Pentru a mentine casa calda mai mult timp iarna si pentru a ramane racoroasa vara, oamenii isi izoleaza casele. Exista multe materiale pentru aceasta, dar cea mai buna si mai populara in acest moment este fatada Frontrock Max Plus 10 cm. Acest material se intampla sa aiba fibre de origine minerala. Prin urmare, materialul a fost numit vata minerala.
Exista trei tipuri de izolatii din fibre minerale:
- Zgura;
- vata de sticla;
Toata lumea stie ca aerul este cel mai bun material izolator. El este capabil sa ofere o viata confortabila in orice camera. Iar sarcina oricarei izolatii este sa o retina in timp ce este statica si, de asemenea, sa o mentina uscata. La urma urmei, daca umiditatea patrunde in izolatie, aceasta nu isi va putea indeplini functiile intr-o masura mai mare.
Astazi, izolatia din vata bazaltica este atat de comuna, deoarece asigura retinerea aerului si mentine uscat mai bine decat orice alt material, ceea ce il face atat de eficient. Lana de zgura este facuta din deseuri de furnal. Culoarea sa este gri-brun. Vata de sticla este fabricata din nisip, soda, dolomit, calcar, borax si sticla sparta.
Se iau in considerare caracteristicile tehnice al vatei bazaltice, precum si modul in care este utilizata. Vata bazaltica are cea mai scazuta conductivitate termica dintre toate materialele izolatoare similare. In plus, este neinflamabila, rezistenta la vibratii si, de asemenea, hidrofoba. Poate avea o densitate diferita, ceea ce ii permite sa fie elastica sau, dimpotriva, rigida. Aceasta calitate face ca vata bazaltica sa fie versatila.
Cu vata bazaltica (proprietatile tehnice ale fibrei) se pot realiza materiale de orice grosime, forma si dimensiune. Toate aceste avantaje sunt ideale pentru absolut orice constructie. Minvata este utilizata pentru izolarea termica a tuturor tipurilor de cladiri, retele de incalzire si conducte. Materialul este realizat pe baza de componente naturale – roci cu adaugarea unui liant sintetic. Izolatia are rezistenta ridicata, conductivitate termica scazuta si usurinta de instalare.
Vata minerala este un material termoizolant cu structura fibroasa realizat din materii prime minerale din intestinele pamantului folosind un liant sintetic. Materiile prime sunt topirea pietrei. Vata minerala are urmatoarele soiuri:
- Lana bazaltica (roca) – facuta din roca magmatica topita
- Zgura – fabricata din topitura de zgura de furnal
- Sticla – din sticla topita
Alte denumiri ale materialului sunt vata minerala, izolatie din vata minerala. Compozitia izolatiei din vata minerala include topituri de silicati ale zgurii de furnal, roci magmatice si roci sedimentare. Materialele din scoarta terestra reprezinta pana la 80% din compozitia sa. Combinatia si procentul de aparitie a uneia sau alteia materiei prime depinde de tipul de vata minerala. Vata in compozitia sa contine gabbro sau diabaza, zgura de furnal, incarcatura. Componentele minerale – argila, dolomit, calcar – sunt adaugate ca impuritati pentru a creste fluiditatea materialului. Continutul lor ajunge la 35%. Liantul este o substanta pe baza de rasina formaldehida, care este mult mai putin in compozitie – 2,5-10%. Lana de zgura are si o structura fibroasa. Este realizata din zgura de furnal – deseuri din industria metalurgica atunci cand fierul este topit in furnal.
Cum se izoleaza corect o fatada
Acest sistem se foloseste atunci cand fatada are o singura foaie, care poate fi din bloc de beton, caramida dubla sau bloc ceramic si dorim sa ii asiguram izolare. Asa cum sa mentionat deja pentru cladirile cu mai multe etaje, pentru a evita puntile termice produse de marginea placii, este intotdeauna de preferat sa se efectueze izolare termica la exterior. Dar uneori acest lucru nu se poate face pentru ca este o fatada protejata de Heritage, sau pentru ca unii dintre locuitori vor sa faca izolarea, iar altii nu.
Aceasta izolare este foarte frecventa in Europa, mai ales in Franta, in cladirile cu un singur etaj unde nu exista etaje intermediare. Acest tip de izolare se realizeaza pe un bloc de beton sau ceramica, la interior, iar blocul este la vedere din exterior pana cand casa termina de asezata pe sol. Cand se intampla acest lucru, stratul exterior este aplicat cu un produs monostrat pentru a preveni craparea. Pentru acest tip de izolatie interioara se foloseste de obicei un strat de Lana de Roca si, ulterior, acesta este acoperit cu o Placa de Gips-carton.
Este de departe, pe langa fatada ventilata, cel mai utilizat sistem de izolare din Europa. In Spania, abundenta solului argilos a facut ca fatadele din caramida sa faca parte din modul nostru de a construi. Cu toate acestea, aceste sisteme de izolare exterioara se instaleaza treptat in cladirile noastre, in special in zonele nou construite.
Multi producatori au dezvoltat diferite produse (plase, sisteme de fixare, adezivi si mortare de acoperire) pentru a realiza acest tip de izolare, care poate fi realizata si din diferite materiale precum panouri EPS, XPS, fibre de sticla, vata de roca sau alte astfel de materiale. Aceste panouri sunt sustinute cu elemente de fixare speciale numite in mod obisnuit „ ciuperci ” datorita formei discului lor exterior de plastic.