Optimizarea SEO este doar despre scriere de continut?

Share Button

Am siteurile mele de peste 7 ani si sunt creator de continut pe ele de tot atat timp, asa ca zic eu am destula experienta din care sa va impartasesc si voua. Am trait toate etapele dezvoltarii a ceea ce numim acum optimizare seo, am lucrat si cu softuri automate de linkuri, am creat si scheme complicate de linkuri cu SeNuke, am facut si onpage seo cu densitate optima de cuvinte cheie in pagina… cu alte cuvinte le-am cam facut pe toate! 🙂

Insa cand am inceput sa inteleg mai mult putin despre seo si Google, mi-am dat seama ca toate acele strategii descrise mai sus sunt trecatoare si nu merita sa le dau importanta daca vreau o chestie serioasa si pe termen lung. Cu alte cuvinte m-am saturat sa tremur de fiecare data cand Google anunta cate un update de algoritm. Si am inceput sa ma focalizez pe acel tip de optimizare seo care este corect si fara emotii.

Era evident ca Google ii va opri pe aceia care fura linkuri, sau fac spam la greu pentru a atinge pozitii bune in motoarele de cautare speculand niste slabiciuni a sistemului la un moment dat! Cu alte cuvinte Google si-a dat seama ca propriul lor produs – motorul de cautare- era in mana altora si nu a propriei companii. V-ati gandit vreodata la asta? Chiar asa era!

S-au prins ca daca specialistii black hat seo vor determina listarile din motorul lor de cautare, si nu va prima calitatea normala a siteurilor, business-ul lor se va prabusi. Asa ca cei de la Google au pornit un razboi pe toate fronturile impotriva celor care ii puteau ruina, acei nebuni specialisti SEO cu schemele lor complicate de link building. Singura solutie avuta la indemana era sa inlocuiasca puterea linkurilor spam cu altceva! De aici ideea de a aprecia continutul de calitate, continutul unic !

Cei de la Google stiau foarte bine ca cei care faceau campanii de link building agresive, prin softuri, nu puteau livra continut de calitate in jurul linkului respectiv!! Cu alte cuvinte i-au ars exact unde ii doare mai tare! Din acel moment va prima continutul calitativ si mai ales original!

Cand am inteles aceste miscari, mai precis acum patru ani, am renuntat incet la toate practicile de tip black hat si m-am focalizat numai pe scriere de continut unic si de calitate! Pana la urma mi s-a dovedit ca efortul meu a meritat si rezultatele scontate au inceput sa apara! Am testat tot felul de strategii si cea mai interesanta mi se pare urmatoarea :

Am inceput mai multe siteuri noi, domenii noi si am publicat pe ele constant articole unice si de foarte mare calitate. Trebuie sa precizez ca nu am fortat nici optimizarea on page si nici nu am pus nici un link spre siteul respectiv. Spre surpriza mea in doar 3 luni siteuri cu 15-50 de articole unice pe ele au ajuns natural la 1500-2000 unici pe luna doar din Google search! Trageti voi concluzia pe care o vreti dar astea sunt datele certe!

In plus, de cand lucrez asa astept cu nerabdare fiecare update de algoritm– pentru ca la fiecare dintre ele siteurile mele cresc–deci am scapat de teama pe care fiecare specialist seo o are vis a vis de update-urile de algoritm.

Pana la urma optimizarea seo devine incet dar sigur o strategie de marketing foarte apropiata de PR, adica solicita continut de calitate foarte mare si il rasplateste pe masura!

De fapt, daca vreti sa fiu sincer cu dumneavoastra conceptul de optimizare seo este unul destul de limitativ si in timp va fi eliminat si inlocuit de Public Relation, adica campanii de comunicare structurata si politici de brand. Ceea ce noi facem la aceasta ora pe siteul nostru este mult mai aproape de PR and Branding decat de SEO! Dar este foarte greu sa prezinti clientilor tai produsele in acest fel. Foarte putini vor intelege termenii si scopul actiunilor de PR si Branding. Asadar in loc sa optimizam pentru cautare mai bine ne-am focaliza sa ne optimizam campaniile de marketing si politicile de brand!

Companiile care inteleg corect vremurile in mediul online vor avea o viziune holistica asupra ce noi numim astazi : optimizare seo, marketing, PR, publicitate, etc… Cu alte cuvinte trebuie toate vazute ca UNUL, o singura strategie de comunicare care le cuprinde pe toate cele enumerate mai sus. Si din pacate pentru multi, care inca nu inteleg corect vremurile, totul incepe cu un continut de foarte mare calitate. Acest continut de calitate va genera reactii, discutii, share-uri in social media, etc…. acesta va asigura distributia corecta a mesajului de marketing.

Rezumand acest articol spun doar atat : pentru a avea succes pe internet in viitor totul incepe de la un continut original si de mare calitate, focalizat pe interesul cititorului.

Sper ca voi fi bine inteles si nu voi crea panica in randul celor ce cred ca SEO va muri… de ceva ani deja!! 🙂

Be Sociable, Share!