O chestiune de confort, sanatate si economii de energie
La fel ca temperatura afisata pe termostatul dvs., nivelul de umiditate relativ la locuinta dvs. are un impact direct asupra calitatii aerului si asupra confortului ocupantilor.
Umiditatea relativa este adesea subestimata: prea multa sau insuficienta umiditate poate provoca probleme de sanatate si chiar va poate deteriora bunurile din casa, in perioadele de incalzire si de racire. Ca sa nu mai vorbim de un disconfort ce poate deveni inerent, in ciuda mentinerii unei temperaturi medii normale.
Cum se masoara umiditatea relativa
Umiditatea relativa (RH) a unei case ar trebui stabilita la aproximativ 40%, in mod ideal aproximativ 50% in timpul perioadelor de racire si 30% in timpul incalzirii. Cea mai eficienta metoda de masurare a procentajului este utilizarea unui higrometru analog sau digital, un dispozitiv ieftin, ce poate fi gasit cu usurinta in magazinele de hardware.
Exista multe semne ale nivelurilor de umiditate inadecvate, cele mai frecvente fiind urmatoarele:
Prea multa umiditate
- Condensul pe ferestre in timpul iernii
- Umiditate sub forma pete pe pereti
- Miros de aer statut
Nu este suficienta umiditate
- Ochii, nasul si pielea simt mancarime
- Pielea devine uscata si buzele crapate
Cum afecteaza nivelul de umiditate nivelul de confort?
Umiditatea este un factor care influenteaza foarte mult perceptia organismului asupra temperaturii. Evaporarea oceanelor, a raurilor si a altor surse de apa, afecteaza cantitatea de umiditate din aer. Cu cat este mai fierbinte temperatura aerului, cu atat mai multa umiditate poate fi mentinuta. In Canada si Statele Unite, meteorologii folosesc humidex, pentru a determina ce temperaturi se resimt la anumite grade inregistrate si procentajul de umiditate prezent in aer. Cand este cald, corpul uman transpira pentru a-si mentine temperatura in jur de 37 ° C. Cand transpiratia se evapora, raceste corpul. Cand nivelul de umiditate in aer este foarte mare, transpiratia nu se va evapora. Cand aerul este la o umiditate relativa de 60%, este sigur ca oamenii vor avea un anumit disconfort. De exemplu, daca citirea temperaturii este la 27 ° C pe termometru si RH la 60%, temperatura simtita creste cu 6 grade, adica la 33 ° C.
Cum se restabileste un nivel adecvat de umiditate
Rutina noastra zilnica (dusuri, bai, prepararea alimentelor etc.) genereaza 5 pana la 10 litri de umiditate. Cu toate acestea, exista modalitati naturale de a mentine sau restabili un nivel de umiditate echilibrat, cum ar fi, de exemplu, la sfarsitul sezonului de incalzire, deschiderea ferestrelor in zilele frumoase de primavara, pentru a incuraja circulatia aerului proaspat si a evacua excesul de umiditate. Modificarile simple ale stilului nostru de viata pot duce, de asemenea, la imbunatatiri semnificative, fie prin controlul surselor de umiditate (dusuri, spalatorii etc.), prin asigurarea unei ventilatii adecvate sau prin utilizarea unui dezumidificator. In timpul zilelor calde de vara, daca nivelul de umiditate este prea mare, utilizarea unui aparat de aer conditionat sau a unei pompe de caldura va ajuta la dezumidificarea aerului si la reducerea umiditatii relative in interiorul casei.
Cum ramane cu economiile de energie?
Un control adecvat al nivelului de umiditate in timpul modului de incalzire face posibila economisirea energiei. Pe de alta parte, in modul de racire, unitatea trebuie sa indeparteze umezeala excesiva pentru a atinge nivelul de confort dorit: ceea ce se traduce in mod inevitabil intr-o cheltuiala cu energia electrica.Cu toate acestea, este posibil sa se controleze si chiar sa se reduca costurile de incalzire prin mentinerea nivelului HR recomandat.
