Cat de greu este sa stapanim elementele de baza in SEO? Potrivit editorialistului Stephen Spencer, este o joaca de copii! Am tradus pentru voi un articol care sper sa va inspire…. 🙂
Din cate se pare, nu sunt singurul profesionist SEO din familie. La 14 ani, fiica mea, Chloe, a inceput construirea unui flux de venituri pasive (lucru pe care majoritatea adolescentilor l-ar invidia) de pana la 1.100 de dolari pe luna. A realizat acest lucru cu doar cateva ingrediente: un blog WordPress, un cont Google AdSense si cateva cunostinte de baza din domeniul SEO.
La fel ca majoritatea adolescentilor vremii respective (acum aproximativ 10 ani), era o fana inraita a website-ului Neopets.com, unde putea detine un animal de companie virtual. Animalutele erau inspirate din canalul de desene animate Nickelodeon. Asadar, ca orice tanar intreprinzator, a inceput construirea unui fan site, pe NeopetsFanatic.com, si l-a monetizat.
Ea a cautat nise profitabile de cuvinte cheie (nisele de cuvinte cheie sunt grupuri de cuvinte cheie, cuvinte intre care exista o stransa legatura), precum trucuri pentru jocuri, avatare neopoints si asa mai departe. Apoi, a dezvoltat continut in jurul acestor nise. Dupa care a inceput construirea de noutati si link-uri, facilitand SEO astfel incat si un copil sa il poata face. Nu este nevoie de prea multi bloggeri care sa va acceseze site-ul pentru a urca in clasamentul rezultatelor de cautare.
In scurt timp, a avut destui vizitatori, reusind sa obtina caștiguri banesti substantiale cu ajutorul Google AdSense. Cu toate acestea, timpul si eforturile nu i-ar fi fost rasplatite cu un atat de mare castig (timp care, dupa constructia site-ului initial, a constat in cateva postari pe blog, pe an), daca nu ar fi reusit sa ajunga pe prima pagina a rezultatelor de cautare cu principala ei expresie de cuvinte cheie, “neopests cheats” (“trucuri neopet”).
Pot spune ca am contribuit si eu, intr-o oarecare masura, la formarea si pregatirea ei, insa ea a facut toata treaba. Si a fost dispusa sa se treaca acolo ca pesoana publica – vorbind cu mass-media, luand cuvantul, pe scena, la numeroase conferinte, la 16 ani. Datorita filmarilor de la acele conferinte, dar si datorita informatiilor care au aparut in toate mijloacele de informare, blogul sau s-a clasat in prima jumatate a primei pagini cu rezultate de cautare pentru “neopets”. Boom!
Zece ani mai tarzi, fiica mea continua se se bucure de beneficiile acestui succes timpuriu, chiar daca Neopets a fost doar un moft… unul productiv la vremea lui. Ea face consultanta SEO pentru clienti (da, aschia nu sare departe de trunchi) si este in lumina reflectoarelor ori de cate ori este posibil. Acum cateva saptamani, a fost invitata la emisiunea lui Jeremy Schoemake, “The Shoemoney Show” – o alta oportunitate de a-si demonstra dibacia si abilitatile de intreprinzator.
Morala povestii: daca un copil poate, si tu poti!
Desi traficul si numarul de vizitatori pot varia, rezultatele lui Chloe pot fi atinse utilizand cunostințele adecvate si strategiile potrivite. Iata cinci sfaturi pentru a transforma SEO intr-o joaca de copii.
1. Cautati sugestii de cuvinte cheie care vor aduce profit
Alimentata si motivata fiind de pasiunea ei pentru subiectul Neopets, ea a folosit un planificator (instrument) de cuvinte cheie simplu si obisnuit (in ziua de astazi, exista alternative si optiuni pentru a genera cuvintele cheie, alternative mult mai sofisticate si complexe – SEMRush, de exemplu) pentru a vedea cea mai buna modalitate de a gasi persoane care impartasesc acelasi interes pentru Neopets.
Ea a descoperit ca expresia “neopets cheats” (“trucuri, parole si coduri pentru neopets”) era extrem de populara; aceasta aparea chiar in partea de sus a listei Google Suggest de completare automata pentru “neopets”. A stabilit un standard de performanta (un nivel al asteptarilor) nu foarte inalt, din cauza nivelului de concurenta pentru acel cuvant cheie. Initial, a mers pe “neopet cheats” (“trucuri neopet”), acest cuvant cheie castigand, intr-un timp destul de scurt, popularitate si interes din partea publicului.
