Tipuri de ie nationala

0 Shares
0
0
0

Camasa nationala romaneasca mai este cunoscuta si sub denumirea de ie nationala, si este fara doar si poate cea mai importanta piesa din folclorul tarii noastre. Aceasta piesa vestimentara are maneci largi si este prevazuta cu motive traditionale si culori naturale.

Ia romaneasca a fost sursa de inspiratie pentru foarte multi creatori de moda cunoscuti la nivel mondial, motiv pentru care aceasta piesa vestimentara cu care noi romanii ne mandrim, a devenit cunoscuta peste tot in lume.

Atat de indragita este la nivel mondial ia nationala romaneasca, pentru ca de aici si pana in toate colturile lumii, in data de 24 Iunie, se sarbatoreste ziua internationala a iei romanesti.

De mentionat este faptul ca exista mai multe tipuri de ie romaneasca, asa ca haideti sa discutam despre acestea in cele ce urmeaza in acest articol.

Ia romaneasca este fabricata din stofa de bumbac alb, in de matase sau de matase. Este impodobita cu motive de broderie romaneasca, in mod special pe la maneci, piept si gat.

Interesant de precizat este faptul ca fiecare regiune a Romaniei are un stil unic, de exemplu. Cel mai folosit model pentru bluza romaneasca este cel cu broderie facuta pe umeri, numit camasa cu altita (camasa cu altita). Puteti gasi acest lucru in Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, Bran si zona Covasna.

Camasa cu tablie (camasa cu cap) se gaseste in Hunedoara, zona Padureni si Arad. Se caracterizeaza prin ornamente bogate in maneci fara pliuri. Modelul este unul dintre cele mai spectaculoase dintre toate, cu un mare impact vizual.

In Sibiu si in sudul Transilvaniei gasim un nou stil de bluza populara traditionala. Pe umarul iei, exista o banda ornamentala numita umar sau umeras (camasa cu umar). O decorare asemanatoare se vede pe cot, de unde se numeste ” pisti cot”.

In Saliste exista o bluza traditionala unica denumita ia cu ciocanele (cu ciocane). Este decorata predominant cu culori negre, iar broderia este inlocuita cu panglici negre cusute pe camasa. In unele cazuri, insertiile sunt rosii, galbene sau albastre si, mai rar, fire de aur.

Camasa cu lancez se gaseste in sudul si estul Transilvaniei. Se caracterizeaza prin aparitia unei benzi ornamentale sub guler, ca un galon. Este de fapt o camasa cu maneci numita fodore.

Camasa cu platca (bluza cu insertie) este bluza traditionala specifica Maramures si Bihor romaneasca impartita in doua subcategorii: camasa Oas (galben cromatic) si camasa Maramures (unde predomina verde). Decoratia pe umar este intalnita in ambele zone si creeaza un fel de fagure de miere.

In imbracaminte romaneasca, puteti gasi, de asemenea Camasa incarcata (tricou incarcat) si Camasa cu chiept / ciupag. Primul stil are decoratiuni din bumbac, matase si chiar margele, iar al doilea se distinge prin broderia bogata pe piept, realizata din ornamente geometrice.

Ei bine, acestea fiind spuse, la Iiana se gasesc ii traditionale romanesti specifice fiecarei regiuni geografice a Romaniei, asa ca indiferent de ia care va place, si indiferent de zona din care proveniti, aici puteti descoperi cele mai interesante ii romanesti.

Cu siguranta arta brodatului nu s-a pierdut in Romania, iar Iiana va propune ii autentice si de cea mai buna calitate, care au cusaturi perfecte, iar de aici puteti alege rochii brodate manual care au peste 100 de ani vechime si care au fost special alese in urma drumetiilor prin tara.

Alegerea unor ii nationale nu reprezinta doar alte piese vestimentare in garderoba, ci inseamna continuarea traditiei romanesti.

0 Shares
You May Also Like