Controlerele de incarcare a energiei solare de la Salus Romania sunt concepute pentru a face doua lucruri primare in cadrul unui sistem solar: optimizeaza incarcarea bateriilor cu cicluri profunde de panourile solare si impiedica alimentarea cu energie a bateriilor panourilor solare atunci cand nu exista soare.
Multe dintre ele ofera caracteristici suplimentare, inclusiv capacitatea de a activa sau dezactiva automat incarcaturile cu curent continuu, cum ar fi luminile. Altele pot fi utilizate cu tensiuni relativ mari de siruri de panouri solare. In plus, unele pot asigura monitorizarea tensiunii bateriilor si a amperilor de baterii ramase si chiar conectarea la reteaua de date la domiciliu pentru monitorizare de la distanta.
Cum functioneaza controlerele de incarcare solare?
Controlerele de incarcare solara sunt specificate atat prin amperaj, cat si prin tensiune. Veti avea nevoie de unul care poate suporta tensiunea panoului panoului solar si apoi va iesi la tensiunea bateriei bateriei (de obicei 12, 24 sau 48 VDC).
Apoi, veti dori sa va asigurati ca controlerul de incarcare solar are suficienta capacitate pentru a gestiona curentul (in amperi) din panoul solar. Luati puterea panourilor solare si impartiti-o la tensiunea bateriei pentru a obtine o estimare aproximativa a numarului de amplificatoare de care are nevoie controlerul.
Un alt mod de a dimensiona un controler de incarcare:
Formula de baza pentru dimensionarea unuia este de a lua curentul de scurtcircuit ( Isc ) al matricei si de a-l inmulti cu 1,56. Asigurati-va ca controlerul solar pe care il selectati poate manipula macar acei amplificatori. Asigurati-va ca protejati aceasta parte importanta a sistemului cu protectie la supracurent adecvata inainte si dupa controlerul solar.
Acum ca stiti ce dimensiune a regulatorului solar sa cautati, identificati ce tip de controler de incarcare solar este potrivit pentru aplicatia dvs.: MPPT sau PWM.
Controlere de incarcare solare MPPT
Controlerul solar MPPT (Maximum Power Point Tracking) este o stea stralucitoare a sistemelor solare de astazi. Aceste controale detecteaza de fapt tensiunea optima de functionare si amperajul matricei panoului solar si se potrivesc cu banca bateriei.
Rezultatul este cu 15-30% mai multa putere din matricea solara fata de un controler solar PWM. Desi controlerul de incarcare solar MPPT este mai scump decat omologul sau PWM, in general merita investitia pentru orice sistem solar solar de peste 200 de wati.
Controlere de incarcare solare PWM
Un controler de incarcare solar PWM (Pulse Width Modulated) este stilul traditional. Ele sunt robuste, ieftine si utilizate pe scara larga in aplicatiile cu panouri solare. Controalele de suntare PWM sunt folosite mai rar si mai ales in aplicatii in care interferentele electrice reprezinta o problema.
Caracteristici si suplimente pentru controlerii solare
Odata ce ati decis un tip de controler de incarcare solar, veti dori sa identificati ce caracteristici aveti nevoie. Exista numerosi controlori principali de incarcare solara care functioneaza bine. In plus, exista cateva caracteristici extraordinare care va vor face experienta in domeniul energiei regenerabile chiar mai buna.
Un plus important pentru sistemul dumneavoastra este reprezentat de senzorii de temperatura a bateriei. Capacitatea bateriei depinde de temperatura, prin urmare incarcarea corecta a bateriei poate fi imbunatatita semnificativ cu ajutorul unui senzor de temperatura.
In plus, unele controlere solare ofera puncte de reglare a tensiunii de comanda reglabile, deconectare de joasa tensiune, protectie la suprasarcina si masurare. Daca intentionati sa rulati o sarcina DC, o puteti conecta direct la controlerul de incarcare solar.
Daca regulatorul solar este echipat cu un deconectat de joasa tensiune (LVD), atunci controlerul de incarcare solara poate detecta cand bateria este scazuta si opreste incarcarea DC pana cand bateria este incarcata.