Succesul in viata se bazeaza pe o cariera de succes?
Principiile oamenilor in ceea ce priveste cariera se contureaza inca din copilarie.
Atunci cand sunt intrebati, “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”, cei mici raspund fara sa stie ca isi doresc sa urmeze meserii fructuoase si banoase (medic, pilot, inginer, etc.).
Usor, usor, dupa terminarea ciclului de invatamant, oamenii intra pe piata muncii, moment in care dorinta efectiva de a evolua devine tot mai puternica.
Succesul in cariera are insa multe conotatii si reprezinta ceva diferit pentru fiecare om in parte.
Succesul poate fi vazut ca o implinire pe plan profesional; succesul se poate concretiza intr-o functie importanta in cadrul unei companii de renume si totodata succesul este momentul in care oamenii reusesc sa aiba afaceri pe cont propriu.
Important este insa ca oamenii sa stie unde sa se opreasca si sa fie multumiti de ceea ce realizeaza, in asa fel incat, intr-un final sa se poata considera oameni de succes.
Ce este succesul in cariera, de fapt? Succesul reprezinta efectul produs de relatia dintre asteptarile, obiectivele personale urmarite si rezultatele obtinute.
In cariera, abilitatile personale si competentele profesionale utilizate eficient intr-un cadru predefinit, conduc la performantele dorite. Acesta este promotorul important pentru dezvoltarea carierei.
Cum putem avea success in cariera?
Una dintre cele mai frumoase descoperiri ale timpurilor noastre este aceea ca oamenii isi pot schimba viata, schimbandu-si mai intai atitudinea.
Succesul este una dintre trebuintele superioare la care aderam. Nevoia de stima, prestigiu, recunoasterea venita din partea celor din jur, dar si atribuirea personala a respectului de sine sunt fapte ce conduc la sentimente de incredere sau de competenta in privinta carierei.
Este bine sa definesti ce inseamna succesul, din perspectiva personala. Adica, sa faci o analiza serioasa asupra a ceea ce esti si a ceea ce vrei sa devii, precum si a nivelului personal, profesional la care te afli si a celui la care aderi si vrei sa ajungi.
Este oarecum paradoxal sa vorbim despre succes in termen de limite.
Fie ca ne referim la forma, fie ca este vorba de continut, in general, cei care sunt manati de astfel de dorinte, fac un obiectiv in sine din depasirea limitelor intalnite in drumul lor profesional.
Atunci cand discutam despre construirea unei cariere, ne aflam in fata unui obiectiv deja stabilit, pentru care persoanele in cauza isi dedica timpul, fie din pasiune, fie din dorinta de a promova si de a obtine un statut de nivel ridicat in plan socio-economic.
In situatia in care oamenii acorda carierei mai mult timp si atentie din placere sau pasiune, obiectivele profesionale se afla in consens cu cele personale, iar efectele conduc la performante ridicate, motivatie, un grad inalt de incredere.
Toate aceste aspecte polarizeaza asupra vietii in general, inclusiv a vietii de familie .
Intre bani si succes pot exista conexiuni stranse, insa nu neaparat decisive.
Urmarind definitia personala a succesului data de fiecare om care-si propune acest scop, putem identifica atat beneficii de ordin financiar, cat si beneficii intrinseci, emotii, sentimente de auto-implinire, care pot fi independente de anumite rezultate financiare.
O reteta exacta a succesului este dificil de obtinut, intrucat rezultatul depinde de stilul personal al fiecaruia. Pentru atingerea acestui deziderat, intotdeauna va fi nevoie de pasiune, implicare si bineinteles munca.
Are succesul legatura cu banii?
Ce inseamna succesul? Inseamna sa ai bani de nu le stii numarul? Sau poate sa ai capacitatea sa faci schimbari la nivel politic si social? Sau inseamna doar sa ai posibilitatea sa obtii tot felul de lucruri pe care ti le doresti fara sa trebuiasca sa lupti din rasputeri pentru fiecare dintre ele?
Toata lumea vrea sa aiba succes. Oamenii vorbesc despre stabilirea de obiective, despre gandire pozitiva, despre accederea in pozitii de top in profesia lor.
Succcesul este un lucru intangibil si imposibil de definit pe care il cautam zi de zi, luna de luna, an de an.
Ce este succesul? Cum ajungi sa ai succes? De cat timp ai nevoie pentru a avea succes? Este succesul macar posibil?
In ciuda acestor intrebari justificate, definita de baza a succesului pare una simpla: realizarea scopurilor, dorintelor sau obiectivelor pe care ti le propui.
Trebuie doar sa tii cont de faptul ca, pentru ca pentru fiecare dintre noi, aceste scopuri, dorinte si obiective sunt diferite; atunci, automat, si notiune de succes este diferita.
Pentru unii, a avea succes inseamna sa calatoreasca cat mai mult, sa citeasca pe masura si sa fie cei mai buni la job.
Pentru altii, sa aiba succes inseamna sa castige foarte multi bani, sa ajunga in fruntea ierarhiei la birou si sa aiba sute de subordonati.
Pentru unele, sa aiba succes inseamna sa aiba niste copii incredibil de buni, frumosi, destepti si pentru care sa o invidieze toata lumea.
Ce este, de fapt, succesul?
Succesul are, de fapt, doua parti componente.
Trebuie mai intai sa stii care sunt lucrurile importante pentru tine si apoi sa incerci sa le obtii.
Cel mai mare succes din punct de vedere uman este capacitatea de a te simti implinita in ceea ce faci si cu ceea ce esti.
Am spus deja ca primul pas catre succes este sa-l definesti in termenii tai, sa stabilesti ce inseamna pentru tine.
Un alt pas important este sa nu renunti cand dai de greu. Incearca sa nu te abati de la calea ta. Stii doar ca drumul spre succes este unul greu si plin de obstacole, asa ca incearca sa le depasesti pe rand, unul cate unul.
Indiferent care este definitia ta pentru succes si care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi pana acolo, este esential ca tot traseul pana la atingerea obiectivelor sa fie unul dominat de emotii echilibrate, care te vor ajuta sa gestionezi eventualele obstacole de pe parcurs.
In plus, trebuie sa tii minte permanent un lucru elementar: calea catre succes incepe cu increderea in sine, continua cu concentrarea pe obiective si este intotdeauna urmata de vointa, perseverenta si multa munca.