ISO 14000 si 14001

0 Shares
0
0
0

ISO 14000 este o familie de standarde de management de mediu elaborate si publicate de Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) pentru organizatii.

Standardele ISO 14000 ofera un ghid sau un cadru pentru organizatiile care trebuie sa sistematizeze si sa-si imbunatateasca eforturile de gestionare a mediului.

Standardele ISO 14000 nu sunt concepute pentru a ajuta la aplicarea legilor de mediu si nu reglementeaza activitatile de mediu ale organizatiilor. Respectarea acestor standarde este voluntara.

Standardul ISO 14001 este cel mai important standard din seria ISO 14000. ISO 14001 specifica cerintele unui sistem de management de mediu (EMS) pentru organizatii mici si mari.

Un EMS este o abordare sistemica pentru tratarea problemelor de mediu in cadrul unei organizatii. Standardul ISO 14001 se bazeaza pe ciclul Plan-Verificare-Revizuire-Imbunatatire.

Ciclul Planului abordeaza etapele de inceput ale unei organizatii care devine ISO 14001. Ciclul Verificare se ocupa cu verificarea si corectarea erorilor. Ciclul Doi este implementarea si functionarea standardului ISO 14001 in cadrul unei organizatii.

Ciclul de revizuire este o revizuire a intregului proces de catre conducerea organizatiei. Si ciclul Imbunatatire, este un ciclu care nu se termina niciodata, deoarece o organizatie gaseste continuu modalitati de a-si imbunatati EMS.

Intregul proces poate dura de la cateva luni pana la cativa ani, in functie de marimea organizatiei. Daca o organizatie este deja certificata ISO 9000, implementarea ISO 14001 nu dureaza atat de mult.

Atunci cand o organizatie isi doreste sa obtina aceasta certificare, poate accesa cu incredere https://www.certificareiso.ro/certificat-iso-14001, pentru a lua legatura cu cea mai serioasa companie, care o poate ajuta sa obtina aceasta certificare (si nu numai); sau se poate auto-declara.

Standardul ISO 14001 este singurul standard ISO 14000 care permite inregistrarea sau certificarea unei organizatii. Comitetul Tehnic (TC) din spatele ISO 14000 este TC 207.

Cinci elemente cheie pentru un sistem de management ISO 14001 de succes (EMS)

Iata cinci elemente cheie care vor ajuta organizatiile sa atinga un sistem de management ISO 14001 (EMS) de succes:

1. Implicarea angajatilor

Primul element cheie pentru a avea un SME de succes este sa obtina participarea deplina a tuturor angajatilor, de la managementul de varf pana la lucratorii de la magazin. Daca oamenii nu sunt implicati, fiecare obiectiv si tinta va necesita mult mai mult timp si efort.

Multi cred ca doar un grup mic de oameni dintr-o organizatie sunt responsabili pentru EMS, dar nimic nu este mai departe de adevar; intreaga organizatie este responsabila pentru implementarea, intretinerea si imbunatatirea SME.

2. Respectarea reglementarilor

Unul dintre obiectivele principale ale unui EMS ISO 14001 este ca organizatiile sa obtina conformitatea cu reglementarile. Organizatiile trebuie sa utilizeze EMS ca instrument pentru a defini si monitoriza in mod eficient cerintele legale aplicabile si alte cerinte.

Folosind EMS ca instrument pentru asigurarea respectarii reglementarilor, o organizatie poate planifica mai bine cheltuielile asociate cu autorizatiile, raportarea si monitorizarea cerintelor legale, ceea ce va reduce frecventa si severitatea incalcarilor si costurile asociate acestora.

3. Eficienta mai mare

Organizatiile trebuie sa se concentreze pe imbunatatirea eficientei proceselor lor si nu doar pe controlul aspectelor de mediu dupa ce au fost generate.

Este esential sa controlati si sa preveniti contaminarea, dar un EMS ISO 14001 trebuie sa depaseasca acest punct si sa se concentreze pe imbunatatirea proceselor.

De exemplu, un nivel mai ridicat de eficienta administrativa poate reduce obligatiile legale si procedurile de autorizare mai scurte datorita relatiilor mai bune cu autoritatile de reglementare si comunitatile.

Atunci cand eficienta operationala devine mai mare, este necesara reinnoirea echipamentelor sau a instalatiilor, dar si o proiectare imbunatatita a proceselor de productie care va duce la o reducere a intrarilor (energie, apa si alte resurse) si, de asemenea, o reducere a deseurilor.

4. Utilizarea indicatorilor de performanta potriviti

Fiecare organizatie este diferita, la fel si aspectele si impactul asupra mediului. Este deosebit de important sa definiti si sa utilizati indicatorii de performanta care sa permita organizatiei sa monitorizeze eficient performanta si sa identifice oportunitatile de imbunatatire.

5. Imbunatatirea relatiilor cu clientii

Organizatiile trebuie sa stabileasca relatii bazate pe incredere si respect cu organismele de reglementare, cu comunitatile si cu toti cei care pot afecta SME. Relatiile bune cu clientii interni si externi vor contribui la succesul EMS ISO 14001.

Este important sa ne amintim ca fiecare SM este diferit si ca un proces de monitorizare continua este esential pentru a determina progresul organizatiei in indeplinirea obiectivelor si obiectivelor sale.

Beneficiile ISO 14001

Implementarea si conformarea cu un sistem EMS bazat pe standardul ISO 14001 nu numai ca arata ca o organizatie este responsabila cu mediul, dar aduce, de asemenea, numeroase avantaje in cadrul organizatiei prin:

  • Identificarea economiilor de costuri cu un accent mai mare pe resurse, deseuri si gestionarea energiei.
  • Cuantificarea, monitorizarea si controlul impactului operatiunilor asupra mediului, acum si in viitor.
  • Cresterea profiturilor prin imbunatatirea potentiala a proceselor si conservarea energiei.
  • Reducerea costurilor ca urmare a ratelor de asigurare potential mai mici.
  • Verificarea sistemelor dvs. pentru recunoasterea si respectarea legilor si reglementarilor de mediu.
  • Imbunatatirea performantei de mediu a lantului de aprovizionare.
  • Asigurarea ca informatiile sunt documentate, comunicate si pastrate in mod corespunzator.
  • Cresterea gradului de constientizare si participare a angajatilor, facand clar ca performanta de mediu este o parte importanta a culturii organizatiei
  • Imbunatatirea gestionarii riscurilor de mediu si a pregatirii in caz de urgenta si a procedurilor de raspuns.
0 Shares
You May Also Like