O buna gestionare a temperaturii necesita selectarea termostatului potrivit
In timpul verii si iernii, este important sa se mentina o temperatura interioara sanatoasa si confortabila si nu exista o multitudine de modalitati de a realiza reglarea corecta a aerului conditionat sau a incalzirii. Termostatul, inventat in 1883 de catre Warren S. Johnson, care a infiintat Johnson Controls Inc. in 1885, a devenit rapid popular si o necesitate, in fiecare casa. In ultimele decenii, tehnologia termostatului a evoluat si acum avem o varietate de modele adaptate nevoilor consumatorului modern.
Avand o gama larga de produse din care putem alege, alegerea poate deveni destul de dificila, cu toate acestea stiind ce tip de termostat este potrivit pentru casa ta si stiind cum sa-l folosesti corect, este foarte important. Termostat electronic clasic Usor de instalat, acest nou dispozitiv care si-a inlocuit stramosul cu forma rotunda, numit si termostat mecanic, este utilizat in principal in locuinte si apartamente cu incalzire electrica la baza. Spre deosebire de acesta din urma, cunoscut ca fiind lent si destul de inexact, termostatul electronic este echipat cu un controler de puls si ofera citiri continue, la fiecare 15 secunde.
Datorita acestei reactii rapide, diferenta dintre temperatura ambianta si temperatura setata este redusa, oferind mai mult confort, precum si economii considerabile de energie si costuri. Ca un exemplu, Agentia Resurselor Naturale din Canada a estimat o reducere anuala de 4,5 pana la 12% a consumului de energie, ca urmare a trecerii de la termostatele mecanice la versiunile electronice. Daca decideti sa faceti aceasta tranzitie in casa dvs., asigurati-va ca achizitionati un termostat de buna calitate si cautati un sfat de la un specialist. La inceputul anului 2017, Santé Canada a rechemat cateva modele electronice din cauza defectelor sau a instalatiilor necorespunzatoare.
Daca observati supraincalzirea, mirosul de ars, fumul, o eroare a afisajului sau o schimbare brusca a temperaturii fara a se modifica afisajul, contactati un electrician cat mai curand posibil. Amintiti-va ca acest tip de termostat trebuie ales in functie de puterea totala ( in W) a placilor de baza instalate. Pompele de caldura pot fi de asemenea controlate folosind un termostat electronic interior sau exterior. Un termostat interior actioneaza pompa de caldura pentru incalzirea sau racirea casei. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat pentru a opera un sistem suplimentar de incalzire. Exista doua tipuri de termostate in aer liber.
Primul este utilizat pentru a programa functionarea pompei de caldura in functie de temperatura exterioara, iar cel de-al doilea, este mai des utilizat pentru pompele de caldura de aer, pentru a opri sistemul cand aceeasi temperatura scade sub punctul de setare stabilit anterior. Termostat electronic programabil In general, mai scump si mai greu de instalat, acest tip de termostat ofera un control mai bun al temperaturii in comparatie cu un termostat conventional. Datorita sistemului de programare, este posibila pre-setarea temperaturilor pentru anumite perioade si, astfel, reducerea consumului de energie si a costurilor. Utilizarea unui termostat programabil ofera multe avantaje: · Economii importante pe factura dvs. de incalzire;·
Setarea automata a temperaturii programata pentru intreaga casa sau camera in functie de nevoile specifice ale ocupantilor sau conform unui program prestabilit;·
Schimbarea programelor sau revenirea la modul manual.
Programarea unui termostat electronic este simpla si ofera mai multe optiuni. Cu toate acestea, nu este necesar sa instalati acest tip de termostat intr-o incapere unde temperatura trebuie sa ramana constanta in orice moment. Proprietarii pompelor de caldura trebuie sa retina ca nu este necesara instalarea unui termostat exterior suplimentar, daca este deja utilizat un termostat programabil.