Bitcoins-urile pot fi obtinute in numeroase moduri, fiecare dintre ele fiind complet diferite intre ele. Este important de retinut ca bitcoin-urile sunt incredibil de usor de trimis. Drept urmare, ele iau forma unei marfuri extrem de transferabile.
Acest lucru este important deoarece, desi acest ghid va parcurge modalitatile obisnuite de a obtine bitcoins, exista de fapt nenumarate modalitati de a le obtine, deoarece acestea pot fi trimise in schimbul a orice alt lucru este dispus sa accepte.
Este un Bitcoin intreg „prea costisitor”?
Bitcoin este divizibil cu noua zecimale. Ca moneda digitala, unul dintre cele mai mari atribute ale bitcoinului este capacitatea sa de a fi trimis in pasi numite „satoshis”. Drept urmare, bitcoin poate fi cumparat, vandut sau schimbat in pasi mult mai mici decat un bitcoin intreg.
De exemplu, daca un bitcoin intreg este de 10.000 USD, o cantitate mai mica de bitcoin – reprezentata de 0,01 BTC, de exemplu – ar costa doar 100 USD. In primele zile ale Bitcoin si ne referim cu adevarat devreme, modalitatea practica de a obtine bitcoins a fost prin exploatare.
Mineritul este procesul prin care sunt eliberati bitcoins-urile recent aparute. Pe atunci, dificultatea retelei era suficient de mica incat unitatile obisnuite de procesare a computerelor (CPU) si unitatile de procesare grafica (GPU) sa poata mina bitcoins cu costuri foarte mici.
Astazi, peisajul din jurul Bitcoin s-a maturizat intr-o industrie in valoare de miliarde. Drept urmare, metodele din jurul achizitionarii monedei digitale au evoluat la mai mult decat la minerit. Cu toate acestea, exploatarea miniera este inca posibila.
Bitcoin Mining
Zilele incredibil de scazute ale bitcoinului minier, care a durat doar cativa ani, au fost zile in care un bitcoin a fost atat de ieftin incat a avut sens financiar sa le extraga cu un cost foarte mic in loc sa le cumpere.
In context, primul curs de schimb acordat bitcoinului a fost in octombrie 2009, la 10 luni de la extragerea primului bloc. Rata, stabilita de acum, defunctul schimbului New Liberty Standard, a dat valoarea unui bitcoin la 1 USD = 1309,03 BTC.
A fost calculata folosind o ecuatie care include costul energiei electrice pentru a rula un computer care a generat bitcoins.
Aceasta a fost perioada de timp in care bitcoin-urile, care au fost considerate putin mai mult decat o noutate de internet nou-creata, puteau fi minate in cantitati mari folosind un computer mediu.
Astazi, bitcoin-ul minier este inca o optiune viabila, dar trebuie luate diferite masuri pentru a mina corect cu nivelul actual de dificultate.
Mineritul necesita un hardware special care efectueaza calcule extrem de rapide necesare minelor de bitcoin.
Hashratul, sau puterea totala a tuturor minerilor, este atat de substantial incat hardware-ul gasit in computerele obisnuite (sau orice computere, pentru asta) nu poate efectua calcule miniere suficient de rapid pentru a produce rezultate semnificative. Acest hardware specializat se numeste ASIC.
Schimburi Bitcoin
Schimburile sunt de departe cea mai obisnuita modalitate de a obtine bitcoin. Schimburile sunt platforme unde pot vinde bitcoin utilizatorii care isi doresc sa vanda, si de unde pot cumpara bitcoin toti cei care isi doresc sa achizitioneze criptomonede pentru un alt mediu de schimb, de obicei moneda fiat.
Schimburile fac acest lucru printr-o carte de comanda sau un registru, care se potriveste cu instructiunile de a cumpara sau de a vinde. Aceste instructiuni se numesc „oferte” si, respectiv, „cere”.
