Cand ne gandim la o instalatie solara sau la un kit fotovoltaic, ne gandim de obicei la panouri fotovoltaice. Cu toate acestea, la aceasta componenta trebuie adaugate alte elemente, cum ar fi invertoare fotovoltaice Mgmenergo, cablurile, conectorii, sistemele de asistenta si monitorizare (contoare inteligente), dispozitivele de protectie si un eventual sistem de stocare a energiei.
In acest articol, vom explica in detaliu ce este un invertor solar si cum functioneaza acesta, diferitele tipuri si multe alte informatii.
Ce este un invertor solar fotovoltaic?
La ce se foloseste invertoare fotovoltaice Mgmenergo solar fotovoltaic? Invertorul este considerat a fi inima unui sistem fotovoltaic, deoarece permite tuturor celor care instaleaza un sistem solar pe acoperisul lor sa utilizeze energia solara in casele lor.
De fapt, curentul generat de panourile solare este un curent continuu (DC) care nu poate fi utilizat in scopuri casnice. Prin urmare, este nevoie de un invertor fotovoltaic pentru a converti curentul continuu in curent alternativ (AC), astfel incat sa poata fi utilizat zilnic in casele noastre.
Pe langa indeplinirea acestei functii importante, invertorul optimizeaza productia de energie generata de panourile solare pentru a obtine cel mai mare randament posibil al sistemului. Durata de viata aproximativa a unui invertor fotovoltaic este de aproximativ 10 ani, datorita componentelor sale electronice, care pot fi inlocuite cu usurinta. Este important sa protejati acest dispozitiv de toate defectiunile posibile pe care le poate intampina.
Ce este un invertor solar fotovoltaic?
La ce se foloseste invertorul solar fotovoltaic? Invertorul este considerat inima unui sistem fotovoltaic, deoarece permite tuturor celor care instaleaza un sistem solar pe acoperisul lor sa utilizeze energia solara in casele lor. De fapt, curentul generat de panourile solare este un curent continuu (DC) care nu poate fi utilizat in scopuri casnice.
Prin urmare, este nevoie de un invertor fotovoltaic pentru a converti curentul continuu in curent alternativ (AC), astfel incat sa poata fi utilizat in fiecare zi in casele noastre. Pe langa indeplinirea acestei functii importante, invertorul optimizeaza productia de energie generata de panourile solare pentru a obtine cel mai mare randament posibil al sistemului.
Durata de viata aproximativa a unui invertor fotovoltaic este de aproximativ 10 ani, datorita componentelor sale electronice, care pot fi inlocuite cu usurinta. Este important sa protejati acest dispozitiv de toate defectiunile posibile pe care le poate intampina.
Operarea si instalarea invertoarelor solare
Dupa ce am clarificat principalele sarcini indeplinite de acest dispozitiv, sa vedem acum cum functioneaza exact un invertor solar. Panourile solare primesc lumina soarelui, care este apoi transformata in energie electrica. Dar aceasta electricitate, dupa cum am vazut, este un curent continuu care nu poate fi utilizat in interiorul locuintelor noastre.
Deci, cum putem folosi electricitatea produsa de energia solara? Cu ajutorul invertorului solar. De fapt, acest dispozitiv este o componenta esentiala a oricarui sistem fotovoltaic si are capacitatea de a transforma curentul continuu in curent alternativ. Energia generata de panourile solare este trimisa direct la invertor, care efectueaza aceasta transformare si ne permite astfel sa ne bucuram de energia electrica produsa de soare in casele noastre.
Ce este de fapt energia solara?
Energia solara este orice tip de energie generata de soare . Energia solara este creata prin fuziunea nucleara care are loc in soare . Fuziunea are loc atunci cand protonii atomilor de hidrogen se ciocnesc violent in miezul soarelui si fuzioneaza pentru a crea un atom de heliu.
Acest proces, cunoscut sub numele de reactie in lant PP (proton-proton), emite o cantitate enorma de energie. In miezul sau, soarele topeste aproximativ 620 de milioane de tone metrice de hidrogen in fiecare secunda. Reactia in lant PP are loc in alte stele care au aproximativ dimensiunea soarelui nostru si le ofera energie si caldura continua. Temperatura pentru aceste steleeste de aproximativ 4 milioane de grade pe scara Kelvin (aproximativ 4 milioane de grade Celsius, 7 milioane de grade Fahrenheit).
In stelele care sunt de aproximativ 1,3 ori mai mari decat soarele , ciclul CNO conduce la crearea de energie. Ciclul CNO transforma, de asemenea, hidrogenul in heliu, dar se bazeaza pe carbon, azot si oxigen (C, N si O) pentru a face acest lucru. In prezent , mai putin de 2% din energia soarelui este creata de ciclul CNO.
Fuziunea nucleara prin reactia in lant PP sau ciclul CNO elibereaza cantitati uriase de energie sub forma de unde si particule. Energia solara curge in mod constant departe de soare si in intreg sistemul solar. Energia solara incalzeste Pamantul, provoaca vantul si vremea si sustine viata vegetala si animala.
Energia, caldura si lumina de la soare curg sub forma de radiatie electromagnetica (EMR). Spectrul electromagnetic exista ca unde de diferite frecvente si lungimi de unda. Frecventa unei unde reprezinta de cate ori se repeta unda intr-o anumita unitate de timp. Undele cu lungimi de unda foarte scurte se repeta de mai multe ori intr-o anumita unitate de timp, deci sunt de inalta frecventa . In schimb, undele de joasa frecventa au lungimi de unda mult mai mari.