Cat de importanta este rata de click intr-o campanie SEO?

Cat de importanta este rata de click intr-o campanie SEO?

0 Shares
0
0
0

Dezbaterea continua cu intrebarea: “Este sau nu este rata de click un semnal al clasamentului in motoarele de cautare?” Editorialistul Jayson DeMers sustine ca, probabil, nu conteaza.

Rata de click (CTR) este, evident, un metric important de luat in considerare in diferite aspecte ale strategiei dumneavoastra de marketing online.

Rata de click a postarilor dumneavoastra de pe retelele sociale ar putea determina gradul de vizibilitate al postarilor viitoare; rata de click a anunturilor dumneavoastra ar putea indica relevanta lor pentru publicul tinta; iar rata de click a cautarii sale organice se refera la valoarea titlurilor si descrierilor paginii dumneavoastra.

Cu cat este mai mare rata de click, cu atat mai multe persoane va vor vizita site-ul (presupunand ca vizibilitatea ramane constanta), astfel incat, fara doar si poate, este important sa o imbunatatiti.

In plus, s-a crezut, pentru mult timp, ca rata de click ar avea un alt beneficiu: ajuta la cresterea in topul cautarilor.

Cu alte cuvinte, multi cred ca paginile cu rate mai mari de click pentru anumite cautari au tendinta de a ocupa un loc mai bun in listele motoarelor de cautare. In esenta, rata de click a fost considerata, pana de curand, un factor important, care influenteaza topul cautarilor organice.

Istoric

Ideea conform careia rata de click influenteaza topul cautarilor organice se bucura de o baza solida. In 2004, aceasta a fost considerata un factor important, care determina siguranta si autoritatea perceputa a unui site. Cautarea Metrics chiar a inclus rata de click in raportul corelatiilor dintre optimizarea motoarelor de cautare (SEO) si  rang.

Un studiu de caz realizat de Moz in mai 2014 parea, de asemenea, sa confirme faptul ca o rata de click crescuta a avut o influenta pozitiva asupra clasamentelor. Dupa externalizarea numarului de click-uri catre un website, subiectul a urcat de la rangul sapte la rangul unu. Rand Fishkin a recunoscut ca acest lucru nu fost suficient pentru a dovedi o relatie de cauzalitate, insa dovezile pareau convingatoare.

Marea problema cu aceste rapoarte – si cu multe cazuri de potentiali factori de clasament – este ca relatiile corelationale nu implica in mod necesar o relatie cauzala.

De exemplu, daca un site creste calitatea continutului si isi imbunatateste vizibilitatea brandului, poate castiga o autoritate mai mare pe domeniu si sa urce in topul cautarilor, atragand, in acelasi timp, mai multi clienti si obtinand o rata de click mai mare. In acest caz, rata de click si urcarea in topul cautarilor cresc proportional, dar nu au nici un efect unul asupra celuilalt.

Dovezi recente

Interesul meu pe aceasta tema a fost starnit recent, cand am citit despre un experiment efectuat de Bartosz Góralewicz. In efortul sau de a determina cat de mare a fost impactul pe care rata de click l-a avut asupra topului cautarilor ca o influenta directa de cauzalitate, Góralewicz a construit cu atentie o serie de click-uri (pentru a evita filtrele de spam ale Google) la un site web monitorizat.

Folosind o varietate de cuvinte cheie si subiecte diferite, experimentul a trimis mii de vizite la site-ul in cauza, crescand in mod artificial (dar masurabil) rata de click pana la aproape 80 la suta.

Cu o astfel de crestere substantiala, daca ratele de click au reprezentat un factor al clasamentului, ar fi de asteptat sa se veda cel putin o schimbare subtila a cresterii in sus topul cautarilor.

Rezultatele au fost exact opusul: Rankingul in cautari pentru acest site a stagnat pentru cateva saptamani, iar mai apoi a scazut. Acest lucru sugereaza faptul ca rata de clic nu este un factor care influenteaza rangul in listele motoarelor de cautare – o concluzie aproape in opozitie directa cu experimentul de pe Moz, din 2014.

Exista trei explicatii posibile pentru acesta disonanta existenta intre datele si rezultatele mentionate:
1) rata de click a incetat sa mai influenteze clasamentele in 2015;
2) unul dintre experimente s-a realizat incorect, ceea ce a condus la rezultate denaturate;
3) au existat alti factori care au afectat si influentat clasamentul, factori care nu au fost cunoscuti sau inclusi in experimente.

Concluzie: reprezinta rata de click un factor care influenteaza ranking-ul la ora actuala?

Probabil ati ghicit deja raspunsul meu la aceasta intrebare, insa vreau sa explic, de asemenea, importanta problemei. Dovezile contradictorii sunt firesti pentru aproape orice disciplina, chiar si in cazul experimentelor stiintifice mult mai structurate.

Nu sunt nici anormale, nici deosebit de perturbatoare. Dar in lumea SEO, cu atat de multe ambiguitati si atat de putine detalii clare despre modul in care functionează algoritmii de cautare Google, trebuie sa ne bazam pe ceea ce stim. Si pentru ca lucrurile in domeniul optimizarii motoarelor de cautare sunt in continua schimbare, trebuie sa ne folosim de ceea ce stim la ora actuala.

Nu se stie cu certitudine daca rata de click a avut vreodata o relatie de cauzalitate cu imbunatatirea ranking-ului in traficul organic. Insa stim, datorita experimentului lui Góralewic, ca rata de click nu garanteaza o imbunatatirea ranking-ului.

Aceste doua fapte ne conduc la presupunerea sigura ca rata de clic nu este un factor esential si consistent, care sa influenteze pozitia in listele motoarelor de cautare. Astfel incat, chiar daca aceasta rata are o influenta cauzala asupra clasamentului, ea este inconsecventa si imprevizibila.

Ce inseamna acest lucru? Inseamna nu merita sa pierdeti timpul, gandindu-va ca rata de click reprezinta un factor de ranking.

Este rata de click un metric inutil?

Categoric NU. Este important sa acordati o mare atentie ratei de click, atat pe paginile cu rezultatele motoarelor de cautare, cat si pe alte platforme unde utilizatorii pot accesa continutul si materialele pe care le promovati.

Rata de click reprezinta poarta finala de acces care sta intre potentialii dumneavoastra vizitatori si cei reali.

Daca observati ca rata de click este extrem de scazuta, este responsabilitatea dumneavoastra sa lucrati la imbunatatirea acesteia:
•    Fiti cat mai concis posibil, utilizand cat mai putine cuvinte pentru a transmite mesajul dorit;
•    Descrieti-va site-ul cat mai bine si intr-un mod cat mai atragator, folosind o formulare lipsita de ambiguitate;
•    Actualizati-va site-ul, astfel incat descrierile sa se potriveasca exact cu viziunea dumneavoastra;
•    Puteti introduce un caracter de urgenta, o oarecare insistenta, fara insa a recurge la tactici pentru a “momi” click-urile;
•    Folositi puterea titlurilor pentru a starni interesul vizitatorilor.

Rata de clic nu este deloc un metric inutil. Imbunatatirea ratei de click in motoarele de cautare, anunturi si postari este extrem de utila si pretioasa, ajutand la cresterea considerabila a traficului.

Cu toate acestea, probabil ca nu va conduce la o crestere directa a pozitiei in listele motoarelor de cautare.
Intelegerea acestei diferente va va permite sa abordati intr-un mod corespunzator rata de click si sa nu mai irositi timpul urmand o strategie de ranking care, efectiv, nu functioneaza.

0 Shares
You May Also Like