Ori de cate ori se refera la pretul Bitcoin, in ceea ce priveste moneda fiat, pretul discutat este aproape sigur o medie totala a pretului pe diverse carti de comanda ale schimburilor.
Deoarece ofertele si cererile sunt instructiuni executate la un anumit pret, o cumparare mare de pe piata ar completa mai multe comenzi la niveluri de pret incrementale si, ulterior, ar muta pretul bitcoin in sus sau in jos. Exista multe schimburi binecunoscute in majoritatea tarilor dezvoltate.
OTC
Unul dintre principalele scopuri ale utilizarii unui birou OTC este evitarea afectarii pretului bitcoinului.
Intr-un sens practic, un birou OTC actioneaza ca un intermediar pentru cumparatori si vanzatori pentru a finaliza tranzactiile bitcoin de marimi personalizate in afara operatiunilor din cartea de schimb a unei schimburi.
In loc sa foloseasca o carte de comanda, birourile OTC conecteaza comenzile de cumparare si vanzare direct intre oameni.
Masinile sunt cel mai frecvent utilizate pentru cumpararea sau vanzarea unor cantitati incredibil de mari de bitcoin, depasind adesea milioane de dolari ca valoare. Unele birouri OTC necesita chiar o valoare comerciala minima.
Adesea, sunt utilizate special pentru ca o achizitie sau vanzare a unei cantitati atat de mari nu trebuie sa afecteze cartile de comenzi ale schimburilor. Daca ar fi completata o comanda mare pe cartea de comenzi a unui schimb, aceasta ar muta semnificativ pretul bitcoinului.
Castigand Bitcoin
Castigarea de bitcoin in schimbul bunurilor si serviciilor este o optiune la fel de fezabila ca minarea sau investitia in moneda digitala.
Exista intreprinderi care permit oamenilor sa castige bitcoin in schimbul serviciilor, inclusiv unele site-uri de listare a locurilor de munca independente in care oamenii sunt platiti in bitcoin, precum si intreprinderile acumuleaza bitcoin acceptand ca metoda de plata.
In unele cazuri, castigarea bitcoinului este cea mai practica optiune pentru cineva daca afacerea sa functioneaza deja.
Nu exista o tranzitie reala pe care majoritatea intreprinderilor trebuie sa o faca pentru a castiga bitcoin: este la fel de simpla ca furnizarea optiunii pentru ca oamenii sa plateasca cu ea cu servicii precum BTCPay sau BitPay. Puteti adauga chiar o adresa de portofel BTC la o factura.
Castigarea bitcoinului in acest mod are anumite variabile asociate acestuia, cum ar fi daca afacerea accepta direct bitcoin sau prin micropagamente Lightning.
Optiuni de acest gen sunt importante pentru un proprietar de afaceri din motive care inconjoara usurinta de utilizare si nivelul de confidentialitate (micropagamentele Lightning sunt mult mai private si mai ieftine decat tranzactiile decontate direct pe blockchain Bitcoin).
ATM-uri Bitcoin
Bancomatele Bitcoin (BATM) sunt bancomate care arata similar cu bancomatele traditionale, dar in loc sa se conecteze la un cont bancar, se conecteaza la internet si permit tranzactiile cu numerar si cu cardul de credit pentru bitcoin.
Unele BATM ofera functionalitate bidirectionala, ceea ce le permite utilizatorilor sa cumpere si sa vanda bitcoin folosind bancomatul.
Majoritatea BATM-urilor necesita acum un fel de verificare a identitatii KYC / AML inainte de finalizarea unei tranzactii, astfel incat utilizatorii trebuie sa fie pregatiti sa-si scaneze ID-urile in aparat.
Locatiile comune pentru BATM-uri includ magazine cu amanuntul, magazine, baruri, restaurante, mall-uri si aeroporturi. In schimbul comoditatii utilizarii unui BTAM, taxele de tranzactie percepute de BATM pot fi mai mari decat ratele la schimburi – cu pana la 7% mai mari, potrivit Biroului pentru Protectia Finantelor pentru Consumatori.