Sfaturi pentru autostudiu in engleza

Cum stim daca avem nevoie de psihoterapie

0 Shares
0
0
0

Cat de eficienta este psihoterapia?

Una dintre criticile majore impotriva psihoterapiei este aceea care pune sub semnul intrebarii eficacitatea acesteia. Intr-un studiu precoce si frecvent mentionat, psihologul Hans Eysenck a constatat ca doua treimi dintre participanti si-au imbunatatit vizibil starea ori s-au recuperat singuri in termen de doi ani, indiferent daca au primit psihoterapie sau nu. Pentru psihoterapie Bucuresti, acceseaza HolisticWellness.ro.

 

Cu toate acestea, intr-o meta-analiza care a analizat 475 de studii diferite, cercetatorii au descoperit ca psihoterapia a fost eficienta in imbunatatirea bunastarii psihologice a clientilor. In cartea sa “Marea dezbatere despre psihoterapie”, statisticianul si psihologul Bruce Wampold a raportat ca factori precum personalitatea terapeutului, precum si convingerea (ca importanta in eficacitatea tratamentului) au jucat un rol major in rezultatul psihoterapiei. In mod surprinzator, Wampold a sugerat ca tipul de terapie si baza teoretica a tratamentului nu au un efect asupra rezultatului.

 

Cum stiu daca am nevoie de psihoterapie?

 

In timp ce puteti realiza foarte usor ca psihoterapia poate ajuta la problemele comune ale vietii, uneori este dificil sa solicitati ajutor sau chiar sa recunoasteti ca este timpul sa discutati cu un profesionist.

 

Un lucru esential de retinut este ca, cu cat mai curand veti cauta asistenta, cu atat mai devreme veti incepe sa va simtiti usurat si va veti rezolva problemele, intr-un stadiu incipient, mai degraba decat sa asteptati ca acestea sa se agraveze si sa se transforme in adevarate afectiuni. In loc sa asteptati pana cand simptomele va scapa de sub control, trebuie sa luati in considerare obtinerea de ajutor profesionist, de indata ce incepeti sa recunoasteti ca este posibil sa existe o problema in viata dvs.

 

Unele semne cheie ca ar putea fi timpul pentru a consulta un psihoterapeut includ:

 

  • Problema provoaca primejdie sau perturbari semnificative in viata ta. Daca simtiti ca problema cu care va confruntati intrerupe activitatea intr-o serie de domenii importante din viata voastra, inclusiv scoala, locul de munca si relatiile, poate fi timpul pentru a vedea daca psihoterapia poate ajuta.
  • Te bazezi pe mecanisme de coping, nesanatoase sau periculoase. Daca va aflati in situatia in care v-ati confruntat cu problema dvs. prin fumat, baut, supra-alimentare sau eliminarea frustrarilor dumneavoastra fata de ceilalti, solicitarea de asistenta va poate ajuta sa gasiti strategii mai sanatoase si mai benefice de coping.
  • Prietenii si familia sunt preocupati de bunastarea ta. Daca aceasta a ajuns intr-un punct in care alti oameni sunt ingrijorati de sanatatea ta emotionala, poate fi timpul sa vezi daca psihoterapia iti poate imbunatati starea psihologica.
  • Nimic pe care l-ai incercat pana acum nu a te-a ajuta. Ai citit carti de auto-ajutorare, ai explorat cateva tehnici despre care ai citit online sau ai incercat chiar sa ignori problema, totusi lucrurile par a se mentine la fel sau chiar se inrautatesc.

 

Doar amintiti-va ca nu trebuie sa asteptati pana cand problemele dvs. devin atat de coplesitoare incat rezolvarea lor pare imposibila. Ajutorul este disponibil si cu cat apelati mai devreme la un psihoterapeut, cu atat mai repede va veti intoarce pe drumul catre o stare de spirit sanatoasa si fericita.

 

0 Shares
You May Also Like