Cu totii detinem cel putin un telefon mobil, iar acest lucru este firesc in conditiile in care putem folosi telefonul nu doar pentru a comunica, ci si pentru a naviga pe internet sau in alte scopuri. In functie de necesitati si buget, fiecare isi poate alege un smartphone, mai ieftin sau mai scump. Cei care au nevoie de un telefon mobil ieftin, dar care sa faca fata cerintelor, isi pot alege un dispozitiv Nokia 4.2, care trebuie sa recunoastem ca nu seamana cu un telefon cu buget.
Nokia 4.2 are un unibody metalic cu un cadru din policarbonat, iar partea din spate este protejata de sticla. Asta inseamna ca are sanse mai mari de a avea nevoie de o reparatie dupa o simpla cazatura. Sticla din spate este un magnet cu amprente pe care il veti sterge in mod regulat. Vorbind despre amprente, aici este prezent un senzor de amprenta, care poate fi un pic lent.
Dispozitivul dispune si de un un jack pentru casti in partea de sus, un port de incarcare Micro USB in partea de jos, un buton dedicat Google Assistant in partea stanga si un balansator pentru volum si butonul de alimentare in dreapta. Lipsa unui port de incarcare USB-C este dezamagitoare; multe alte produse au porturi USB-C, de la MacBooks si iPad Pros la laptopuri Windows si majoritatea smartphone-urilor Android.
Ecran
Ecranul este de doar 5,71 inci, ceea ce poate sa fi considerat mare, dar, deoarece placile sunt subtiri, impacheteaza mult ecran intr-un pachet mic. Marginile rotunjite fac telefonul mai confortabil de tinut, iar geamul este neted la atingere.
Ecranul HD + LCD este colorat si ascutit (rezolutie de 1.520 x 720) daca il privesti de la o distanta rezonabila de vizionare. Priveste mai atent, iar pixelii sunt vizibili. Este un pic slab, ceea ce face dificil de citit mesajele in lumina zilei, iar nivelurile de negru nu sunt la fel de satisfacatoare ca un ecran OLED.
Performanta gestionabila
Procesorul Nokia 4.2 este cel care il retine. Este un chipset Qualcomm Snapdragon 439 cu 3 GB RAM si 32 GB stocare interna. In timp ce 32 GB este mediu pentru un telefon, este accesibil, veti dori sa utilizati slotul pentru carduri MicroSD, intrucat cu cele 101 aplicatii instalate (inclusiv aplicatiile preincarcate), ating 86% din stocarea alocata.
Performanta este decenta, chiar daca exista “mici balbaieli” cand derulati aplicatii precum Twitter si Instagram, dar este suportabil. Deschiderea unei aplicatii dureaza cateva secunde; la fel si incarcarea unui joc sau partajarea unei fotografii sau pornirea telefonului.
Camera lenta
Nokia 4.2 are un sistem dual-camera pe spate – un obiectiv de 13 megapixeli asociat cu o camera cu 2 megapixeli cu senzor de adancime. Aparatul foto poate fi lansat lent, iar obturatorul isi poate lua si timpul. Din aceasta cauza, trebuie sa fiti nemiscat cand incercati sa faceti o fotografie pentru a evita un rezultat incetosat.
Dar intr-o iluminare buna, Nokia 4.2 poate fi capabil. Face o treaba decenta in tratarea scenariilor cu contrast inalt cu HDR, detaliile sunt solide, iar culorile arata natural. Ca de obicei insa, in medii cu lumina scazuta, camera incepe sa se degradeze in calitate. Imaginile sunt granuloase.
Modul Portret functioneaza bine in conditii de iluminare bune, dar orice scurgere in lumina, inclusiv utilizarea in interior, poate face ca imaginile sa arate slab.
Camera de 8 megapixeli din fata functioneaza decent, desi are o problema cu scenariile cu contrast ridicat. Fotografia selfie Mode Mode este mai buna, deoarece expunerea este exacta, fara zone aruncate si exista un efect de bokeh frumos.
Durata de viata buna a bateriei
In cele din urma, ajungem la cea mai buna parte a Nokia 4.2. Bateria de 3.000mAh nu este mare, dar cu specificatii de putere redusa si un ecran cu rezolutie scazuta, este suficient pentru a mentine telefonul incarcat mai mult de o zi. Cu utilizarea grea, telefonul va atinge aproximativ 20 sau 30 la suta pana la miezul noptii. Cu o utilizare usoara pana la medie, va mai avea energie pentru a doua zi, desi ar putea necesita o reincarcare pana la pranz.