Vitamina B9, numita si folat sau acid folic, este una dintre vitamine B. Toate vitaminele B ajuta organismul sa transforme alimentele (carbohidratii) in combustibil (glucoza), care este utilizat pentru a produce energie.
Aceste vitamine B, denumite adesea vitamine din complexul B, ajuta organismul sa foloseasca grasimi si proteine. Vitaminele complexului B sunt necesare pentru un ficat sanatos si pentru piele, par si ochi sanatosi. De asemenea, ajuta sistemul nervos sa functioneze corect. Acidul folic este forma sintetica a B9, care se gaseste in suplimente si alimente fortificate, in timp ce folatul apare in mod natural in alimente.
Toate vitaminele B sunt solubile in apa, ceea ce inseamna ca organismul nu le pastreaza. Continuati sa cititi pentru a descoperi cea mai buna forma a vitaminei B9 si unde o gasim.
Acidul folic este crucial pentru functionarea corecta a creierului si joaca un rol important in sanatatea mentala si emotionala. Ajuta la producerea ADN-ului si ARN-ului, materialul genetic al organismului si este deosebit de important atunci cand celulele si tesuturile cresc rapid, cum ar fi in copilarie, adolescenta si sarcina.
Acidul folic lucreaza indeaproape cu vitamina B12 pentru a ajuta la crearea globulelor rosii si a ajuta fierul sa functioneze corect in organism.
Vitamina B9 functioneaza cu vitaminele B6 si B12 si alti nutrienti pentru a controla nivelurile de sange ale homocisteinei aminoacizilor. Nivelurile ridicate de homocisteina sunt asociate cu boli de inima, insa cercetatorii nu sunt siguri daca homocisteina este o cauza a bolilor de inima sau doar un marker care indica ca cineva poate avea boli de inima.
Este destul de comun sa existe un nivel scazut de acid folic. Alcoolismul, boala inflamatorie a intestinului (IBD) si boala celiaca pot cauza deficit de acid folic. De asemenea, anumite medicamente pot reduce nivelurile de acid folic din organism. Deficitul de acid folic poate provoca:
- Crestere slaba;
- Inflamatia limbii;
- gingivita;
- Pierderea poftei de mancare;
- Scurta respiratie;
- Diaree;
- Iritabilitate;
- Uitare;
- Slabiciune mintala.
Femeile insarcinate au nevoie de mai mult acid folic pentru a scadea riscul de aparitie a defectelor la nastere ale tubului neural, incluzand palatul fend, spina bifida si leziunile creierului. Defectele tubului neuronal sunt defecte de nastere cauzate de dezvoltarea anormala a tubului neural, o structura care da nastere la creier si maduvei spinarii.
Defecte de nastere
Dupa cum am mentionat, femeile insarcinate care nu obtin suficient acid folic au mai multe sanse sa aiba copii cu defecte la nastere. Femeile insarcinate ar trebui sa obtina 600 mcg de acid folic pe zi.
Femeile care intentioneaza sa ramana insarcinate trebuie sa aiba grija sa obtina 400 mcg recomandate pe zi, deoarece multe defecte ale tubului neural se pot intampla la scurt timp dupa conceptie si inainte ca o femeie sa stie chiar ca este insarcinata. Vitaminele prenatale contin cantitatea necesara de acid folic pentru gravide.
Studiile arata ca femeile care iau suplimente cu acid folic inainte de conceptie si in primul trimestru pot reduce riscul de a avea copii cu defecte ale tubului neural cu 72 pana la 100%.
Alte studii sugereaza ca, in stabilirea fortificarii cu acid folic a boabelor, suplimentarea cu acid folic nu pare sa ofere beneficii suplimentare pentru prevenirea spinei bifidei. Acidul folic poate ajuta si la prevenirea avortului, desi dovezile nu sunt clare.
Studiile privind dezvoltarea copilului arata ca luarea suplimentelor prenatal de acid folic in momentul conceptiei este asociata cu un risc mai mic de autism. Alte studii arata ca administrarea suplimentelor de acid folic in sarcina timpurie a fost asociata cu un risc redus de intarziere severa a limbajului la copii la varsta de 3 ani.
Si unele cercetari sugereaza ca nivelul scazut de folat in timpul sarcinii este asociat cu un risc mai mare de probleme emotionale la urmasi.
Boala de inima
Folatul poate ajuta la protejarea inimii prin mai multe metode. In primul rand, exista unele dovezi ca obtinerea de suficient acid folic in dieta dvs. poate reduce riscul de boli de inima, desi aceasta dovada se bazeaza pe studii ale populatiei si nu pe studii clinice mai definitive. Nu exista inca dovezi care sa permita administrarea suplimentelor de acid folic.
