Cafea: proprietati si beneficii

Cafea: proprietati si beneficii

0 Shares
0
0
0

Cafeaua este o bautura cu puternice proprietati antioxidante. Consumul sau regulat aduce nenumarate beneficii pentru sanatate. Este bun pentru inima si are proprietati anticancerigene, asa ca este usor de inteles de ce oamenii isi aleg de la Espresso Cafe, Tchibo Creme Suisse cafea boabe 500gr.

Cafeaua, bautura cunoscuta tuturor pentru ale sale proprietati stimulatoare, este preparata din semintele fructelor produse de catre planta de cafea. Planta apartine familiei Rubiacee si poarta numele de Coffea. Planta are boabe mici rotunde si verzi care, atunci cand sunt coapte, devin rosii stralucitoare.

Arabica creste intre 1000 si 2000 de metri deasupra nivelului marii, este foarte delicata, dar are mai multe proprietati organoleptice. Robusta in schimb, este mai rezistent si creste la altitudini mai mici, intre 150 si 600 de metri. Cea mai cultivata calitate din lume este, fara indoiala, cea arabica, care reprezinta aproximativ 75% din productia mondiala.

Cand a aparut cafeaua?

Se pare ca primele vesti despre cafea provin din Etiopia si tocmai din podisul Kaffa, dinde unde provine de fapt prima planta de cafea. In ceea ce priveste bautura, isi are originile in Yemen, in jurul anului 1.000. Este una dintre cele mai consumate bauturi din lume si este, de asemenea, o sursa majora de cofeina pentru majoritatea populatiilor.

Cafeaua prajita este un amestec complex de peste 1000 de compusi bioactivi. Acestea au proprietati potential terapeutice: antioxidanti, antiinflamatorii si anticancerigene care ofera plauzibilitate biologica asociatiilor epidemiologice recente.

Recent, cafeaua a fost recunoscuta drept o bautura eficienta pentru imbatranirea sanatoasa. In special in ceea ce priveste bolile, cum ar fi bolile cardiovasculare si afectarea cognitiva usoara. Exista, de asemenea mai multe studii umane care au relevat faptul ca aportul obisnuit al acestei bauturi reduce mortalitatea din toate cauzele.

Compozitie chimica

Initial, in stare de cereale, contine multe substante, inclusiv proteine, grasimi, minerale, carbohidrati care, insa, dupa prajire sunt reduse drastic pana aproape ca dispar. Cu toate acestea, trebuie subliniat ca ceea ce ramane sunt substante cu proprietati care sunt foarte utile organismului nostru.

Alte substante continute in cafea sunt metionina si asparagina, care sunt doi aminoacizi, ifitosteroli, terpeni, tanini, pectina si celuloza, care sunt fibre alimentare si uleiuri volatile. De asemenea, contine acizi precum acidul aspartic, acidul citric, acidul stearic, acidul glutamic, acidul acid linoleic, acid palmitic, acid oleic, acid cafeic, acid clorogenic si acid oxalic.

Antioxidantii

Este una dintre cele mai bogate surse de substante naturale cu proprietati antioxidante. Aceasta se datoreaza abundentei de acizi clorogeni si a compusilor care deriva din prajire. S-a calculat ca aceasta bautura contine peste 30 de compusi cu activitate antioxidanta. O ceasca poate contine de la 200 pana la 550 mg de antioxidanti, o cantitate importanta care poate aduce beneficii diferite organismului nostru. Boabele de cafea verde contin cantitati mari de antioxidanti polifenolici, cum ar fi acidul clorogenic, cafeic, ferulic si n-cumarina.

Un studiu realizat in Spania la Universitatea din Pamplona sustine ca, capacitatea antioxidanta pe care o are cafeaua, este de 10 ori mai mare decat a altor bauturi, cum ar fi ceaiul si vinul. Studiul afirma ca tipul de cafea cu cele mai mari proprietati antioxidante este espresso. Studiile arata ca majoritatea oamenilor obtin mai multi antioxidanti din aceasta bautura decat din fructe si legume impreuna.

Proprietati anticancerigene

Un studiu publicat in editia online din mai 2011 a Jurnalului Institutului National al Cancerului spune ca consumul de cafea scade semnificativ riscul de a dezvolta o forma letala de cancer de prostata.

Exista alte 2 tipuri de cancer pe care le poate preveni cafeaua, cancerul colorectal si ficatul. Cancer la ficat este a treia cauza de deces in lume, in timp ce cancerul colorectal este a patra. Cercetarile sugereaza ca cei care beau in mod regulat aceasta bautura au un risc redus de pana la 40% sa dezvolte cancer la ficat.

Un alt studiu realizat pe mai mult de 480.000 de persoane a aratat ca consumul a 4 cani de cafea pe zi reduce riscul de cancer colorectal cu 15%. Un alt studiu recent raporteaza ca compusii de cafea inhiba cresterea celulelor tumorale de prostata.

Potrivit unui studiu din 2016, aportul de cafea ar putea reduce incidenta cancerului de colon, cancer la ficat, cancer de prostata, cancer endometrial, carcinom oral, cancer faringian si melanom. Cercetatorii au descoperit ca doi compusi cunoscuti ca cafestol si kahweol au proprietati anticanceroase.

Se poate vedea asadar foarte clar faptul ca toate acele substante care se regasesc in compozitia cafelei, sunt extrem de benefice pentru sanatatea organismului uman. Este firesc in aceste conditii, ca persoanele care sunt constiente de care sunt cele mai importante beneficii ale cafelei pentru sanatatea omului, sa isi indrepte atentia spre Tchibo Creme Suisse cafea boabe 500gr, sau spre cafea de la oricare alt brand de pe piata, asa ca daca pana acum nu ati avut obiceiul de a bea cafea zilnic, ar trebui sa faceti acest lucru.

0 Shares
You May Also Like