Pandemia a venit intr-un moment in care a avut loc o dezbatere despre semnificatia turismului, atat pentru nevoia de a fi mai sustenabil, cat si pentru a proteja medii unice. Incet-incet, granitele se deschid din nou, ceea ce este o veste buna pentru ca fara calatorii omenirea ar fi mai rau.
Osala nnie culmineaza cu unul dintre cele mai interesante finaluri din istoria cinematografiei. Alvy Singer, personajul interpretat de Woody Allen, incearca sa-si explice sentimentele dupa ce s-a reintalnit cu fosta sa iubire. “Mi-am adus aminte de gluma aia veche despre tipul care merge la psihiatru si spune: «Doctore, fratele meu e nebun, el crede ca e pui». Doctorul raspunde: «De ce nu-l recunosti?». Si tipul spune: “As face-o, dar am nevoie de oua…
Sistem de operare”. Ei bine, asta, mai mult sau mai putin, este ceea ce cred despre relatiile umane: sunt irationale si nebunesti, si absurde, dar… Cred ca continuam sa le pastram pentru ca majoritatea dintre noi avem nevoie de oua”.” Intr-un fel, aceeasi fraza ar putea fi aplicata si calatoriilor de agrement: pot fi nesigure, sunt calde (sau reci), mancarea este rara, chiar rea, avioanele sunt un martiriu si polueaza, intarzierile infuriatoare, camera nu este ceea ce ne asteptam, nu exista nici o modalitate de a gasi un spatiu pe plaja, nici o masa pentru a manca … Dar cu totii avem nevoie de oua si, mai mult decat atat, fara ele omenirea ar fi mult mai rea.
Dupa un doi ani de la pandemie si vaccinurile si pasapoartele sanitare redeschid posibilitatea de a calatori. Incet- incet, granitele se deschid si lumea devine din nou mare. Calatoriile sunt din nou o speranta si o provocare. Putine texte literare exprima cu atata certitudine relatia noastra cu turismul precum La vuelta al mundo de un novelista, de Vicente Blasco Ibáñez. Publicat pentru prima data in 1924, este un mare clasic al literaturii de calatorie in limba spaniola – reporterul Manu Leguineche s-a numarat printre fanii sai – in care scriitorul valencian, care era atunci cu siguranta cel mai faimos si cel mai bine platit romancier din lume, povesteste calatoria sa in jurul Pamantului pe luxosul vas de croaziera franconian.
Autorul cartii Cei patru calareti ai Apocalipsei explica faptul ca se afla in gradina vilei sale de pe Coasta de Azur, din Menton, si, cand se apropie momentul sa se lanseze in lunga aventura, o voce interioara incepe sa puna bastoane. “Stai”, spune orchestra de gradina;
Ne veti pierde florile si fructele, apusurile dulci ale toamnei, compania senina si luminoasa a cartilor”, scrie el. “De asemenea, va vor lipsi festivalurile de iarna din Coasta de Azur, care ii atrag pe cei fericiti ai tarii: Carnavalul de la Nisa, operele si concertele de la Monte Carlo, regatele, dansurile in hoteluri uriase, cum ar fi cetati legendare, bataliile cu flori. O sa renunti la orele dulci de seara din biblioteca…” Cu toate acestea, Blasco Ibáñez alege calatoria, asa cum o face omenirea inca din zorii timpului.
“Turismul este un semn foarte clar al progresului”, explica José María Faraldo, profesor la Universitatea Complutense si coautor, impreuna cu Carolina Rodríguez-López, al Introducere in istoria turismului (Alianza Editorial). “Turismul mi s-a parut intotdeauna un sentiment destul de absurd. La inceput, cei care au putut sa o faca, cei care au avut bani si, mai presus de toate, timpul , au calatorit. Multi oameni nu au avut timp. Cand majoritatea populatiei lucra pe camp din zori pana in amurg, nu puteai sa treci dincolo de verbena urmatorului oras. Orice persoana are dreptul sa calatoreasca. A-i face pe oameni in modul de a face acest lucru este intotdeauna negativ.”
Pandemia a venit intr-un moment in care avea loc o dezbatere globala despre semnificatia calatoriilor si cand turismul devenea un buzzword in unele orase, cum ar fi Barcelona sau Venetia, care au fost luate prin asalt de mase de vizitatori, stramutandu-si vecinii.
Asa-numita gentrificare, cosmarul apartamentelor turistice, care impusca chiriile si transforma cartierele in parcuri tematice, s-a adaugat unui concept popularizat de tanara activista pentru clima Greta Thunberg, flygskam: rusinea de a zbura din cauza amprentei de carbon produse de aviatia comerciala. . “Viitorul turismului va fi ecologic sau nu va fi”, explica Faraldo, care crede ca viitorul calatoriilor este de a stabili o “relatie mai putin agresiva cu mediul inconjurator”.
Acest lucru nu inseamna renuntarea la ele, ci mai degraba ca deplasarile sunt organizate si rationalizate, astfel incat cerintele ecologice sa fie mult mai mari. Calatoreste cu o rulota si gaseste accesoriile potrivite pe http://rulote-piese.ro/.
Turismul va continua sa creasca intr-o lume globala cu mai multe conexiuni aeriene ca niciodata, in care tot mai multi oameni au posibilitatea de a calatori, odata cu aparitia claselor de mijloc in cele mai populate doua tari din lume, China si India, si in care tehnologia limiteaza impactul barierelor care au fost anterior disuasive (cum ar fi orientarea intr-un oras necunoscut sau chiar posibilitatea de a comunica fara a vorbi o limba).