De asemenea, multe studii sugereaza ca persoanele cu niveluri ridicate de aminoacid homocisteina au aproximativ 1,7 ori mai multe probabilitati de a dezvolta boala coronariana si de 2,5 ori mai predispuse la un infarct decat cele cu niveluri normale.
Vitaminele complexului B, in special vitaminele B9, B6 si B12, ajuta la scaderea nivelului de homocisteina. Cu toate acestea, nu exista dovezi ca nivelurile ridicate de homocisteina cauzeaza de fapt boli de inima.
Majoritatea oamenilor care sunt preocupati de boli de inima ar trebui sa se concentreze pe obtinerea de suficiente vitamine B din alimentele sanatoase. In unele cazuri, cu toate acestea, medicul dumneavoastra va poate recomanda administrarea de vitamine B la niveluri mai scazute de homocisteina.
Daca sunteti ingrijorat de boli de inima, intrebati-va medicul daca luati un supliment de vitamina B este potrivit pentru dumneavoastra.
Pierderea auzului legata de varsta
Un studiu sugereaza ca suplimentele de acid folic ajuta la incetinirea progresiei pierderii de auz legate de varsta la persoanele in varsta cu un nivel ridicat de homocisteina si un nivel scazut de folat in dieta lor. Nu se stie daca va beneficia de persoanele in varsta sanatoase.
Degenerare maculara legata de varsta (AMD)
Un studiu important a descoperit ca femeile care au luat 2.500 mcg de acid folic impreuna cu 500 mg de vitamina B6 si 1.000 mcg de cianocobalamina (vitamina B12) au redus zilnic riscul de a dezvolta AMD, o boala a ochilor care poate provoca pierderea vederii.
Depresie
Dovezile privind acidul folic poate ajuta la ameliorarea depresiei sunt amestecate. Unele studii arata ca 15 pana la 38% dintre persoanele cu depresie au niveluri scazute de folat in corpul lor, iar cele cu niveluri foarte scazute tind sa fie cele mai deprimate. Un studiu a descoperit ca persoanele care nu s-au imbunatatit atunci cand au luat antidepresive au avut un nivel scazut de acid folic.
Un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, a descoperit ca administrarea de 500 mcg de acid folic zilnic a ajutat antidepresivul Prozac sa functioneze mai bine la femei, dar, probabil, nu la barbati. Un alt studiu a descoperit ca administrarea de acid folic si vitamina B12 nu a fost mai buna decat placebo in ameliorarea depresiei la persoanele in varsta.
Cancer
Acidul folic din dieta pare sa protejeze impotriva dezvoltarii unor forme de cancer, inclusiv:
- Cancer de colon;
- Cancer mamar;
- Cancer cervical;
- Cancer pancreatic;
- Cancer la stomac.
Cu toate acestea, aceasta dovada se bazeaza pe studii asupra populatiei care arata ca persoanele care au suficient folat in dieta lor au rate mai mici de aceste tipuri de cancer. Cercetatorii nu stiu exact modul in care folatul ar putea ajuta la prevenirea cancerului. Unii cred ca acidul folic mentine ADN-ul sanatos si previne mutatiile care pot duce la cancer.
Nu exista dovezi ca administrarea de suplimente cu acid folic ajuta la prevenirea cancerului. Cel mai bun curs de actiune este sa va asigurati ca mancati o dieta echilibrata, cu suficient folat, care va va ajuta sa va protejati de o serie de boli.
Aportul alimentar scazut de folat poate creste riscul aparitiei cancerului de san, in special la femeile care beau alcool. Utilizarea regulata a alcoolului, mai mult de 1½ pana la 2 pahare pe zi, este asociata cu un risc mai mare de cancer la san. Un studiu important, care a implicat peste 50.000 de femei urmate in timp, sugereaza ca un aport adecvat de folat poate reduce riscul de cancer de san asociat cu alcoolul.
Unde gasim aceasta vitamina?
Surse bogate de folati includ: Spanac, Sparanghel, sfecla, Verdele de mustar, varza de Bruxelles, fasole Lima, Boabe de soia, Ficat de vita, drojdie de bere, Radacinoase ,Cereale integrale, Germene de grau, Grau Bulgur, Fasole rosie ,fasole alba, fasole Lima ,Fasole mung, Somon, suc de portocale, Avocado, Lapte.
Formulare disponibile
Vitamina B9 se gaseste in multivitamine, incluzand picaturi masticabile si lichide ale copiilor si vitamine din complexul B. De asemenea, se vinde separat. Este o idee buna sa luati acid folic ca parte sau impreuna cu o multivitamina, deoarece alte vitamine B sunt necesare pentru ca acesta sa functioneze. Este disponibil intr-o varietate de forme, inclusiv tablete, geluri moi si pastile.