Monitoarele cu tehnologie VA

Monitoarele cu tehnologie VA

0 Shares
0
0
0

La sfarsitul anului 1996, compania Fujitsu a dezvaluit un nou panel LCD-TFT, ce folosea un nou tip de cristale lichide (LC), asezate in mod orizontal si cu acelasi efect ca pe ecranele de tip IPS, dar fara nevoia unor extra-tranzistori.

Fujitsu a folosit acest nou panel pentru display-urile sale, incepand din 1997 si pana in ziua de azi. Cauti monitoare second hand full hd? Intra pe DiablosComputer.ro!

Intr-un sistem de tip VA (vertically aligned), moleculele de cristal lichid (LC) sunt aliniate perpendicular pe substraturi atunci cand nu este aplicat nici un fel de voltaj, producand astfel o imagine complet neagra. Cand un voltaj de o anumita putere este aplicat, moleculele trec intr-o pozitie orizontala, producand o imagine alba.

Fara nici un fel de voltaj, toate moleculele LC, inclusiv acelea de la granitele substraturilor, sunt asezate complet perpendicular. In aceasta stare, lumina polarizata trece prin celula fara a fi intrerupta de moleculele LC si este blocata in fata polarizatorului.

Deoarece acest tip de blocaj este unul complet, calitatea culorii negru produse cu aceasta metoda, este una excelenta, iar cel care priveste un astfel de monitor, va vedea aceleasi nuante de negru, din orice unghi ar privi.

Pe langa unghiurile de vizibilitate de care sunt capabile, aceste monitoare de tip VA, pot avea rate de raspuns mai bune, deoarece moleculele LC se schimba intre pozitia verticala si orizontala, cu o rapiditate foarte mare.

Aceste tipuri de display sunt de asemenea capabile de rate de contrast foarte bune, de pana la 3000:1 sau chiar peste, in unele cazuri.

MVA – multi domain vertical alignment.

Continuarea cercetarilor in domeniul tehnologiei VA, a dus la un rafinament al acestei tehnologii, prin aparitia a ceea ce Fujitsu denumeste “Multi Domain Vertical Alignment” sau pe scurt, tehnologie MVA.

Tehnologia VA conventionala de tip mono-domeniu, intinde uniform moleculele LC, pentru afisarea unui gray-scale intermediar. Datorita aliniamentului uniform al moleculelor LC, luminozitatea ecranului se schimba in functie de unghiul de vizualizare al ecranului.

Cand acest tip de celula este privit direct din fata, cel ce priveste monitorul vede doar o parte din lumina intrata deja in celula LC, deoarece moleculele LC intinse, permit doar partial vizualizarea luminii din fata.

Daca o celula aflata in aceasta stare este observata dinspre directia alungirii, acest efect dispare si intreaga zona va aparea mai intunecata. Pe de alta parte, daca celula este privita din directia normala, aceasta atinge potentialul maxim, in ceea ce priveste luminozitatea si contrastul.

MVA corecteaza toate aceste probleme, fortand moleculele LC sa se “indoaie” la diferite unghiuri, in mai multe directii, intr-un singur cell (celula).

Aceasta se realizeaza prin divizarea celulei in 2 sau mai multe regiuni – numite domenii – prin folosirea protruziunilor de pe suprafata de sticla, ce au capacitatea de a prelungi moleculele in directia dorita.

Prin combinarea zonelor din molecula, orientate intr-o singura directie, cu zone ale moleculelor orientate intr-o directie opusa sau intr-o alta si prin producerea acestor zone la marimi foarte mici, luminozitatea acestor cell-uri poate fi facuta sa apara uniform, la o gama variata de unghiuri de vizualizare.

0 Shares
You May Also Like