In zilele noastre, competitivitatea este o tema comuna a organizatiilor, astfel incat acestea implementeaza diverse strategii care le ajuta sa-si imbunatateasca principalii indicatori atat ai eficacitatii, cat si ai eficientei, unele dintre aceste strategii sunt utilizate pentru analiza si rezolvarea problemelor, altele sunt utilizate pentru a realiza optimizarea proceselor, cum ar fi reducerea timpilor de ciclu, imbunatatirea indicilor de calitate, reducerea diferitelor tipuri de deseuri si asa mai departe.
Cu toate acestea, aceste strategii sau instrumente nu au un impact mare daca sunt aplicate intr-un mod dispersat, prin urmare, importanta punerii in aplicare a unui sistem care le ajuta sa functioneze intr-un mod armonizat si interconectat. Pentru mai multe detalii, vezi aici certficari de la siteul ISO 9001.
Adoptarea sistemului de calitate ISO9001:2015 va ajuta organizatiile sa indeplineasca aceasta sarcina, deoarece face ca diferitele subsisteme sa functioneze interdependent, dar in acelasi timp sa formeze un intreg.
Prin urmare, certificarea ISO9001:2015 ofera urmatoarele avantaje:
- – Ajuta diferitele subsisteme ale organizatiei sa lucreze interconectate pentru a atinge un obiectiv comun.
- – Imbunatatirea organizarii interne.
- – Ajuta la alinierea politicilor si a obiectivelor de calitate ale sistemului de management al calitatii cu strategia de afaceri.
- – Ajuta la integrarea altor sisteme de calitate.
- – Ajuta la furnizarea de produse si servicii care indeplinesc cerintele clientilor.
- – Ajuta la cresterea satisfactiei clientilor.
- – Contribuie la abordarea riscurilor si oportunitatilor asociate contextului si obiectivelor sale.
- – Acestea imbunatatesc oportunitatile de vanzare si rezultatele.
- – Acestea imbunatatesc performanta afacerii si imbunatatesc competitivitatea.
Certificarea in standardul de management al calitatii nu este suficienta, este necesar sa se puna intr-adevar in practica orientarile si cerintele in beneficiul calitatii si al valorii adaugate pentru clientii, actionarii, colaboratorii si alte parti interesate.
CE ESTE UN STANDARD?
Intelegem norma ca lege sau regula sau set de reguli care stabilesc liniile directoare care trebuie indeplinite pentru a efectua corect ceva, reglementand astfel comportamentele.
Standardele trebuie, de asemenea, sa fie aprobate de un organism de standardizare recunoscut, astfel incat acestea sa fie recunoscute de toti si sa poata fi atat nationale, cat si internationale.
CELE MAI CERTIFICATE STANDARDE ISO
Pe baza rezultatelor raportului discutat mai sus si care a fost publicat la sfarsitul anului 2019, cele mai certificate standarde ISO sunt:
- ISO 9001. Este, fara indoiala, standardul de management al calitatii cel mai solicitat de companii si cel mai raspandit din lume. O companie care implementeaza un Sistem de Management al Calitatii obtine rezultate foarte bune in ceea ce priveste imbunatatirea proceselor, reducerea costurilor, pozitionarea…
ISO 14001. Acest standard stabileste cerintele pentru implementarea unui sistem de management de mediu intr-o companie care ii va permite sa gestioneze echilibrul dintre reducerea impactului asupra mediului si mentinerea profitabilitatii, utilizand o gestionare mai eficienta a resurselor si a proceselor acestora.
CINE CERTIFICA STANDARDELE ISO?
O companie care doreste sa certifice sistemul sau de management pe baza oricaruia dintre standardele ISO trebuie sa aiba un organism de certificare, acreditat care va fi responsabil pentru auditarea sistemului de management, evaluand daca respecta toate cerintele standardului si daca este implementat corect in companie.
Cine folosea standardul 14000
In special, companiile din SUA, care pot fi supuse unor procese civile costisitoare, au fost foarte ezitand sa aprobe un set strict de standarde de management de mediu. Teama este ca incalcarea acestor standarde ar putea duce la litigii. Unele organizatii, de exemplu, se tem ca documentatia extinsa ceruta de seria ISO 14000 ar putea fi folosita impotriva lor in orice actiune legala privind incalcarea reglementarilor de mediu.
Standardele actuale de mediu ale ISO 14000 se ocupa de modul in care o companie gestioneaza mediul in interiorul instalatiilor sale si mediul imediat exterior. Cu toate acestea, standardele solicita si analiza intregului ciclu de viata al unui produs, de la materia prima pana la eliminarea eventuala.
Aceste standarde nu impun un anumit nivel de poluare sau performanta, ci se concentreaza pe constientizarea proceselor si procedurilor care pot afecta mediul. Trebuie remarcat faptul ca aderarea la standardele ISO 14000 nu elibereaza in niciun caz o companie de nicio reglementare nationala sau locala cu privire la aspecte specifice de performanta in ceea ce priveste mediul.
Unele dintre standardele din seria ISO 14000 sunt:
- ISO 14001 – Specificatia sistemelor de management de mediu
- ISO 14004 – Ghid Standard
- ISO 14010 pana la ISO 14015 – Audit de mediu si activitati conexe
- ISO 14020 prin ISO 14024 – Etichetare de mediu
- ISO 14031 prin ISO 14032 – Evaluarea performantei de mediu
- ISO 14040 prin ISO 14043 – Evaluarea ciclului de viata
- ISO 14050 – Termeni si definitii
Desi standardele ISO 14000 sunt similare cu standardele ISO 9000, natura standardelor de mediu creeaza o nevoie de oameni care sunt profesionisti tehnici de mediu in plus fata de cei care trebuie sa mentina documentatia necesara pentru certificare.