Istoria uniformelor medicale

0 Shares
0
0
0

Istoria uniformelor medicale
In prezent, practic, cu totii putem identifica personalul medical datorita uniformelor lor medicale, unde principala lor caracteristica este haina alba, care este folosita de obicei si in laboratoare, dar uniformele personalului medical nu au fost intotdeauna asa cum le stim, de fapt, uniformele actuale nu au nici macar un secol de cand au inceput sa fie folosite omogen; Originea vestimentatiei medicilor se intoarce in istorie.

In acest articol vom impartasi subiecte de interes legate de produsele care alcatuiesc uniformele medicale . De data aceasta vom vorbi despre istoria uniformelor medicilor.

In prezent, majoritatea serviciilor medicale din lume au ceva in comun si este o simbolistica faptul ca pacientii si populatia se raporteaza la medici si asistente medicale.

Elementul principal al acestei simbolistici este uniforma, desi versiunea actuala a uniformei pe care o cunoastem cu totii exista de putin timp. Cu toate acestea, relatia dintre pacient si uniforma medicilor a fost intotdeauna aceeasi de-a lungul istoriei prin diferite epoci, culturi si, desigur, uniforme.

Halatul alb este unul dintre principalele simboluri atribuite medicilor in procesul de institutionalizare si omogenizare a medicinei ca disciplina stiintifica. Intr-o asemenea masura incat, daca vedem pe cineva pe strada intr-o haina alba, il raportam imediat la un medic, chiar daca lucreaza intr-un laborator si de aici intrebarea este ..de unde provine haina alba?

Inceputul  uniformelor medicilor

In timpul Renasterii :atunci cand practicile medicale au inceput sa fie legate de anumite tinute. Desi medicii nu aveau cea mai buna reputatie in acel moment si erau asociati cu raspandirea epidemiilor, incetul cu incetul au inceput sa fie acceptati de societatea vremii si sa relationeze celebrele masti ale medicilor cu profesia. Desi tinutele lor nu aveau inca nimic de-a face cu culorile albe, de fapt hainele lor nu au fost cele care i-au facut sa iasa in evidenta, uniformele medicale au fost doar masca in forma de cioc, care in loc de securitate a aruncat o imagine destul de intunecata.

Aceasta tinuta nu a variat prea mult de-a lungul anilor, pana in epoca baroca, unde anumite articole de imbracaminte au inceput sa fie folosite in comun in randul medicilor, desi la acea vreme culorile comune in practica medicala erau negru si gri, iar costumul era  adaptat la moda vremii. Cu toate acestea, medicina a evoluat rapid, fiind o profesie mai acceptata si mai recunoscuta, dar nu a fost  considerata o stiinta. Acum, cei care au nevoie de uniforme speciale pentru spital pot accesa uniforme medicale Lauraolteanu.

Inapoi in timp 

In secolul al XIX-lea medicina, asa cum am mentionat, nu a fost considerata o stiinta si medicii de cele mai multe ori nu au putut gasi leacul. Inca purtau incredere in negru si rareori  ii inspira. De aceea, conceptia despre medicina nu a fost foarte buna, pana la punctul in care majoritatea oamenilor au preferat sa nu mearga la  medici.

Dar, la sfarsitul acelui secol, medicina a facut un salt calitativ in raport cu principala cauza de deces a vremii: infectiile. La sfarsitul secolului al XIX-lea, medicul Ignaz Semmelweis a observat faptul ca un procent semnificativ de copii nascuti in salile de nastere si mamele asistate de moase au avut o rata de supravietuire mai mare decat cele care au fost insotite de medici.

De ce poarta medicii alb?

Medicii care purtau o haina alba peste tinuta de afaceri au fost vazuti de catre pacienti ca fiind mai informati, demni de incredere, grijulii si abordabili. Acest punct de vedere este si mai frecvent la pacientii in varsta peste 65 de ani. Medicii care purtau halate medicale sub o haina alba s-au clasat pe locul urmator in ceea ce priveste satisfactia si aprobarea pacientului. Medicii care purtau doar tinute normale fara haina alba s-au clasat pe locul 3 in studiu.

Halatele  albe nu sunt pentru toata lumea – atat in ​​camerele de urgenta, cat si in salile de operatie, pacientii preferau ca medicii sa poarte doar halate medicale.In timp ce aceasta preferinta ar putea fi o indicatie a ceea ce este considerat a fi „profesional” pentru acel cadru special, pacientii stiu ca alte haine prezinta un risc crescut de infectie dobandita in spital (HAI). In 2009, Asociatia Medicala Americana a luat in considerare imbratirea hainelor albe in spitale.In timp ce aproape orice altceva care intra in contact cu un pacient este igienizat sau aruncat, un studiu a constatat ca, in timp ce lucratorii din spitale spala halatele la fiecare una sau doua zile, ei spala halatele de laborator la fiecare 12 zile.

In industria sanatatii au fost incurajate luarea de masuri suplimentare, de la spalarea sau dezinfectarea mai des a hainelor, sau chiar suflecarea manecilor. O haina alba nu este neaparat ideala pentru toti medicii. Psihiatrii si pediatrii, de exemplu, raporteaza ca prefera tinuta clasica pentru a-si face pacientii sa se simta mai in largul lor.

„Sindromul hainei albe” vechi de un secol, documentat pentru prima data in 1896, arata ca anxietatea pacientului cu privire la un medic poate determina valorile hipertensiunii arteriale la 30% dintre pacienti. Desi poate parea minor la suprafata, cercetarile demonstreaza ca „sindromul hainei albe” poate fi sever. Un studiu publicat in New England Journal of Medicine a constatat ca riscul de deces pentru pacientii cu hipertensiune arteriala si sindrom de haina alba este de doua ori mai mare decat pentru pacientii cu tensiune arteriala normala si sindrom de haina alba.

 

0 Shares
You May Also Like