Starea actuala a algoritmului Google Penguin

Share Button

Am primit o multime de e-mailuri in care se mentiona: “Am fost luati cu asalt de algoritmul Google Penguin. In urma cu sase luni, am realizat o curatare temeinica, aprofundata a link-urilor, dar nu s-a schimbat NIMIC.”

Un numar incredibil de intreprinderi si afaceri mici au fost decimate de Penguin. Ele incearca sa recupereze, dar fara succes.

Intrucat algoritmul Penguin are parte de actualizari atat de rare din partea Google, nu este ceva neobisnuit sa vedem beneficiile curatarii abia peste un an, sau mai mult. In acest articol vom revizui istoria algoritmului Penguin, vom discuta statutul actual al acestui algoritm si chiar vom specula care ar putea fi viitorul sau.

Istoria algoritmului Google Penguin

Ziua de 24 aprilie a anului 2012 a fost o zi care a schimbat vietile multor oameni. Inainte de aceasta data, era relativ usor sa aduci o pagina web printre primele pozitii ale rezultatelor de cautare.
Ai putea face acest lucru prin crearea de link-uri in directoare facute pentru link-uri, galerii de articole si site-uri favorite. Cu cat mai multe link-uri, cu atat mai bine.

Dar in aprilie 2012, Google a pornit algoritmul Penguin si a facut acest anunt. Ca urmare, un numar foarte mare de site-uri, care se bazau pe puterea link-urilor self-made (proprii) au cunoscut o scadere drastica in clasament.

Din pacate, au fost grav afectate si foarte multe intreprinderi legitime, non-spam.

Am auzit poveste dupa poveste despre companii care au angajat pe cineva pentru a-si imbunatati prezenta online, neavand nici o idee despre faptul ca au incalcat Regulamentul Google privind calitatea.

Slaba corelare le-a mutat, din topul primei pagini pentru cuvintele lor cheie, pe primele locuri in clasament.

Cand a lovit Penguin, aceste companii se aflau dincolo de pagina a zecea, fara sa stie de ce. Multe dintre ele, care timp de ani de zile au cunoscut o dezvoltare incredibila, alimentata de topul Google, au fost nevoite sa concedieze din personal pe o perioada nedeterminata sau chiar sa inchida.

Pe 25 mai 2012, la o luna dupa lansarea Penguin, Google a lansat o actualizare Penguin. A existat un caz de recuperare, mai exact pentru WPMU.org. Respectivul site a eliminat rapid link-urile ancorate de cuvinte cheie din subsolul celor care le foloseau sablonul.

Nu am vazut alte cazuri de recuperare. Acest lucru nu este surprinzator, avand in vedere ca in acel moment aveam nici o unealta de negare / dezaprobare – s-a introdus abia in octombrie 2013.

Actualizari si improspatari ale algoritmului Penguin

De-a lungul urmatorilor cativa ani, Google a oferit mai multe actualizari si reimprospatari ale algoritmului Penguin. Intre o actualizare Penguin si o reimprospatare Penguin exista o diferenta. O actualizare Penguin apare atunci cand Google schimba criteriile pe care Penguin le utilizeaza in calculele sale.

Intr-o reimprospătare Penguin, se folosesc aceleasi criterii ca si in cazul reimprospatarii precedente, dar se ruleaza din nou algoritmul. Un site care a fost retrogradat de Penguin nu este, in general, in masura sa se recupereze pana nu se intampla fie o actualizare, fie o reimprospatare.

Iata o istorie a reluarilor Penguin de pana acum:
• 24 aprilie 2012: lansarea initiala a Penguin;
• 25 mai 2012: actualizare Penguin;
• 5 octombrie 2012: actualizare Penguin;
• 22 mai 2013 actualizare Penguin;
• 4 octombrie 2013: actualizare Penguin;
• 17 octombrie 2014: reimprospatare Penguin.

Au existat, de asemenea, cateva posibile reimprospatari minore ale Penguin in 27 noiembrie 2014, 2 decembrie 2014, 5 decembrie 2014 si 6 decembrie 2014.

Daca priviti cu atentie lista, puteti observa ca ultima actualizare Penguin a avut loc in octombrie 2013, adica acum doi ani. Wow, asta inseamna ca a trecut mult timp de cand Google nu a mai schimbat criteriile pe care le utilizeaza pentru a determina daca link-urile dvs. sunt nedemne de incredere, malitioase.

Ultima reimprospatare Penguin

Oficial, Penguin a rulat ultima data pe 17 octombrie 2014. Aceasta trebuia sa fie o schimbare lenta de rulare care, pentru a fi completa, ar putea dura cateva luni, dar e destul de clar ca multe site-uri au fost afectate de datele particulare la finele anului 2014.

Google a rulat aceasta reimprospatare in primul rand pentru a ajuta proprietarii de site-uri, care au lucrat din greu pentru a-si curata link-urile. Este foarte posibil ca Google sa fi actionat in acest mod ca un raspuns la protestele comunitatii de proprietari de site-uri, care au trebuit sa astepte un an intreg ca Penguin sa ruleze din nou.

Pierre Far, angajat al Google, explica intentiile gigantului motor de cautare, declarand: “Aceasta reimprospatare ajuta site-urile care au curatat deja semnalele webspam descoperite in iteratia Penguin precedenta si retrogradeaza site-urile cu spam-uri noi descoperite.”

