Un viitor autonom necesita o colaborare fara precedent

Un viitor autonom necesita o colaborare fara precedent

0 Shares
0
0
0

Cum seful de la Ford, Jim Hackett si-a prezentat propria sa teorie cu privire la viitorul masinilor autonome, in cadrul International Consumer Electronics Show, Steve Fowler, editorul sef al celebrului site britanic Auto Express, ne ajuta sa intelegem ce anume va fi necesar pentru a se atinge acest scop.

Recentul eveniment Consumer Electronics Show, desfasurat in SUA, la Las Vegas, a fost locul ideal pentru CEO-ul de la Ford, Jim Hackett sa isi prezinte viziunea cu privire la un viitor autonom in orasele din ce in ce mai aglomerate ale lumii.

Show-ul tehnologic din Vegas devine tot mai important pentru companiile producatoare de masini si pentru furnizorii lor de hi-tech, iar Hackett a profitat de aceasta ocazie pentru a ne introduce in ceea ce se numeste Viziunea Ford despre o Strada Vie, promitand ca “Ford poate redefini transportul in orasele noastre”.

Jim Hackett, Ford CEO Este clar ca Ford are ca obiectiv un viitor extrem de autonom, iar Hackett a proclamat in Vegas ca Ford isi doreste sa fie un leader al acestui fenomen. A lucra cu companii precum Lyft pe taxiuri autonome si cu companii precum cele de livrari sau de curierat, pe livrari fara sofer este un bun inceput, dar Ford nu este singura companie care face asta.

Companiile rivale producatoare de masini, prezente si ele la CES, au vorbit de asemenea despre planurile lor legate de autonomie si s-au laudat cu companiile din Silicon Valley cu care lucreaza. Atat Volskwagen cat si Hyundai au anuntat ca lucreaza cu compania Aurora pentru dezvoltarea tehnologiei self-driving.

Pentru un viitor cu adevarat autonom, asa cum subliniaza cei de la Ford, va trebui sa avem masini care sa “vorbeasca” unele cu altele si care sa vorbeasca si cu mediul din vecinatate, de asemenea. Insa, vor avea ele oare un limbaj comun?

Jim Hackett a promis ca Ford isi va dezvolta tehnologia pentru o platforma open-source pe care si altii sa o impartaseasca. “Ford are in spate o istorie in ceea ce priveste democratizarea tehnologiei” a spus Hackett.

Dar putem crede ca si alti producatori de masini vor gandi la fel? Si cum ramane cu orasele?

Infrastructura electronica a Londrei va vorbi oare aceeasi limba cu cea din Berlin, Los Angeles sau Shanghai? Pentru viitorul autonom mai sigur, mai curat si mai convenabil, pe care il asteptam atat de mult, va trebui sa avem parte de un nivel de colaborare la nivelul intregii lumi fara precedent. Pentru binele progresului, sa speram ca asta se va intampla pana la urma!

Viziunea Ford despre o Strada Vie

CEO-ul de la Ford, Jim Hackett a dezvaluit recent la show-ul auto de la Las Vegas planurile curajoase ale brandului sau de a integra in orase masinile autonome si conectate.

“Orasele principale din intreaga lume va trebui sa fie actualizate si revizuite astfel incat sa fie gata pentru lansarea vehiculelor autonome si conectate”, a spus Hackett. El a explicat ca designul oraselor mari din lume este invechit si ca acestea au ajuns la limita de congestie. Hackett a vorbit, de asemenea, si despre un concept numit Orasul de Maine, care va schimba intregul mod in care functioneaza strazile si orasele de astazi.

Ford isi doreste ca orasele principale din lume sa incorporeze masini autonome conectate in infrastructura, dezvoltand tehnologii care sa imbine masinile self-driving cu serviciul public de transport, cu pietonii si cu strazile pe care sunt conduse. In acest scop, Ford are deja parteneriate cu companii de tehnologie precum Autonomis si Qualcomm, care vor dezvolta tehnologiile necesare pentru ca vehiculele conectate, fara sofer, sa poata opera in orase.

“Darorita puterii inteligentei artificiale si ascensiunii vehiculelor autonome si conectate, beneficiem de tehnologie capabila pentru o regandire a sistemului de transport de suprafata, pentru prima data in acest secol” a spus Hackett. “Totul de la parcare, flux de trafic si livrari de bunuri pot fi radical imbunanatite – reducand aglomeratia si permitand oraselor sa isi transforme strazile in spatii mai publice”.

autovehicule-autonome-si-conectate
Cu ajutorul noi tehnologii, masinile self-driving ar putea fi conectate cu semafoarele, cu device-urile smart ale pietonilor si cu infrastructura orasului. Daca se intampla sa apara iar congestii, softul pe care il vor folosi toti participantii la trafic va re-ruta alte vehicule, astfel incat sa fie evitate orice fel de astfel de situatii, ca rezultat al feedback-ului primit de la vehicule care se afla deja in trafic.

Tehnologia oferita de Qualcomm va oferi senzori C-V2X pentru vehicule care pot interactiona cu alte vehicule self-drive si cu device-uri smart pentru a imbunatati siguranta soferilor si pietonilor. Ford crede ca aceasta va contribui la un trafic mult mai fluid si la crearea de spatii libere aditionale in orase.

Departe de a-si face iluzii cu privire la amploarea acestui proiect, Hackett stie ca “aceasta provocare este uriasa. Vorbim despre a orchestra intreaga retea de transport, care este deja tesuta in mediile urbane si in viata noastra civica” spune CEO-ul de la Ford.

Unde se afla acum tehnologia self drive

Cu noua lume a masinilor fara sofer aflata la doi pasi de noi si noi tehnologii puse cap la cap, dar si milioane de dolari cheltuite pe tehnologii care sa faca posibila functionarea inter-conectata a masinilor self drive, e cazul sa intelegem unde anume este in acest moment tehnologia self drive si ce implicatii are ea pentru omul obisnuit.

Deocamdata masinile fara sofer care sunt in proces de testare sunt special concepuite pentru testare, pline de computere si softuri care proceseaza informatia culeasa de numerosi senzori si camere montate pe masina. La bord se afla cel putin un inginer care verifica faptul ca toate sistemele functioneaza corect, iar vehiculele au un buton care comuta comanda pe manual, astfel incat inginerul aflat la bord sa poata prelua comanda in orice moment, mai ales daca ceva nu functioneaza corect.

Asadar, in acest moment, toate masinile autonome au un volan conventional, cutie de viteze si pedale, la fel ca in orice masina obisnuita. In viitor, planul este ca si acestea sa fie eliminate din masinile complet autonome, in care pur si simplu te urci la volan, setezi destinatia si lasi partea electronica sa isi faca treaba. Aceasta este viziunea finala a companiilor, desi drumul este inca lung, chiar daca unele companii se gandesc la autonomie la drum in numai trei ani de acum incolo.

Informatii oferite de WeltKlasse Automobile, importator si distribuitor masini second-hand.

0 Shares
You May Also Like