Nokia se afla in discutii avansate cu principalii operatori telecom din India, pentru implementarea primelor retele de tip 5G din aceast tara, desi nici macar tehnologiile 4G nu sunt pe deplin implementate. Pentru reparatii Nokia efectuate de profesionisti, intra pe Service-Gsm.ro.
S-ar parea ca va urma o trecere foarte rapida de la 4G la 5G, la nivel global, existand semnale in acest sens si din alte parti ale globului.
Producatorul finlandez de echipamente de retea, testeaza deja a 5-a generatie de retele impreuna cu alti giganti precum Verizon (din Statele Unite), compania coreeana SK Telecom sau NTT DoCoMo din Japonia.
Tehnologia 5G va garata viteze superioare, de pana la 100mb pe secunda si va fi capabila sa sustina de 1000 de ori mai mult trafic de date, atunci cand va fi implementata pe larg la nivel global, pana in 2020.
In India, Nokia Networks face parte deja din Telecommunications Standards Development Society, ce lucreaza deja la implementarea tehnologiei 5G si se afla in discutii si cu alti operatori telecom, pentru dezvoltarea unor astfel de retele.
Totusi, cei de la Telcos investesc inca foarte mult in retelele 4G, parti importante din tara nefiind nici macar acoperite de tehnologia 4G sau de alte servicii rapide de date. Vorbind despre implementarea retelelor de tip 5G, s-a specificat ca tehnologia 5G se va concentra prima data pe fluxul pachetelor de date, in timp ce tehnologia 4G va fi folosita in continuare pentru a facilita apelurile vocale.
Reteaua bazata pe 5G va functiona in spectrul de banda de peste 6000 de mhz, iar tehnologia in sine va fi implementata in cateva faze si nu in mod direct. O singura antena de tip 5G va fi capabila sa sustina de aproximativ 1000 de ori mai mult trafic, decat o puteau face antenele mai vechi.
S-a ajuns deja la aproape 1 milion de device-uri conectate la o singura celula si la viteze de peste 30 gbps in bada de 73 ghz (in conditii de laborator). In prezent, spectrul de banda intre 700 mhz si 2.6 ghz este disponibil pentru serviciile mobile din India. Serviciile wif fi sunt folosite de banda intre 2.4 si 5.9 ghz.
Intr-o conferinta inregistrata video, adresata congresului, ministrul indian al telecomunicatiilor Ravi Shankar Prasad, a declarat ca “internet of things este foarte important deoarece device-urile conectate, vor fi folosite de toata lumea, la nivel global.”
Mai mult decat atat, departamentul telecom, a prezentat un plan m2m – machine to machine, ce va fi implementat foarte curand.
Promisiunea retelelor de tip 5G, este aceea a unei abundente a informatiilor de mare viteza pe distante scurte, permitand conectarea utilizatorilor, fara delay-urile si latentele de pana acum, prezente pana si pe retelele de tip 4G.
Aceste concepte si dezvoltari sunt unele de viitor, constituind tehnologii de avangarda, mult mai performante decat vechile standarde si tehnologii, cu care eram obisnuiti. 5G nu este decat una dintre noile tehnologii ce vor fi disponibile in doar cativa ani si momentan, putem spune ca promite foarte mult.