Daca adolescentul dumneavoastra are probleme cu greutatea si incercati sa ii creati o dieta echilibrata, sunt cateva lucrui de care trebuie tinut cont:
- Copiii cresc si se dezvolta in ritmuri diferite de-a lungul copilariei si a adolescentei;
- Nu este intelept sa trageti concluzii referitoare la excesul de greutate a copilului doar pe baza unui calculator;
- Crearea unei diete in casa pe baza cunostintelor dumneavoastra nu este un lucru sigur.
In cazul in care considerati ca adolescentul dumneavoastra are un exces de greutate, cel mai recomandat este sa apelati la un cabinet de nutritie Cluj sau in restul tarii pentru a determina situatia corecta, pentru a stabili cauzele si a crea o dieta eficienta.
Vom trece in revista posibilele motive ale cresterii excesive in greutate a unui adolescent si cateva sfaturi pentru o dieta sanatoasa.
Alimentatia nesanatoasa
O alimentatie cu un continut ridicat de calorii este, fara indoiala, principala cauza a obezitatii. Astfel, alimentele cu continut scazut de nutrienti, continut crescut de zahar si grasimi saturate vor duce in timp la un exces de greutatea si chiar la obezitate. In cazul obezitatii adolescentilor, vinovatii cei mai mari sunt alimentele procesate, cipsurile, gustarile, untul sau branza. Toate contin cantitati mari de grasimi saturate si alte substante nefavorabile organismului.
Lipsa activitatii fizice
Sedentarismul contribuie considerabil la cresterea in greutate. Internetul si calculatorul, desi sunt absolut necesare in ziua de astazi, deseori, in cazul adolescentilor, genereaza sedentarism si devin cauza cresterii in greutate a copiilor si a adolescentilor. Majoritatea dintre ei petrec o buna parte din timp in casa, navigand pe internet sau jucand diverse jocuri interactive. In afara de o plimbare la mall sau alergarea pe culoarele scolii, ei ajung curand sa nu mai practice alte activitati care implica miscare si nu mai au ocazia sa arda caloriile consumate.
Problemele emotionale
Pubertatea este un roller coaster emotional. Adolescentii supraponderali tind sa fie mai fragili emotional decat cei cu o greutate normala. Datorita faptului ca sunt tinta glumelor copiilor de varsta lor (din cauza excesului de greutate), ei ajung sa respinga compania altor copii si au tendinta de a sta in casa cat mai mult timp posibil, uitandu-se la televizor sau navigand pe internet. In plus, accesul facil la frigider si la gustarile ispititoare vor agrava situatia. Curand ei ajung sa se invarta intr-un cerc vicios si vor avea nevoie de ajutor de specialitate.
Sfaturi pentru o dieta sanatoasa
- Reglati mesele de familie si mancati la ore si intervale cat mai adecvate;
- Asigurati-va ca adolescentul dumneavoastra isi serveste zilnic micul dejun;
- Inlocuiti gustarile nesanatoase cu legume si fructe proaspete, tinand cont de preferintele adolescentului;
- Eliminati complet sucurile si alte bauturi carbogazoase – ele nu se vor mai cumpara, adolescentul trebuie obisnuit sa consume doar apa plata;
- Renuntati la fast-food si, daca luati masa in oras, optati pentru mancare sanatoasa, bogata in legume si fructe.
Incercarea de a slabi poate fi o adevarata provocare, dar, daca va doriti ca adolescentul dumneavoastra sa reuseasca, el are nevoie de tot suportul pe care i-l puteti oferi. Astfel, daca in familie exista un copil cu probleme de greutate, toti membrii ar trebui sa adopte un stil de viata sanatos si nu doar cel afectat.