Odata cu acest succes, ea a reusit sa atraga atentia bloggerilor si, cu acest PageRank (un algoritm care acorda o nota de la 0 la 10 unui site) suplimentar, aspiratiile si asteptarile sale in legatura cu “trucuri neopet” au crescut; tinta ei era acum mai sus. Google Suggest a ghidat-o, practic, in intreaga structura a site-ului ei. Toate categoriile blogului ei s-au bazat, in mare parte, pe cuvinte cheie populare, asociate cu “Neopets”.
Orice marketer (comerciant) online poate face acelasi lucru; si nu trebuie neaparat sa fie pentru un fan site sau un blog independent. Explorarea niselor de cuvinte cheie care au legatura cu o pasiune sau hobby pe care il aveti poate scoate la iveala noi oportunitati de a adauga noi sectiuni sau categorii la site-ul dumneavoastra actual, pentru a gasi sau obtine noi categorii de public care ar putea manifesta interes fata de subiectul respectiv.
De fapt, chiar astazi am purtat o conversatie despre aplicarea acestei strategii, cu un artist care are o pasiune pentru elefanti si care militeaza pentru oprirea braconajului. El s-a decis sa mearga inainte cu aceasta strategie si sa incorporeze, in site-ul sau de arta, o sectiune dedicata elefantilor.
Un alt sfat: urmariti cuvintele cheie pentru care site-ul dumneavoastra apare in paginile cu rezultatele cautarii si pentru care a obtinut o anumita pozitie in clasamentul rezultatelor. Exista cateva pentru care va clasati pe locul 11, 12 sau 13? Aceasta ar putea fi o oportunitate incredibil de usoara de a ajunge pe prima pagina, adica acolo unde sunt vizualizarile, prin consolidarea calitatatii si profunzimii continutului concentrat in jurul acestor cuvinte cheie.
2. Analizati continutul construit in jurul cuvintelor cheie si ganditi-va la modalitati prin care puteti imbunatati acest continut
Interogarile de cautare ale utilizatorilor reprezinta perspectiva dumneavoastra asupra intentiilor si intereselor lor.
Credeti ca exista mai multe bloguri in nisa dumneavoastra, insa primesc prea putina atentie, interes si promovare din partea mijloacelor de comunicare (televiziune, radio, ziare)? Concentrati-va pe concretizarea unor idei care vor oferi respectivului subiect profunzimea de care are nevoie, precum si o valoare considerabila.
Doriti ca blogul dumneavoastra sa devina blogul cel mai cautat si cel mai de nadejde atunci cand vine vorba despre tehnici si sfaturi de supravietuire in mijlocul naturii pe timp de iarna? Creati o carte electronica detaliata, care sa cuprinda informatii despre plante comestibile si in care sa aduceti in discutie sfaturile unor cunoscuti experti in supravietuire. Cartea ar trebui sa includa, de asemenea, metode de aprindere a unui foc intr-o zona “imbracata” in zapada si de unde se poate cumpara cel mai bun cremene. Exista atat de multe modalitati prin care puteti atrage aceasta nisa.
Observati, in special, daca utilizatorii cauta anumite elemente / obiecte utilizand cautarea interna de pe site-ul dumneavoastra. Vizitatorii dumneavoastra folosesc o terminologie / un vocabular cu care dumneavoastra nu sunteti familizarizat sau pe care nu il folositi? Daca utilizati anumite cuvinte, insa vizitatorii utilizeaza sinonime alternative, se creaza o ruptura. Sau poate ca acestia cauta problemele, insa continutul dumneavoastra urmareste doar cuvintele cheie asociate solutiei. Este recomandat sa va cizelati si finisati continutul.
De exemplu, daca oameni cauta informatii despre problema “tratarii degeraturilor”, dar continutul dumneavoastra este despre solutiile pentru “incalzirea mainilor”, inseamna ca trebuie sa mai lucrati la continut!
3. Asigurati-va site-ul dumneavoastra este agreat de roboti
Pentru ca blogul dumneavoastra sa atraga cat mai multi vizitatori, acestia trebuie, in primul rand, sa poata sa il gaseasca. Si, desi continutul trebuie sa fie scris, in primul rand pentru public, trebuie sa fie scris si pentru motoarele de cautare.
