Pentru cei mai multi consumatori un monitor LED ofera un consum mic de energie si paneluri mai inguste mult mai usor de folosit decat un display CCFL. In cazul in care clientul este dispus sa plateasca un pret bun pentru un ecran RGB LED acestea sunt unele dintre avantajele pe care le castiga.
Indiferent ca veti cumpara monitoare LED noi sau monitoare LED second hand ar trebui sa fiti constienti de toate avantajele pe care acestea le ofera/ un monitor LED prezinta o claritate mai ridicata si o gama de culori mult mai mare decat un monitor normal.
Monitorul este perifericul de iesire pentru afisarea grafica luminoasa a datelor si imaginilor utilizate in mod normal in instalatii pentru telecomunicatii sau in tehnica de prelucrare a datelor.
Datele se definesc ca fiind caractere si simboluri. In ceea ce priveste constructia lor un monitor are la origine televizoarele eliminand partea de receptie pentru semnalul TV.
Ca si domeniu de aplicatie un monitor se utilizeaza in circuite inchise de televiziune, de exemplu pentru aeroporturi, pentru a monitoriza zona de la distanta, si nu trebuie sa recepteze sau sa modifice semnale din retele de TV.
In astfel de cazuri un semnal video va veni prin fir de la o camera din cadrul acestui circuit. Monitor se numeste si difuzorul de supraveghere si control suplimentar.
In timp monitorul, denumit si ecran sau display, a devenit un echipament periferic la computerului prin intermediul caruia sunt afisate informatii si se realizeaza impreuna cu tastatura si cu mouse-ul o comunicare intre calculator si utilizatori. Pentru acest caz monitorul se defineste ca fiind interfata grafica pentru utilizator.
Primele monitoare puteau sa afiseze doar text si doar in doua culori comparativ cu monitoarele din prezent care afiseaza imagini mobile cu foarte multe culori.
Comanda pentru afisarea pe ecranul monitorului a unor informatii este comandata prin intermediul placii video, monitorul se conecteaza la aceasta placa video cu ajutorul unui cablu ce contine semnalele pentru culori si pentru sincronizare care sunt necesare pentru a afisa pe ecran o anumita imagine.
Fiind o parte din calculator pe care o privim cel mai mult si fiind o piesa destul de scumpa a unui computer dar si cel mai mare consumator de energie este indicat sa ii acordam un plus de atentie. Exista si o clasificare a tipurilor de monitoare pe care le puteti gasi in mod practic.
Monitoarele monocrome sunt cele care au posibilitatea de a afisa doua culori, cu niveluri de gri.
Monitoarele color folosesc combinarea a trei nuante fundamentale cu diferite intensitati si lasa ochiului uman impresia unei palete largi de nuante.
In functie de semnalele video avem monitoare digitale care accepta semnale video si sunt conforme unor standarde mai vechi. Acestea sunt limitate de arhitectura interna la afisarea unui numar de culori standard.
Monitoarele analogice sunt cele care au capacitatea de a afisa un numar nelimitat de nuante si culori pentru ca accepta un semnal analogic.
Componentele in general pentru semnalul video analogic sunt sincronizarea pe verticala si pe orizontala, semnalele momentane pentru culori de baza. Aceste tipuri de monitoare sunt cel mai des intalnite in prezent.