Cum sa optimizezi Windows 10: trucuri pentru o performanta mai buna

0 Shares
0
0
0

Cum sa optimizezi Windows 10 trucuri pentru o performanta mai buna

Daca va inlocuiti computerul cu Windows cu un model nou, veti observa o performanta semnificativ mai mare decat inainte. Cu toate acestea, daca PC-ul incetineste in timp si va complica munca, nu trebuie neaparat sa investiti intr-un model nou.

Windows 10 ofera multe modalitati de imbunatatire a performantei si de crestere semnificativa a vitezei. Va vom prezenta functii si optiuni de configurare disponibile pentru optimizare windows.

Dezactivarea programelor cu pornire automata

Atunci cand porniti calculatorul Windows, programele selectate pornesc automat. Aceasta functie este deosebit de utila pentru programele pe care le utilizati zilnic. Cu toate acestea, se intampla adesea ca programele care nu sunt atat de necesare sa se regaseasca in pornirea automata.

Aceste aplicatii continua sa ruleze in fundal dupa pornirea lor automata, ocupand astfel un spatiu valoros. Windows va ofera posibilitatea de a modifica manual lista de pornire automata din Task Manager. Urmati ghidul nostru pentru a dezactiva pornirea automata a programelor si pentru a optimiza Windows 10:

  • Deschideti Task Manager cu combinatia de taste [Ctrl] + [Shift] + [Esc].
  • Selectati fila “Startup”.
  • Task Manager va afisa o lista cu toate programele instalate pe computer. Coloana “Status” (Stare) va arata daca pornirea automata este activata sau dezactivata pentru fiecare program. Cautati in lista procesele care nu ar trebui sa porneasca automat la pornirea computerului. Pentru a modifica starea, faceti clic cu butonul drept al mouse-ului pe linia corespunzatoare “Activat” sau “Dezactivat” si selectati optiunea dorita din meniul contextual.
  • Alternativ, faceti clic cu butonul stang al mouse-ului pe programul respectiv si apoi selectati “Disable” (Dezactivare) in coltul din dreapta jos.

Defragmentarea hard disk-ului si optimizarea proceselor de citire

Calculatorul stocheaza fisierele in blocuri de date individuale si le citeste in functie de necesitati. Cu toate acestea, dispunerea acestor fragmente in timp poate deveni confuza, in special atunci cand stergeti date sau restaurati documente existente. Aceste procese separa blocurile contigue (creand fragmente) si, prin urmare, viteza de citire scade. Prin defragmentarea hard disk-ului, datele sunt reordonate, ceea ce accelereaza Windows 10. Nu doar viteza creste, ci si durata de viata a hard disk-ului. Pentru a defragmenta hard disk-ul (hard disk-urile), urmati instructiunile de mai jos:

  • Deschideti File Explorer si selectati “This PC” in panoul din stanga.
  • Faceti clic dreapta pe unitatea de hard disk ale carei blocuri de date doriti sa le reordonati. Selectati “Properties” (Proprietati) din meniul contextual.
  • Va aparea o caseta de dialog cu informatii despre discul dur selectat. Selectati fila “Instrumente” si faceti clic pe “Optimizare”.
  • In noua caseta de dialog “Optimise Drives”, selectati din nou discul dur dorit facand clic cu butonul stang al mouse-ului si incepeti procesul de defragmentare facand clic pe butonul “Optimise”.

Dezactivarea memoriei virtuale

In Windows 10, memoria virtuala este activata in mod implicit. Se utilizeaza atunci cand memoria fizica (RAM) este plina. Cu toate acestea, in cazul in care computerul Windows nu are un hard disk SSD, utilizarea memoriei virtuale are un efect negativ asupra performantei. In acest caz, se recomanda dezactivarea acestei memorii suplimentare pentru ca Windows 10 sa fie mai rapid.

  • Tastati “Show advanced system settings” (Afisati setarile avansate ale sistemului) in caseta de cautare din bara de activitati si selectati rezultatul corespunzator.
  • In caseta de dialog “System Properties” (Proprietati de sistem) care se deschide, selectati fila “Advanced” (Avansat). Apoi faceti clic pe butonul “Settings” (Setari) din sectiunea “Performance” (Performanta).
  • Se deschide fereastra “Performance Options” (Optiuni de performanta). Faceti clic pe “Advanced” (Avansat) si apoi pe butonul “Change” (Schimbare) din sectiunea “Virtual Memory” (Memorie virtuala).
  • Mai intai debifati caseta “Automatically manage paging file size for all drives” (Gestionati automat dimensiunea fisierelor de paginare pentru toate unitatile). Aveti acum posibilitatea de a selecta optiunea “No paging file”.
  • Pentru a aplica setarile si a dezactiva memoria virtuala, confirmati cu “OK” in toate ferestrele deschise.

Dezactivarea efectelor vizuale

Windows 10 difera de predecesorul sau nu numai prin inovatiile tehnice, ci si prin designul sau, care este bogat in numeroase efecte vizuale, cum ar fi animatiile, taierea marginilor si afisarea umbrelor ferestrelor. Toate acestea sunt efecte care necesita putere de calcul. Daca performanta calculatorului scade, merita sa le dezactivati. Prin renuntarea la anumite elemente de design, veti beneficia de o performanta sporita. In optiunile de performanta, puteti activa sau dezactiva efecte individuale:

  • Tastati “Change Windows appearance and performance” in caseta de cautare din bara de activitati si selectati rezultatul corespunzator.
  • Se deschide fereastra “Performance Options” (Optiuni de performanta). Fila necesara “Visual Effects” (Efecte vizuale) este selectata in mod implicit.
  • Selectati optiunea “Adjust for best performance” (Reglati pentru cea mai buna performanta). In acest fel, Windows va acorda prioritate performantei in fata efectelor vizuale. Alternativ, aveti posibilitatea de a va face propriile setari. Pentru a face acest lucru, selectati manual efectele pe care doriti sa le afisati.
  • In cele din urma, confirmati cu “OK”.

 

0 Shares
You May Also Like