Da, intr-adevar! Robotii, paianjenii, crawlerele, indiferent cum doriti sa ii numiti, nu pot fi neglijati. Iata cateva sfaturi pentru a va asigura ca robotii “primesc” tot ceea ce aveti de oferit:
• Mentineti o navigare simpla. Asigurati-va ca nu exista pagini la care sa ajungeti foarte greu de la pagina dumneavoastra de pornire.
• Optati pentru niste URL-uri cat mai scurte cu putinta. Organizarea directorului din cadrul URL-ului ar trebui, de asemenea, sa aiba sens.
• Robotii nu citesc textul atunci cand acesta este parte a unei imagini. Asigurati-va, in schimb, ca textul este suprapus peste partea de sus a imaginii. Daca respectivul text nu este in sursa HTML ca text, este posibil sa nu fie luat in considerare.
• Nu ascundeti textul si nu solicitati utilizatorilor site-ului sa pozitioneze cursorul deasupra unui element al site-ului sau sa faca click pe un tab (fila) pentru a afisa textul. Daca faceti acest lucru, riscati ca Google sa nu ia in considerare textul, sau sa il reduca, cel putin partial. Fie ca este vorba despre specificatiile unui produs sau despre recenzii ale clientilor, afisati continut respectiv ca implicit.
• Verificati daca paginile dumneavoastra sunt adesea accesate cu crawlere. In cazul in care exista un decalaj ciudat, sau in cazul in accesarea cu crawlere se opreste, este un semnal puternic ca ceva este gresit, iar Google intampina probleme in accesarea continutului dumneavoastra.
4. Concentrati-va pe obtinerea de link-uri, nu pe obtinerea de like-uri
Deși semnalele sociale au si ele importanta lor, tot ce este mai bun sta in link-uri. Pentru a dobandi link-uri, conținutul dumneavoastra trebuie, in primul rand, sa le merite, prin indeplinirea unor criterii: sa fie de inalta calitate, sa fie relevant pentru cititor si, nu in ultimul rand, remarcabil. Fara doar si poate. De asemenea, trebuie sa gasiti o casa buna pentru acest continut. Iata cateva sfaturi despre cum sa faceti acest lucru:
• Pastrați-l pe domeniul dumneavoastra. Deși microsite-urile pot fi o optiune pentru intreprinderea unor campanii si evenimente de constientizare a brandului, scopul dumneavoastra ar trebui sa fie construirea autoritatii link-ului site-ului dumneavoastra principal, gazduind acolo un continut de inalta calitate, relevant pentru cititor si, nu in ultimul rand, remarcabil.
• O denumire flexibila a brandului (care poate fi comercializata sub un alt brand, sub o alta marca): un domeniu demn de obtinerea linkurilor este memorabil, usor de tastat si nu creaza confuzie cand se face referire la el. Daca este un domeniu lipsit de sens si organizare, ciudat sau, si mai rau, oribil, luati in considerare schimbarea sa. Puteti achizitiona domenii aftermarket pentru doar cateva sute de dolari. Am cumparat ScienceOfSEO.com pentru 500 de dolari, de exemplu.
Puteti incepe sa cautati domenii aftermarket pe BuyDomains.com si HugeDomains.com; introduceti cuvintele cheie in casuta de cautare interna de pe aceste site-uri site-ul lor si… spor la cumaraturi! Cateva exemple de “transformari” de marci (branduri) si de domenii: Alpha & Omega Financial Services (AOFSUSA.com) a devenit Living Wealth (LivingWealth.com), American Response Inc. (ARI2000.com) a devenit SkyCover (SkyCover.com), iar iFitnessMind (iFitnessMind.com) a devenit Orion’s Method (OrionsMethod.com). Primele doua au fost roadele eforturilor mele de re-branding (modificarea perceptiei consumatorului vis-a-vis de brandul respectiv, prin schimbarea numelui, siglei, stilului vizual, etc); cel din urma a fost al logodnicei mele.
