In ultimul timp, am observat cu totii cum in supermarketurile din Romania, pungile si sacosele confectionate din materiale plastice traditionale, au fost inlocuite cu pungi biodegradabile tip maieu, si cu pungi si sacose compostabile.
Pentru ca materialele plastice biodegradabile sunt din ce in ce mai frecvente in vietile noastre, in randurile care urmeaza puteti afla unele lucruri interesante despre acestea.
Plasticul biodegradabil este plasticul care se descompune in mod natural in mediu. Acest lucru se realizeaza atunci cand microorganismele din mediu metabolizeaza si descompun structura plasticului biodegradabil. Rezultatul final este unul mai putin daunator pentru mediul inconjurator decat, astfel ca se poate spune ca materialele biodegradabile nu dauneaza precum materialele plastice traditionale.
Materialele plastice biodegradabile pot fi compuse din bio-plastice, care sunt materiale plastice din materii prime regenerabile. In mod normal, exista doua forme de plastic biodegradabil, turnat prin injectie si solid. Formele solide sunt utilizate in mod normal pentru articole precum recipiente alimentare, pungi de colectare a frunzelor si sticle de apa.
Fabricarea plasticului biodegradabil
Materialele plastice biodegradabile sunt fabricate din materiale vegetale naturale. Acestea pot include ulei de porumb, coji de portocala, amidon si plante. Plasticul traditional este fabricat cu umpluturi chimice care pot fi daunatoare pentru mediu atunci cand sunt eliberate, si atunci cand plasticul este topit.
Daca optati pentru utilizarea plasticului biodegradabil, obtineti o substanta care a fost realizata din surse naturale, care nu contin aceste umpluturi chimice si nu prezinta acelasi risc pentru mediu.
Procesul de fabricare a materialelor plastice biodegradabile incepe cu topirea tuturor materialelor. Apoi amestecul este turnat in forme diferite, cum ar fi sticlele de plastic si ustensile, tacamurile, vesela, etc.
Plastic obisnuit vs. plastic biodegradabil
Dupa formare, materialele plastice obisnuite pastreaza carbon. Cand sunt eliminate si incep sa se descompuna sau cand sunt topite, acel carbon este apoi eliberat in atmosfera. Materialele plastice biodegradabile nu elibereaza carbon, deoarece in procesul de fabricatie nu este implicat niciun carbon.
Metanul si alte forme de poluanti ar putea fi de asemenea eliberati din plasticul traditional atunci cand ambalajele sau produsele din acest material sunt reciclate si arse. Nu este cazul plasticelor biodegradabile, care nu contin acele materiale poluante.
Unul dintre avantajele de marca pe care il au materialele plastice biodegradabile, este faptul ca acestea pot fi descompuse de bacteriile care apar in mod natural, iar acest lucru este avantajos pentru mediul inconjurator.
In afara faptului ca necesita un cost usor mai mare pentru a fi produse, materialele plastice biodegradabile au o multime de avantaje in comparatie cu materialele plastice standard, cu un impact mai mic asupra mediului, care este unul dintre cele mai mari avantaje ale sale.
Plastic biodegradabil: avantaje si dezavantaje
Plasticele biodegradabile au unele dezavantaje. De exemplu, acestea nu se descompun decat daca sunt aruncate in mod corespunzator, ceea ce inseamna ca materialele plastice biodegradabile trebuie tratate in mod similar cu compostul. Defalcarea naturala a plasticului nu se va produce daca este pur si simplu aruncat intr-un depozit de deseuri, alaturi de alte deseuri.
Acesta este un lucru la care cetatenii interesati vor trebui sa fie atenti. Unii oameni de stiinta sustin faptul ca de asemenea, gazele cu efect de sera sunt blocate in plastic si sunt eliberate in atmosfera atunci cand sunt compostate. Totusi, tot ceea ce se foloseste la producerea plasticului biodegradabil este natural.
Drept urmare, aceste materiale plastice biodegradabile nu au in componenta substantele chimice si materiale toxice pe care le au plasticele traditionale.
Unele materiale biodegradabile contin bucati mici de metal. Exista ingrijorarea ca, atunci cand materialele plastice biodegradabile se descompun, aceste metale vor fi eliberate in mediu. Cu toate acestea, pana in prezent nu exista dovezi care sa ateste probleme semnificative.
Beneficiile pe care le au materialele plastice biodegradabile, din ceea ce se poate vedea, sunt mai multe si mai importante in comparatie cu eventualele dezavantaje, insa daca materialele biodegradabile vor inlocui sau nu plasticul traditional ramane de vazut in viitor.