Optimizarea seo se imparte in doua mari ramuri : optimizare on page si Off page. Optimizarea seo on page se refera la procesul in care siteul tau este pregatit corect pentru motoarele de cautare. Acest proces implica cunostinte seo, de programare php si chiar de webdesign.
Pana la urma optimizarea seo on page imbunatateste design-ul siteului tau la nivel de imagine si chiar cod de programare, astfel incat si vizitatorul sa gaseasca mai usor ceea ce cauta dar si robotii motoarelor de cautare sa acceseze paginile tale usor si fara erori.
Motorul de cautare evalueaza siteurile intr-un mod total diferit fata de vizitatorul uman. Motorul de cautare nu poate decide din punct de vedere estetic cat de frumos este siteul tau, cat de bine e scris continutul siteului tau(pentru asta exista mai nou Panda), sau ce produse de o calitate exceptionala vinzi pe site.
Trebuie insa specificat ca optimizarea seo on page facuta corect ajuta in mod clar campania de optimizare off page. Cu alte cuvinte, cu cat un site este mai bine optimizat on page cu atat va urca mai usor in motoarele de cautare! De multe ori fara optimizare seo on page corecta, campaniile de link building nu isi mai au rostul, siteurile respective nu vor ranka niciodata!
Mai jos am sa enumar cativa factori extrem de importanti care trebuie “bifati” corespunzator pentru o optimizare seo on page de succes. Pentru a evalua stadiul optimizarii voastre on page puteti folosi cu incredere Woorank.
Factori importanti pentru o optimizare seo on page de succes:
- Pune title tags si meta description la fiecare pagina in mod corect: adica titlul paginii sa nu aiba mai mult de 70 caractere, iar meta description maxim 160 caractere.
- Fiecare pagina a siteului sa aiba titlu si meta descriere unica!
- Creaza pagina noua pentru fiecare cuvant cheie vizat pentru seo: acest aspect este extrem de important. Aici gresesc foarte multi atunci cand fac optimizare seo, incercati sa creati o pagina noua pentru fiecare cuvant cheie in parte cu continut relevant si de mare calitate!
- Verifica viteza de incarcare a siteului si compatibilitatea acestuia cu principalele browsere : Chrome, Firefox, Internet explorer, Opera, Safari!
- Fa continutul citibil usor, atat de catre roboti cat si de catre oameni
- Rezolva problemele legate de continut duplicat!
- Creaza o pagina de erori de tip 404
- Adauga butoane de social sharing pe toate paginile siteului tau
- Creaza un sitemap de tip XML in conformitate cu cerintele motoarelor de cautare.
- Creaza cont de Google Webmaste Tools si inscrie-ti siteul acolo
- Rezolva problema cu www-fara www: adica evita sa fii penalizat de catre Google pentru continut duplicat si alegeti una din cele doua variante cu www, sau fara www. Se rezolva printr-un redirect de tip 301 de la unul la altul.
- Seteaza corect fisierul robots.txt si pune-l in root la site.
- Seteaza corect linkurile siteului tau sa fie “search engine friendly” : cu alte cuvinte daca sistemul pe care este construit siteul tau genereaza url-uri de genul : site.ro/wp234 fa-le corect de genul site.ro/titlu-pagina-cum-vreau-eu.
- Evita codul scris in Flash si limiteaza cat mai mult posibil scripturile in java. Acestea vor duce la o incarcare greoaie a paginilor siteului tau.
- Optimizeaza siteul tau pentru telefoane mobile si tablete.
- Seteaza corect linkurile canonice ale siteului tau . A se vede aici mai multe despre acest subiect : Use canonical URLs
- Atribuie titlu si alt tag tuturor pozelor incarcate pe site.
Cam atat pentru nivelul mediu, dar atentie foarte mare: cele specificate mai sus nu ar trebui sa fie optionale si obligatorii pentru orice site care isi doreste sa aiba sanse in Google pe cautari mai grele. Din practica va spun ca foarte putine siteuri au toate cele descrise mai sus facute corect, de aceea insist si repet : nu sunt optionale!
Sper ca si acest articol sa vina in ajutorul vostru si sa va ajute, fie pentru a va optimiza singuri siteurile, fie pentru a evalua in mod corect firma angajata pentru optimizare seo on page.
2 comments
Salutare.Foarte bun material.Insa o intrebare,ati mentionat acolo: pentru fiecare cuvant cheie o pagina separata.Va referiti la o pagina ca si “About Us”,”Terms & Conditions” etc sau la categorii noi cu fiecare cuvant cheie?
da Adrian.. ideal ar fi sa fie pagini si nu postari in WordPress…
Comments are closed.