Ce este un polizor unghiular si cum functioneaza?

Share Button

Ce este un polizor unghiular si cum functioneaza?
Indiferent ca locuiesti la bloc sau la casa, cu siguranta trebuie sa iti cumperi cateve scule electrice profesionale, pe care sa le folosesti atunci cand ai nevoie sa repari ceva, sau cand trebuie sa lucrezi ceva pe langa casa.

Fara doar si poate, o astfel de scula electrica profesionala, este polizorul unghiular, care este mai cunoscut dupa denumirea populara de flex. Deci, polizorul unghiular, sau flexul este o unealta electrica pe care o poti folosi in scopul taierii sau al prelucrarii ori al slefuirii unor materiale precum metalul, lemnul, piatra, gresia sau faianta.

O astfel de unealta electrica profesionala, este fara doar si poate utilizata pe orice santier, dar si in domeniul amenajarilor interioare, sau in atelierele unde se fabrica mobila, sau chiar si in atelierele auto.

Motorul unui astfel de polizor unghiular, are rolul de a actiona un angrenaj care se gaseste in unghi drept cu axul moturului, iar la capatul acestuia se gaseste un disc detasabil, care poate sa fie schimbat in functie de natura materialului care urmeaza sa fie taiat sau prelucrat.

In cele mai multe cazuri, polizoarele unghiulare sunt echipate si cu o aparatoare a discului, aceasta avand rolul de a proteja persoana care utilizeaza unealta, impotriva resturilor care sar, dar sunt echipate si cu un maner lateral, pentru ca acesta va permite o manevrabilitate mai buna, deoarece astfel se pot utiliza ambele maini.

In momentul in care trebuie sa iti cumperi o astfel de unealta electrica profesionala, trebuie sa stii ca se pot gasi pe piata trei tipuri de flexuri, in functie de modul lor de actionare. Vei putea sa gasesti flexuri electrice, flexuri care functioneaza pe benzina, sau flexuri care functioneaza pe aer comprimat.

Alegerea unui flex se va realiza cu precadere in functie de puterea motorului, dar si in functie de dimensiunea maxima a discului, dar trebuie mentionat faptul ca si alte caracteristici tehnice sunt foarte importante, precum modul de alimentare, rotatiile pe minut, dar si tipul arborelui de prindere.

Discurile standard pentru flex, au dimensiuni maxime de 115 mm, 125 mm, 150 mm si 230 mm. Daca ai de gand sa iti cumperi o astfel de unealta doar pentru utilizarea sa ocazionala, acasa in gospodarie, atunci cu siguranta un flex care este echipat cu un motor de 500 W, si care sa aiba dimensiuni mici pentru a putea sa fie utilizat cu usurinta, este unealta de care ai nevoie.

Daca ai nevoie de un polizor unghiular profesional, atunci vei putea sa gasesti o multime de astfel de echipamente, insa trebuie sa stii faptul ca puterea lor va depasi 3000 de W, iar preturile vor fi mult mai mari comparativ cu al celor care au o putere de doar 500 W.

Este important ca pentru a folosi cat mai usor flexul, sa alegi unul care sa fie echipat cu amortizor de torsiune, pentru ca scopul acestui amortizor este acela de a evita reculurile, si de a genera o pornire lipsita de socuri.

Fara doar si poate, o dotare foarte utila pentru un flex o reprezinta protectia la repornire, pentru ca va impiedica unealta sa reporneasca accidental, in cazul in care se va intrerupe curentul in momentul folosirii.

Be Sociable, Share!