la caderea libera care pompeaza efectiv adrenalina in creier si in vene si care face inima sa iti bata la trap si pana la plimbarea pe care o faci deasupra orasului cu parasuta, care are darul de a te linisti si de a te face sa simti ca plutesti. Fara sa mai punem la socoteala privelistile si faptul ca reusesti sa vezi orasul din cu totul alta perspectiva decat o faceai pana acum, diferita chiar si de ceea ce vezi din avion!

Unii saritori au tendinta de a prefera prima parte, cea plina de actiune, a saltului, in timp ce altii isi gasesc bucuria si delectarea in cea de-a doua parte cand sunt la adapostul unei parasute si plutesc pe cer.

Vom explica fiecare dintre cele trei faze ale unui salt cu parasuta in tandem mai in detaliu, in cele ce urmeaza. Dupa ce le vei trai pe rand pe propria piele, vei intelege si tu de ce fiecare dintre ele are partile sale fantastice, dar si momentele sale de panica uneori. Indiferent ce simti inainte de a incerca experienta speciala care este skydiving-ul, nu uita ca primele salturi pe care le vei face vor fi in tandem, cu un instructor de zbor care te va ajuta sa faci toate manevrele necesare si care practic va detine responsabilitatea intregului salt. Practic, nu exista aprope niciun risc sa patesti ceva sau sa uiti ce manevre trebuie sa faci astfel incat sa te expui pericolelor. Totul se va desfasura cat de lin si de lipsit de riscuri cu putinta.

1. Caderea libera

Cursa cu avionul poate fi in sine o experienta speciala si aparte, pentru ca nu zbori la altitudinile foarte mari la care zbori de obicei cand pleci in vacante, si vei reusi astfel sa ai o vedere mult diferita asupra orasului si a zonelor din imprejurimi.
Dar skydiving-ul in sine incepe exact in momentul in care picioarele tale se desprind de podeaua avionului. In skydiving aceasta se numeste iesire. Iesirea din avion marcheaza inceputul primei faze: caderea libera plina de adrenalina si emotii. E posibil ca la inceput sa ai o senzatie scurta de cadere, ce va dura numai cateva secunde dupa ce parasesti avionul. Acesta este momentul in care corpul tau isi mareste viteza pana la pragul maxim de 195 de km pe ora.

Odata ce atingi viteza maxima, la cateva secunde de la parasirea avionului, experienta se va schimba. Cel mai bun mod de a descrie ceea ce simti este sa ne referim la acea senzatie ca la un tunel de vant, ca si cum cineva are un ventilator urias sub tine, si improasca aer catre partea inferioara a abdomenului tau.

Unele persoane pot avea probleme in a reusi sa respire, din cauza vantului. Daca si tu te numeri printre acestia, nu trebuie sa te alarmezi! Poti respira, chiar daca experienta pare ca te lasa fara respiratie, atat la propriu cat si la figurat!

2. Deschiderea parasutei

Dupa aproximativ 45 de secunde de cadere libera, intructorul tau de tandem iti va da semnalul ca e momentul sa deschizi parasuta. Ordinea manevrelor de deschidere a parasutei are loc intr-un ritm destul de lent, astfel incat sa nu fie necesar sa iti faci griji ca vei fi plesnit cumva.

Cand parasuta incepe sa se desfaca deasupra capului tau, corpul va face in mod natural tranzitia de la o pozitie cu burta in jos, de cadere libera, catre o pozitie verticala, in care picioarele atarna din ham. Dupa deschiderea parasutei te vei bucura de o coborare usoara cu parasuta, care va dura aproximativ patru minute, in care vei zbura pe cerul liber, asemeni unei pasari si vei putea sa te bucuri de toata privelistea asupra orasului, asa cum nu ai mai vazut-o niciodata.

In aceasta etapa a skydiving-ului lucrurile vor fi mult mai linistite. In loc sa cazi si sa auzi suieratul zgomotos al vantului trecand pe langa tine, vei pluti in liniste.

3. Aterizarea

Skydiverii in tandem care fac acest salt pentru prima oara au tendinta sa isi faca tot felul de probleme si sa te teama cu privire la etapa finala a skydiving-ului, anume aterizarea. Aceasta etapa marcheaza momentele finale ale saltului, atunci cand tu si instructorul faceti aranjamentele necesare pentru a lua din nou contact cu pamantul.

Pentru a-ti reduce viteza in ultimele cinci secunde ale saltului, instructorul tau va trage de chingile pentru directie, ceea ce va face ca parasuta ta sa se miste asemenea unei aripi de avion. Acesta este momentul in care ti se va cere sa iti intinzi picioarele spre inainte, pentru a te pregati de o aterizare pe fund.

Dincolo de orice teorie, care nu are cum sa iti reproduca exact senzatiile incredibile pe care le vei experimenta in timpul unui salt, exista un singur mod in care poti vedea pe propria piele exact ce anume inseamna skydiving: sa iti depasesti fricile si limitele, sa te urci in avion alaturi de instructor, sa iti pui echipamentul si sa sari fara sa privesti inapoi, in ceea ce va fi in mod cert cea mai speciala experienta din viata ta, una plina de adrenalina, memorabila si nu in ultimul rand extrem de cool.

0 Shares
You May Also Like