Sa aduci linkuri spre siteul tau este probabil cea mai buna si sigura metoda de a urca in listarile motorului de cautare Google. Dar dupa cum am aratat si in alte articole de pe siteul nostru, nu toate linkurile sunt egale intre ele.
Unele linkuri nu numai ca nu te ajuta sa iti imbunatatesti pozitia in Serp, ci chiar dimpotriva te pot face sa o pierzi, avand un efect negativ. De aceea, pentru o campanie de optimizare seo de succes, trebuie sa stii sa alegi cu mare precizie tipul de linkuri pe care sa te bazezi.
Ce face un link sa fie de calitate, va puteti intreba? Aici parerile sunt in mare masura subiective, si fiecare specialist in optimizare seo poate avea opinii proprii despre analiza lor. Insa cu toate aceste “mici disensiuni”, cu totii suntem de acord cu cativa factori care pot determina daca un link este de calitate sau nu.
Sigur ca ar fi cu totul nerealist sa pretindem ca toate linkurile noastre sa fie perfecte, important este insa ca marea majoritate a lor sa respecte regulile enumerate mai jos!
1. Linkul sa provina dintr-o pagina relevanta domeniului tau de activitate!
Motoarele de cautare doresc sa ofere raspunsuri cat mai relevante userilor lor, si cred ca este si normal sa analizeze linkurile din punct de vedere al relevantei lor dupa un anumit topic. Unii zic ca acesta ar fi primul si cel mai important aspect atunci cand vorbim despre link building in 2015.
Nivelurile de relevanta ale unui link sunt masurate pe trei paliere diferite de catre motoarele de cautare:
- relevanta generala a siteului de unde provine linkul
- relevanta paginii care link-uieste spre tine
- relevanta continutului text din jurul linkului tau
Aceste trei paliere de analiza fac din linkul tau sa fie mai mult sau mai putin relevant, deci autoritar pentru siteul tau. Este destul de greu in practica sa le bifezi pe toate trei si de obicei costa foarte multi bani asemenea linkuri. Insa, ultimele doua paliere pot fi atinse prin scrierea de articole unice nisate pe domeniul tau de activitate si publicate pe cat mai multe bloguri generaliste!
2. Linkul sa provina de la o sursa de incredere
Este absolut logic ca un link de calitate sa provina de la un site de calitate, adica care are o anumita autoritate in ochii motoarelor de cautare. In general autoritatea unui site este masurata de catre Google dupa mai multe aspecte pe care le-am evidentiat intr-un alt articol. Te invit sa le recitesti, pentru a nu fi nevoit sa ma repet. Articolul respectiv il gasesti aici : De ce avem nevoie de siteuri cu autoritate?.
3. Linkurile respective sa fie accesate si sa trimita trafic spre siteul tau
Acest aspect este in general ignorat de catre companiile de optimizare seo. Si este foarte rau! Sa nu uitam ca scopul original al linkurilor este acela de a trimite vizitatori pe acel site spre care link-uim. Din pacate foarte putini sunt cei care dau importanta acestui aspect, dar va asigur ca Google ii da, si inca una foarte mare.
Acesta este motivul pentru care trebuie sa scriem articole interesante pentru cititorii din nisa respectiva si sa distribuim acel articol in canalele noastre de social media si sa ii cream o indexare corecta si un trafic de minim 100 de vizitatori fiecarui articol. Noi facem asta cu fiecare articol in parte, altii nu!!
4. Nu abuzati de ancore pe cuvinte cheie
Acest aspect este unul destul de complicat. Daca toate linkurile tale, fie si de autoritate au ca si ancora doar un cuvant cheie vei fi penalizat destul de drastic de catre motoarele de cautare. Trebuie sa fi foarte inteligent si sa pui aceste ancore diversificat. O sa va dau un exeplu dupa ce “formula de lucru ” le pun eu :
- link pe cuvant cheie exact , ex : optimizare seo, 12% din totalul linkurilor
- link pe fraza care cuprinde cuvantul cheie , ex: campanie optimizare seo, 13% din totalul linkurilor
- link pe brand, ex : DanBradu.com, 17%
- link pe brand + alte cuvinte, ex : site-ul DanBradu.com, 6%
- link pe cuvant cheie plus brand, ex: optimizare seo pe Danbradu.com, 12%
- link pe alte cuvinte random, ex: click aici, 15%
- link direct pe url-ul paginii, ex : https://danbradu.com/de-ce-avem-nevoie-de-siteuri-cu-autoritate/, 25%
Sper ca aceasta formula sa va ajute sa va faceti o idee despre cum trebuie lucrat cu ancorele in anul 2015.
5. Linkurile trebuie sa fie in continutul paginii, si nu in footer sau sidebar
Se stie deja ca era asa ziselor “linkuri sitewide”, puse in footer si in blogroll a cam trecut! Ar fi o multime de motive pentru care ele nu se mai recomanda dar cred ca cititorii mei fideli au inteles exact deja! 🙂
Aceste linkuri in cadrul unui continut editorial, relevant sunt cele mai apreciate de catre motoarele de cautare.
6. Linkuri de pe cat mai multe surse diferite
Se stie deasemenea ca 1000 de linkuri de pe un domeniu nu cantaresc nici pe departe cat 1000 de linkuri de pe 1000 de siteuri diferite. Este foarte important sa aveti linkuri de calitate de pe cat mai multe siteuri diferite.
7. Niciodata linkuri reciproce!
Aceste metode de schimb de linkuri nu mai fac bine nimanui. Google le va clasa la “link schemes” si probabil vei primi o penalizare frumoasa pentru ele! Asadar renunta la aceasta practica! Decat linkuri reciproce mai bine deloc!
Aceste regulie de evaluare a linkurilor sunt extrem de importante pentru o campanie seo de succes. Ar fi bine sa le respectati cu strictete si aveti succesul garantat!