Frigiderul este un dispozitiv utilizat in principal in bucatariile de acasa si in laboratoarele stiintifice constand dintr-un dulap destul de etans, izolat termic, cu un compartiment principal in care se mentine o temperatura cuprinsa intre 2 si 6 °C si un compartiment superior utilizat pentru congelare (la −5 °C) numit “congelator”.
Frigiderul este unul dintre cele mai comune aparate din lume. In cazul in care se strica, poti duce frigiderul la un service frigidere.
Istorie
Unul dintre pionierii frigiderului a fost Charles Tellier, care in 1867 a inventat un dispozitiv destinat sa produca gheata. Intre 1868 si 1869 s-a concentrat pe analiza refrigerarii industriale si a aplicatiilor acesteia. Curand el s-a dedicat fabricarii dispozitivelor de refrigerare pentru conservarea alimentelor. El a introdus dimetil eter si trimetilamina in industrie, iar in 1876 a reusit sa construiasca primul frigider complet functional.
In acelasi an, el a pregatit o nava pentru a transporta carne refrigerata. In acest fel, a fost efectuat primul transport pe distante lungi intre Buenos Aires (Argentina) si orasul Rouen (Franta), permitand consumul de carne sud-americana in Europa, lucru care anterior ar fi fost de neconceput. Cu aceasta a inceput un trafic intens de carne intre America si Europa.
In ciuda importantei inventiei sale, Tellier s-a aratat lipsit de spiritul antreprenorial necesar pentru a o exploata comercial. El a primit onoruri, in special in Uruguay si Argentina (mari beneficiari ai inventiei, care le-a permis sa exporte carne in Europa). Cu toate acestea, el a murit la Paris. Pe langa inventia sa, el a lasat mostenire o lucrare importanta, intitulata Istoria unei inventii moderne: Frigiderul (Paris, 1910).
Caracteristici
Frigiderele de uz casnic pot avea un singur compartiment, desi in zilele noastre aceste modele au evoluat. Frigiderele cu doua compartimente au fost comercializate pentru prima data de compania americana General Electric in 1939.
In Europa frigiderele sunt clasificate in patru tipuri, care sunt indicate de stele:
- 4 stele: −30 °C
- 3 stele: −20 °C
- 2 stele: 0 °C
- 1 stea: 4 °C
Capacitatea frigiderului este obisnuita sa se masoare in litri.
Posibilitatile celor mai noi frigidere s-au extins considerabil; Acestea pot avea:
- Un afisaj cu cristale lichide care sugereaza ce tipuri de alimente ar trebui depozitate la ce temperaturi si data expirarii produselor depozitate.
- Indicator al conditiilor filtrului care avertizeaza cand este timpul sa-l schimbati.
- Un avertisment de blackout, alertand utilizatorul cu privire la aparitia penei de curent, de obicei prin clipirea ecranului care arata temperatura. Acesta poate indica temperatura maxima atinsa in timpul penei de curent (deoarece nu exista refrigerare din cauza lipsei de energie electrica), impreuna cu informatii daca alimentele congelate au fost dezghetate sau daca exista posibilitatea ca, urmare a intreruperii refrigerarii, sa adaposteasca bacterii daunatoare.
- Frigiderul compus din urmatoarele minerale, cum ar fi fier, cupru, plastic, otel, aluminiu, printre altele.
Parti
- Agent frigorific: Substanta care se evapora in frigider creand temperaturi scazute.
- Compresor: Este responsabil pentru comprimarea gazului de la gazos la lichid.
- Tevi externe pentru schimbul de caldura: Un grup de tuburi spiralate care sunt in afara frigiderului.
De ce face frigiderul ghiata?
Peretele umed face parte din functionarea normala. Gradul de umiditate a aerului si cantitatea si temperatura alimentelor proaspete pot influenta gradul de condens din interiorul frigiderului. In timpul procesului de racire, umiditatea incepe sa se condenseze pe peretele din spate, deoarece acesta este unul dintre cele mai reci locuri din frigider. Aceste picaturi pot fi inghetate, iar gheata se poate acumula pe peretele din spate.
- Verificati ca termostatul nu a fost setat prea mare, reduceti temperatura din frigider, este posibil sa fi fost setat prea mare accidental, ceea ce poate duce la acumularea de inghet.
- Usa este deschisa prea mult timp sau este deschisa prea des. Se poate forma gheata deoarece aerul umed este atras in aparat.
- Usa este inchisa corect dupa utilizare? Verificati starea garniturii de pe usa. Daca descoperiti ca este deteriorat, deformat sau rupt, apelati la o vizita de service.
- Este ceva blocat in usa sau o impiedica sa se inchida corect.
- Mancare fierbinte sau prea multa mancare proaspata introdusa in frigider inainte de a se raci. Incercati sa evitati sa puneti alimente calde sau fierbinti direct in frigider, deoarece aceasta poate schimba temperatura interioara si poate duce la gheata in frigider.
- Asigurati-va ca garnitura este curata si fara murdarie.
Ai apa care curge pe peretele interior din spate al frigiderului tau sau chiar un strat de gheata? Astazi va explicam de ce se intampla acest lucru si ce puteti face in acest sens. Primul lucru de mentionat este ca apa sau un strat de gheata pe peretele interior din spate al unui frigider nu este neobisnuit – de fapt, formarea apei pe peretele din spate al frigiderului este un proces fizic complet normal. Apa se va condensa intotdeauna si se va colecta in punctul cel mai rece, deoarece aerul rece poate retine mai putina umiditate decat aerul cald. In frigidere, apa se condenseaza pe peretele interior din spate, deoarece aici este amplasat evaporatorul – si evaporatorul este cel care extrage „caldura” din interior.