Sisteme termice solare cu tub evacuat
Sistemul termic solar cu tub evacuat este unul dintre cele mai populare sisteme solare termice in functiune. Un sistem solar evacuat este cel mai eficient, si este un mijloc comun de producere a energiei solare termice cu o rata de eficienta de 70%.
Viteza de eficienta este obtinuta datorita modului in care sunt construite sistemele de tuburi evacuate, ceea ce inseamna ca au o izolatie excelenta si sunt practic neafectate de temperaturile aerului.
Colectorul insusi este format din randuri de tuburi de sticla izolate care contin conducte de cupru in miezul lor. Apa este incalzita in colector si apoi este trimisa prin conducte la rezervorul de apa. Acest tip de colector este cel mai eficient, dar si cel mai scump.
Exista doua tipuri principale de tuburi care sunt utilizate in interiorul colectorului, care sunt sticla-sticla si sticla-metal. Versiunea de sticla foloseste doua straturi de sticla topite la ambele capete. Tuburile duble din sticla au un vid foarte fiabil, dar reduc cantitatea de lumina care ajunge in absorbant in interior.
Sistemul dublu din sticla poate avea, de asemenea, o coroziune mai mare a absorbantului datorita umiditatii sau condensarii care se formeaza in zona neevacuata a tubului. Al doilea tip de tub este o combinatie sticla-metal. Combinatia sticla-metal permite ca mai multa lumina sa ajunga la absorbant si reduce sansele de umiditate care corodeaza absorbantul.
Forma cilindrica a tuburilor evacuate inseamna ca sunt capabile sa colecteze lumina soarelui pe tot parcursul zilei si in orice moment al anului. Colectorii de tuburi evacuati sunt, de asemenea, mai usor de instalat, deoarece sunt usori, compacti si pot fi transportati individual pe acoperis.
Mai mult, tuburile pot fi inlocuite individual daca unul devine defect, evitand necesitatea inlocuirii intregului colector. Sistemul este unul eficient si durabil, cu vidul din interiorul tuburilor colectoare, dovedit ca dureaza de peste douazeci de ani. Invelisul reflectorizant din interiorul tubului nu se va degrada decat daca se pierde vidul.
Sisteme termice solare cu placa plana
Acestea sunt un alt tip comun de colector solar care au fost folosite inca din anii ’50. Componentele principale ale unui panou cu placi plate sunt un absorbant cu placi plate de culoare inchisa, cu un capac izolat, un lichid de transfer de caldura care contine antigel pentru a transfera caldura de la absorbant la rezervorul de apa si un suport izolat.
Caracteristica placii plate a panoului solar creste suprafata pentru absorbtia caldurii. Lichidul de transfer de caldura este circulat prin tuburi de cupru sau siliciu continute pe placa de suprafata plana.
Unele panouri sunt fabricate cu un absorbant inundat, care necesita a avea doua foi de metal si a permite lichidului sa curga intre ele. Utilizarea unui absorbant inundat creste suprafata si creste o eficienta marginala. Placile absorbante in sine sunt de obicei din cupru sau aluminiu si sunt vopsite cu o acoperire selectiva termica, care este mult mai buna la absorbtia si retinerea caldurii decat vopselele obisnuite.
Intr-o zona care produce un nivel mediu de energie solara, cantitatea de energie generata de un colector solar cu placa plana este echivalenta cu aproximativ un panou patrat care genereaza un galon de apa calda intr-o zi.
Designul panoului plat utilizeaza multe configuratii diferite ale amortizorului, principalul design fiind configuratia harpei. Proiectarea harpei este de obicei folosita in sisteme termosifone de joasa presiune sau sisteme pompate.
Alte configuratii includ serpentina care foloseste un amortizor continuu in forma de S si este utilizata in sistemele compacte de apa calda care nu utilizeaza incalzirea spatiului. Exista, de asemenea, sistemele de absorbtie inundate si amortizoarele de granita care folosesc mai multe straturi de foaie de absorbtie unde caldura este apoi colectata in stratul limita al foilor.
Placile colectoare plate din polimeri sunt o alternativa la cele metalice. Placile metalice sunt mai predispuse la inghetare, in timp ce placile polimerice in sine sunt tolerante la inghet, astfel incat pot dispensa cu antigel si pur si simplu folosesc apa ca lichid de transfer de caldura.
Orice antigel care se adauga la lichidul de transfer de caldura isi va reduce capacitatea de transport a caldurii intr-un ritm marginal. Un avantaj al placilor de polimer este ca acestea pot fi plumbate direct intr-un rezervor de apa existent, eliminand nevoia unui schimbator de caldura care creste eficienta.
Unele panouri polimerice sunt vopsite cu vopsea neagra mata decat cu o acoperire selectiva termica. Acest lucru este facut pentru a preveni supraincalzirea, desi siliconul la temperatura ridicata este acum utilizat in mod normal pentru a preveni supraincalzirea.
Aceasta conceptie a panoului solar este, in general, usor mai putin compacta si mai putin eficienta in comparatie cu un sistem de tuburi evacuate, insa acest lucru se reflecta intr-un pret mai ieftin. Acest design de solar poate functiona bine in toate climatele si poate avea o speranta de viata de peste 25 de ani.