Comertul online, cunoscut sub numele de comert electronic, reprezinta prin definitie achizitionarea sau vanzarea de bunuri, servicii si date pe internet.
Comertul online a revolutionat complet lumea comertului cu amanuntul, a oferit spatiu pentru noi companii si a pus in dificultate altele. Consumatorii de astazi, in special cei mai tineri si mai tehnologizati, sunt obisnuiti sa cumpere online, iar tendinta creste inexorabil.
Pentru ca comertul online creste, creste fara oprire de aproximativ douazeci de ani. Este esential pentru companii sa tina pasul cu vremurile, iar pentru cei care decid sa vanda online, este important sa stie cum sa foloseasca acest instrument in mod corespunzator, sa nu se lase coplesiti de el si sa aiba controlul asupra lui.
Deschiderea unui magazin online inseamna sa ai o vitrina virtuala, potential accesibila oricui, fara a fi limitata la un cartier sau la un oras. Dar trebuie sa stiti cum sa il gestionati, la fel ca pe un magazin fizic, pentru a profita de toate avantajele si pentru a avea un beneficiu real pentru afacere.
Lumea comertului online este mai mare, ofera mai multe posibilitati de vanzare, dar este si mult mai competitiva. O companie care decide sa vanda online intra in competitie cu sute de alte companii similare si nu se mai poate baza pe factorul geografic, emotional, de “vecinatate”. Prin urmare, pentru a concura online este nevoie de standarde de calitate ridicate, de eficacitate si de o experienta buna pentru clienti.
Modul nostru de lucru este orientat spre rezultatul final si palpabil 100% astfel incat toti clientii sa se bucure de rezultate bune.
Tipuri de comert online
In functie de factorii implicati, comertul online se imparte in patru categorii:
- Business to Business (B2B): Prin comert B2B se intelege comertul intre doua companii, in engleza “business to business”. Un exemplu practic de comert B2B este reprezentat de achizitiile intre producatori si comercianti cu amanuntul, angrosisti, asamblori.
- Business to Customer (B2C): Comertul B2C este cel care ne priveste cel mai mult pe noi, “consumatorii”. Acesta este definit ca fiind comertul intre o societate si un cumparator privat. De fiecare data cand cumparati ceva dintr-un magazin, online sau fizic, faceti un comert “Business to Customer”.
- De la client la client (C2C): Sa trecem acum la comertul C2C; in acest caz, actul de cumparare si vanzare are loc intre doua persoane fizice, iar compania actioneaza doar ca o platforma. Ganditi-va, de exemplu, la ebay, unde persoanele fizice isi pot pune la vanzare bunurile private pe care alte persoane le vor cumpara.
- Customer to Business (C2B): In ultimul caz, comertul C2B. Este exact inversul comertului traditional, in care compania este cea care vinde cumparatorului. In acest caz, cumparatorul este cel care “vinde” societatii. Ti se pare ciudat acest lucru? Ganditi-va la toti oamenii care lasa recenzii despre un produs, care il testeaza, care ii fac reclama. In acest caz, cumparatorii sunt cei care isi vand serviciile catre companie.
Avantajele comertului online
Comertul electronic are un mare potential, dar si parti intunecate. Deschiderea unui magazin online poate da o turnura pozitiva unei afaceri, dar daca este prost gestionat sau prost proiectat ar putea crea doar probleme.
De ce vanzarea online da roade
- Disponibilitate nelimitata: un magazin online este intotdeauna accesibil, zi, noapte, in zilele de sarbatoare.
- Eliminarea barierei geografice: aveti nevoie de un produs pe care doar o singura companie il are la distanta de casa, in alt oras sau chiar in alta tara? Nicio problema, in comertul online nu exista limite geografice.
- Costuri mai mici pentru consumatori: cumpararea online poate fi putin mai ieftina. Afacerile care vand doar online pot economisi costurile de functionare a unui magazin fizic, chirie, utilitati, personal. Si isi pot permite sa aiba preturi usor mai mici.
- Viteza: consumatorul poate cumpara online cu cateva clicuri, chiar si in timp ce face altceva. Cumparaturi in timp ce calatoriti sau va uitati la un film. Factorul viteza este decisiv pentru a convinge un potential cumparator.
- Recenzii: comertul online are marele avantaj al recenziilor. Fiecare produs sau serviciu scos la vanzare este analizat de mai multe persoane, astfel incat cumparatorul poate obtine o opinie sincera de la cei care au cumparat inaintea lui.
Comertul electronic, viitorul comertului
Fie ca suntem sau nu de acord cu acest lucru, comertul din viitor va fi din ce in ce mai mult online. In ultima vreme, comertul online a afectat si cumparaturile alimentare, datorita pandemiei actuale. Din ce in ce mai multi oameni isi comanda alimentele de acasa in loc sa mearga la supermarket. Este mai convenabil, nu trebuie sa iesiti in oras si, de obicei, stiti deja ce sa cumparati.
Cumparaturile online de produse alimentare sunt cu siguranta in plina expansiune, nu numai pentru supermarketuri, ci si pentru intreprinderile locale care isi pot exporta produsele lor excelente pe scara larga. Din ce in ce mai mult online se fac achizitii de tehnologie, turism, imbracaminte, mobilier.
Si ce vom face cu magazinele fizice, care sunt din ce in ce mai goale? Aceasta este marea provocare a viitorului: reconvertirea spatiilor, fara a goli orasele, fara a devaloriza munca, dar fara a opri o schimbare care are loc acum.