Romania, pe locul al patrulea în lume la productia de vin în 2023

Romania, pe locul al patrulea în lume la productia de vin în 2023

0 Shares
0
0
0

România este una dintre puținele țări care a produs anul acesta mai mult vin decât în 2022 și a înregistrat a patra creștere de volum, conform unei platforme dedicate promovării vinului românesc. Conform datelor colectate de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) și analizate de Wines of Romania, aceasta a produs în 2023 4,4 milioane hectolitri de vin, cu 15% mai mult decât în 2022 și cu 4% mai mult decât media ultimilor 5 ani, consolidându-și poziția ca al șaselea cel mai mare producător de vin din Europa.

La nivel mondial, cele mai mari creșteri de volum au fost înregistrate de SUA (25,5 milioane hl, cu 12% mai mult decât în 2022), Portugalia (7,4 milioane hl, +8%) și Germania (9 milioane hl, +1%). Din cauza condițiilor climatice, secetei și bolilor de vie, producția de vin din emisfera sudică a fost serios afectată. De asemenea, s-au înregistrat câteva scăderi bruște de volum în Europa, iar țările afectate au fost Grecia (-50%), Croația (-46%), Georgia (-28%), Spania (-19%), Italia (-13%) și Moldova (-10%).

În emisfera sudică, unde cifrele au fost mai exacte deoarece recoltele au fost culese în primăvară, cu excepția Noii Zeelande, care a produs cu 14% mai mult, Uruguay și Argentina au produs cu 29% mai puțin, Australia cu 22%, Chile cu 18% și Africa de Sud cu 10% mai puțin. În total, producția mondială de vin din 2023 este estimată la o medie de 244 milioane hl, cu 7% mai puțin decât anul trecut, reprezentând cea mai mică cantitate din ultimii 60 de ani.

O producție mai mare de vin este o veste bună pentru România, deși era previzibilă pentru că există suprafețe mari cu soiuri de viță timpurii sau cele aproape de maturitate, apar noi producători, iar cei existenți diversifică și rafinează ofertele. Totuși, lucrurile stau diferit în ceea ce privește consumul de vin, iar cu toate că piața internă a marcat o comunitate solidă de cunoscători și consumatori în ultimii 10-20 de ani, industria are încă nevoie să se dezvolte.

Vorbim despre aducerea vinului printre produsele alimentare, educația consumatorului către moderație și satisfacție, despre vinuri de calitate pe masă, nu orice vin, ci unul de calitate. Principalul provocare pentru anii următori este deschiderea piețelor externe, iar scăderea producției globale ar putea fi o oportunitate pentru România de a-și recâștiga statutul de producător internațional de vin.

Conform estimărilor OIV, Franța a revenit la statutul de cel mai mare producător de vin european cu 45,8 milioane hl, la fel ca anul trecut. Australia, o sursă populară de vin pentru piețele europene, a pierdut o cincime din producție din cauza ploilor abundente și inundațiilor cauzate de La Nina. În America de Sud, Chile, o țară cunoscută pentru raportul bun calitate-preț al vinurilor, a suferit din cauza incendiilor și secetei, în timp ce podgoriile argentiniene au fost afectate de frig.

Și dacă tot vorbim de vinuri de calitate, atunci merită să alegi un vin demidulce autohton din magazinul online al Cramei Budureasca. Aici te așteaptă numeroase opțiuni pe care nu trebuie să le ratezi, inclusiv Busuioacă din gama Bristena.

Acest vin te poate cuceri prin culoarea sa roz intens, dar și prin aromele de zmeură și petale de trandafir. Gustul plin și echilibrul între dulceață și aciditate fac ca acest vin să fie unul cu adevărat special, având un final fructat, lung și foarte plăcut. Se poate servi ca atare, dar și alături de unele deserturi acrișoare, iar temperatura sa ideală este între 7 și 9 grade, pentru a-și etala toate calitățile.

0 Shares
You May Also Like