In constructii, ai nevoie de multiple materiale, printre care si teava 88,9×4 mm (3”). Intra pe materialeconstructii ploiesti si descopera preturile super avantajoase ale materialelor!
De ce se utilizeaza fierul in constructii? Iata cateva caracteristici ale acestuia:
Caracteristicile fierului, calitatile, originea si pentru ce este utilizat
Este al patrulea cel mai abundent element din scoarta terestra.
Fierul este un metal de tranzitie care reprezinta 5% din scoarta terestra. Printre metale, numai aluminiul este mai abundent. Miezul planetei Pamant este compus in cea mai mare parte din nichel in forma metalica si fier, astfel incat atunci cand se misca genereaza un camp magnetic.
In domeniul cosmologiei este unul dintre cele mai pretioase metale care exista, deoarece este cel mai greu metal care poate fi produs prin fuziune in miezul stelelor.
Originea fierului
Originea fierului dateaza din epoca fierului, ultima societate preistorica care a inceput in 1.500 i.Hr. C si sa incheiat in 550 i.Hr. C, desi nu a avut loc in acelasi timp in toate regiunile lumii.
Utilizarea acestui metal pentru fabricarea de unelte, armuri si arme a fost popularizata, desi difuzarea sa a fost mult mai lenta decat cea a bronzului, deoarece are nevoie de o temperatura mai mare pentru turnare.
De ce fierul a devenit un material atat de important in societatile preistorice poate fi explicat prin doua motive: a permis fabricarea de arme mult mai rezistente si datorita dezvoltarii de noi instrumente s-au facut progrese mari in agricultura.
Caracteristici si utilizari
Fierul este un metal magnetic si usor maleabil. Este un element chimic, astfel incat moleculele sale sunt compuse dintr-un singur tip de atom. Una dintre caracteristicile sale cele mai remarcabile este ca maleabil, adica are capacitatea de a-si schimba structura moleculara in functie de temperatura la care se afla. Daca temperatura este normala, structura este in forma de cub si un atom in partea centrala. Intre timp, daca temperatura creste, atomii se deplaseaza la nodurile cubului.
Acestea sunt caracteristicile care definesc fierul:
- Maleabilitate: il poti deforma metalul dar fara a-l rupe.
- Conductivitate: are o conductivitate termica ridicata, desi conductivitatea electrica este foarte scazuta.
- Duritate: are o duritate foarte mare, astfel incat are o mare rezistenta pentru a fi zgariat de un alt metal.
- Densitate: un volum foarte mic de fier are o greutate mare.
- Magnetism: daca ceva este bine cunoscut acest metal este pentru magnetismul sau mare.
- Oxidare: si, in cele din urma, fierul corodeaza daca este expus la umiditate ambientala ridicata, temperaturi foarte ridicate si niveluri ridicate de oxigen atmosferic.
Fierul este cunoscut in domeniul constructiilor datorita faptului ca este un material foarte rezistent in timp si are un pret bun de achizitie. Tevile din fier sunt adesea utilizate atat la structura unei case cat si la constructia gardurilor, panourilor publicitare etc. Are o intrebuintare din ce in ce mai mare in toata lumea.
Daca nu ai idee de unde sa cumperi produse din fier pentru constructia ce ai de gand sa o incepi, alege Materialeconstructiiploiesti, un magazin pe care sigur te poti baza pentru orice proiect!
Tevile de otel negru sunt fabricate din otel care nu a fost acoperit cu un substrat precum zinc sau vopsea. Deoarece are o suprafata de culoare inchisa care se formeaza prin oxid de fier in timpul procesului de fabricatie, se numeste teava de otel negru.
In fiecare an, se produc milioane de tone de tevi de otel. Versatilitatea sa il face sa fie produsele cele mai des utilizate in industria siderurgica. Tevile de otel pot fi gasite intr-o mare varietate de locuri. Deoarece sunt puternice, acestea sunt folosite in subteran pentru transportul apei si gazului prin orase si sate.
Ele sunt, de asemenea, utilizate in constructii pentru a proteja firele electrice. Ceea ce este interesant la tevile de otel este ca pot fi atat puternice, cat si usoare. Acest lucru le face ideale pentru a fi utilizate la fabricarea cadrului de bicicleta.
Tevile de otel pot fi gasite si in automobile, unitati frigorifice, sisteme de incalzire si instalatii sanitare, stalpi, lampi stradale si medicamente pentru a numi doar cateva. Tevile sunt folosite de mii de ani. Prima utilizare a fost probabil a agricultorilor antici pentru a devia apa de la rauri si paraie in campuri.
Dezvoltarea tevilor moderne de otel sudate poate fi urmarita de la inceputul anilor 1800. In 1815, William Murdock a inventat un sistem de lampi de ardere a carbunelui. Pentru a se potrivi intregului oras Londra cu aceste lumini, Murdock a unit butoaiele de la muschete aruncate si a folosit aceasta conducta continua pentru a transporta gazul de sonda.
Cand sistemul sau de iluminare sa dovedit a avea succes, a existat o cerere mai mare pentru tuburi metalice lungi. Pentru a produce suficiente tuburi pentru a satisface o astfel de cerere, o serie de inventatori au inceput sa lucreze la dezvoltarea de noi procese de fabricare a tevilor.