Cu siguranta am vazut unele site-uri care au facut imbunatatiri remarcabile, cum ar fi acesta:

analiza linkuri Penguin

Cu toate acestea, un numar foarte mare de site-uri care au facut o curatare foarte amanuntita a link-urilor nu s-au putut recupera. Pentru unele dintre aceste cazuri, a existat o explicatie logica pentru care nu s-a observat nici o recuperare. Iata cateva dintre posibilele motive:

• Curatarea link-urilor nu a fost aprofundata suficient;
• Nu a trecut un timp suficient pentru ca Google sa poata reindexa link-urile neautorizate;
• Site-ul a intampinat alte probleme care nu i-au permis sa functioneze adecvat, cum ar fi probleme cu algoritmul Panda;
• Buna sa clasificare (ranking) precedenta s-a datorat puterii link-urilor care acum sunt considerate nenaturale. Prin urmare, site-ul nu merita un rang bun.

Am scris un articol aprofundat, care trateaza aceste puncte in cel mai mic detaliu. Cu toate acestea, am analizat multe cazuri de site-uri despre care inca mai cred ca, intr-adevar, merita un rang bun. Acestea au facut o curatare extrem de amanuntita a link-urilor. Unele dintre ele au desfasurat o munca aprofundata de dezavuare de peste doi ani. Cu toate acestea, respectivele site-uri au sfarsit strivite de Penguin.

Desi este posibil ca teoriile mele conform carora aceste site-uri continua sa fie suprimate de Penguin sunt incorecte, consider ca o posibila explicatie ar fi accea ca actualul cadru al Penguin face dificila recuperarea anumitor site-uri.

Daca nu ai observat imbunatatiri cu Penguin 3.0 in luna octombrie a anului trecut, nu-ti pierde speranta. Potrivit mai multor membri ai echipei care gestionează spamul web, este clar ca Google este constient de faptul ca intreprinderile mici se lupta sa scape din lanturile Penguin-ului.

Cred, de asemenea, ca Google lucreaza la eliberarea site-urilor care fac efortul de a-si curata profilurile de link-uri. Ceea ce inca nu este clar este in ce masura reprezinta aceasta problema o prioritate pentru echipa care se ocupa cu imbunatatirile Penguin.

Viitorul algoritmului Penguin

Am asteptat un an intreg de la ultima reimprospatare oficiala a algoritmului Penguin si doi ani de la ultima actualizare. Am auzit unele speculatii din partea comunitatii conform carora, probabil, Google nu va mai actualiza niciodata Penguin. E o mizerie. In opinia mea, exista doua provocari mari care impiedica acest proces:

1. E greu sa folosesti un algoritm punitiv care nu permite o optimizare negativa a motoarelor de cautare (SEO). Google pretinde ca se pricepe la diferentierea intre optimizarea negativa a motoarelor de cautare si link-urile self-made, dar presupun ca Google a incercat sa reimprospateze Penguin si a constatat ca site-urile au fost lovite, atacate pe nedrept, de optimizarea negativa a motoarelor de cautare in timpul testelor de pre-lansare.

2. Rezultatele cautarii ar putea avea de suferit. Ce s-ar intampla daca Google ar lansa o noua versiune a Penguin, care ar putea viza cantitati excesive de posturi din partea unor vizitatori (oaspeti) si ar plati plasari de link-uri la articole de pe site-urile de autoritate? Pun pariu ca multe branduri arhicunoscute vor fi gasite vinovate. Daca Google ar pedepsi fiecare site care a folosit aceasta tactica, acest lucru ar putea face, probabil, rezultatele de căutare mai puțin utile utilizatorilor.

Este posibil ca Penguin sa nu mai fie niciodata actualizat? Nu cred ca acest lucru este adevarat. Gary Illyes, de la Google, a mentionat ca inca se lucreaza la actualizarea care va fi lansata in cateva luni. De asemenea, acesta a mai afirmat ca se lucreaza si la o rulare mai frecventa a Penguin.

Poate ca sunt naiv, insa echipa care gestionează spamul web lucreaza la a face Penguin echitabil si, in cele din urma, mai bun per ansamblu. Cred ca vom vedea un numar mare de recuperari spectaculoase cu ocazia urmatoarei actualizari. Daca inca sunteti in asteptarea unei recuperari, nu va pierdeti speranta.

Asadar, sa revenim la intrebarea pusa la inceputul acestui articol. Daca ati facut o curatare temeinica a link-urilor si nu ati observat inca o recuperare, cel mai probabil trebuie doar sa asteptati pentru o reimprospatare a Penguin.

Dacă ati trimis fisierul de dezavuare dupa luna octombrie 2014, trebuie sa stiti ca nu a existat o reimprospatare oficiala dupa acea data. De asemenea, cei care au depus o dezavuare dupa luna iulie 2014 sunt inca in asteptare, intrucat procesul de cautare minutoasa si cel de negare dureaza, in general, cateva luni. Dar trebuie sa avem credinta ca vom vedea imbunatatiri pozitive cu ocazia urmatoarei actualizari Penguin.

Ce crezi? Incă mai astepti o actualizare a Penguin? Crezi ca viitoarele itineratii ale Penguin vor face recuperarea mai posibila?

Be Sociable, Share!