Se intampla de multe ori ca in cazul in care vremea este urata afara, mai exact bate un vant puternic sau tuna si fulgera, atunci reteaua de energie electrica sa cada sau sa intampine probleme de functionare, iar in acest caz singurii care au de suferit sunt oamenii.
De ce au oamenii de suferit in aceste cazuri? Chiar daca nu vorbim despre o suferinta fizica propriu-zisa, in acele momente in care reteaua de energie electrica nu functioneaza normal, si apar acele fluctuatii de tensiune care provoaca acele socuri, atunci aparatele care sunt alimentate cu energie electrica se pot defecta foarte usor si foarte rapid, datorita tensiunii prea mari pe care o pot primi.
Ei bine, in cazul in care si voua vi s-a intamplat sa vi se defecteze anumite aparate electrocasnice din aceasta cauza, ar trebui sa va ganditi serios la achizitionarea unui UPS, fie ele unul nou sau un ups second hand.
Si daca tot am adus in discutie UPS-urile ar trebui specificat faptul ca acestea sunt surse neintreruptibile de putere, sau ( Unninterruptible Power Suply) dupa denumirea originala din limba engleza.
Aceste UPS-uri sunt folosite pentru a oferi protectie tuturor aparatelor electronice si electrocasnice conectate la ele in cazul fluctuatiilor de tensiune electrica.
Cu siguranta in cazul in care detii un astfel de aparat, in momentul in care iti cade curentul poti sa iti inchizi televizorul de la telecomanda, sau calculatorul de la butonul de shut down, astfel ca nu mai exista riscul ca acestea sa se defecteze din cauza socurilor de curent.
Trebuie precizat faptul ca UPS-urile sunt echipate cu baterii pentru ca in momentul in care alimentarea cu energie electrica este intrerupta, ele sa ofere in continuare energie pana in momentul in care se reia alimentarea, sau in caz ca este o avarie mai complicata, atunci ele vor oferi energie electrica pana in momentul in care bateriile vor fi descarcate complet.
UPS-urile se clasifica astfel :
UPS 3:3 cu intrare trifazata si iesire fazata. Acest tip de UPS-uri este realizat pentru a oferi protectie tuturor echipamentelor care au un consum mare de energie electrica, de exemplu sunt destinate echipamentelor din diferite cladiri pentru a proteja circuitele electrice, sau pentru a proteja echipamente de productie care sunt sensibile la fluctuatie.
UPS 3:1 cu intrare trifazata si iesire monofazata, care sunt folosite in data centre unde alimentarea este trifazata, iar iesirea care este monofazata permite alimetarea directa a tuturor echipamentelor din data center conectate la UPS.
UPS monofazat rack, care protejeaza serverele si echipamentele de comunicatii, acestea avand o putere maxima de 15 KVA.
UPS monofazat de mica putere, care in general protejeaza calculatoarele si aparaturile mici care sunt conectate.
In cazul in care nu se poate proteja o intreaga retea de calculatoare, atunci este recomandata protectia calculatoarelor cu ajutorul UPS-urilor de mica putere (700 – 1500 VA).
Este foarte important pentru client in momentul in care isi doreste achizitionarea unui UPS, sa stie exact ce aparate conecteaza la el pentru a fi protejate, cati consumatori se conecteaza la UPS, si cel mai indicat ar fi sa studieze mai multe modele si preturi inainte de a lua o decizie.