• Nu exagerati cu discutiile care are scopul de a convinge o persoana sa cumpere ceva; si, cel mai important, nu insistati. Rampa de lansare a continutului dumneavoastra remarcabil va fi, cel mai probabil blog-ul. Blogul dumneavoastra nu ar trebui sa fie niciodata implicat in publicitate ascunsa pentru compania dumneavoastra (adica sa recomande, public, respectivul produs, sub masca sinceritatatii, cand, de fapt, el este platit pentru serviciile sale) – sa fie plin de recomandari nerusinate, poze cu standul dumneavoastra la expozitiile si manifestarile comerciale, si reclame la produsele si serviciile dumneavoastra in bara laterala. Blogul dumneavoastra ar trebui sa fie independent de magazinul dumneavoastra online sau de site-ul dumneavoastra corporativ in ceea ce priveste aspectul (cu tot ce cuprinde el), calitatile si experienta de utilizare.
5. Construiti-va, in timp, un nivel de credibilitate, prin intermediul autoritatii in marketing
Construirea autoritatii reprezinta mult mai mult decat link-uri. Link-urile si conținutul sunt, fara indoiala, niste pietre de temelie extrem de importante, insa nu va opriti aici. Tintiti mai sus: spre a deveni un lider de opinie in domeniul dumneavoastra.
Conferintele pe teme care prezinta interes pentru nisa dumneavoastra reprezinta o modalitate foarte buna de a va face cunoscut printre alti experți de nisa si influentatori. Daca va puteti vinde destul de eficient incat sa va puteti face publicitate prin recomandare verbala, va veti bucura de o crestere considerabila a vizibilitatii dumneavoastra, ca expert. Sunt o multime de Calls for Speakers (Solicitari de vorbitori), postate pe internet de catre organzatorii conferintelor. Incepeti sa aplicati. Fiica mea, la 16 ani, a putut. Asadar, si dumneavoastra puteti!
Daca nu aveti o experienta semnificativa in arta vorbitului si incepeti de la zero, cel mai usor va fi sa patrundeti in lumea vorbitului daca va remarcati, mai intai, pe plan local. Meetup-urile (reuniuni sau adunari informale) inca exista si se bucura de un real succes. Ele reprezinta o oportunitate extraordinara de a forma niste retele locale. Odata ce ati inteles conceptul de grup si activitatile pe care le presupune, propuneti un subiect despre care un bagaj suficient de cunostinte; apoi, prezentati acest subiect.
Dupa ce ati intalnit si cunoscut alti experti si dupa ce ati partajat cu acestia continutul dumneavoastra, puteti sa va exprimati dorinta de a colabora unii cu ceilalti la podcast-uri (grupuri de fisiere audio sau video care sunt publicate pe Internet; fisierele sunt denumite episoade), articole colaborative, webinarii prin Google Hangout (prezentari interactive, realizata online, in fata unui grup de persoane conectate la internet in locatii diferite), dar la alte proiecte. Acest lucru va avea, desigur, rezultate benefice: baza de abonati a colaboratorilor dumneavoastra ar putea arata interes fata de ceea ce aveti de oferit.
Luati in considerare posibilitatea de lansare al propriului dumneavoastra podcast show (o emisiune informativa, alcatuita din mai multe episoade). Fiind gazda unui astfel de show nu numai ca veti transmite statutul de lider de opinie, dar veti avea si un bun pretext pentru a intra in contact cu influentatori importanti, sa purtati un dialog cu acestia si, de ce nu, sa ii invitati in show-ul dumneavoastra. Asigurati-va ca rugati fanii si ascultatorii sa posteze recenzii pe iTunes, intrucat aceasta este o parte importanta a algoritmului clasamentului iTunes.
Ganduri de incheiere
Gasind o nisa valoroasa, profitabila si benefica, construindu-va continutul si credibilitatea si folosind, apoi, SEO, pentru ca acest continut sa fie cat mai vizualizat, puteti face bani cu usurinta, intr-un mod care, desigur, poate varia. Este o joaca de copii! Ei bine, nu chiar; presupune multa munca asidua. Insa, daca sunteti dispus sa va dati osteneala si efortul pentru a va atinge scopul, daca sunteti dispus sa parcurgeti un drum cu multe eforturi si munca grea pentru a avea succes, chiar daca nu sunteti tehnic, chiar daca nu sunteti capabil sa intelegeti si sa manipulati sisteme complexe, puteti obtine rezultate excelente si puteti domina rezultatele in Google.