Sunt mai multe lucruri de care ar trebui sa tii cont pentru a conserva durata de viata a bateriei tale.
Chiar daca bateria nu poate arde, temperaturile prea ridicate (sau prea mici) sunt in detrimentul sau. Este important sa te asiguri ca atunci cand lasi bateria afara, cu telefon cu tot, ea nu se incinge foarte tare. Multe telefoane semnaleaza atunci cand temperatura este prea ridicata si refuza sa mai functioneze pana la racire.
Datorita senzorilor integrati in smartphone, detectorul de explozie monitorizeaza constant temperatura bateriei. Temperatura curenta este intotdeauna vizibila pe ecranul de blocare. Aplicatia ruleaza si dupa o repornire in fundal – fara anunturi si fara colectare de date pe termen lung. Daca bateria devine prea calda sau prea rece, alarma de explozie suna o alarma normala de ceas. In cazul in care bateria se deterioreaza poti oricand sa gasesti inlocuitor, indiferent daca este vorba despre baterie Samsung sau pentru alt dispozitiv.
Bateriile au fost concepute pentru a furniza cat mai multa energie cu cerinte minime de spatiu si chiar daca bateriile smartphone nu sunt complet inofensive ele nu vor genera accidente daca sunt folosite corect. Acum multi utilizatori se intreaba daca telefonul poate lua foc si care este modul optim de a determina daca bateria ar putea sau nu sa explodeze. Detectorul de explozie iti permite sa dormi linistit din nou. Aplicatia monitorizeaza in permanenta bateria smartphone-ului Android – si suna alarma cand ceva nu merge bine.
Nu incarca telefonul in mod continuu peste noapte deoarece bateria se poate incinge in mod inutil.
Detectorul de explozie si alte aplicatii care masoara temperatura din baterii si semnaleaza situatiile periculoase, folosesc o abordare simpla: daca bateria din smartphone functioneaza in mod fiabil atunci temperatura nu este periculoasa.
Pentru un chimist, explozia Galaxy Note 7 este pur si simplu un lucru normal generat de faptul ca bateria a suferit un soc termic iar energia stocata acolo este eliberata intr-un timp foarte scurt. O baterie poate ajunge destul de repede ajunge la temperaturi extreme daca nu este folosita corect. Odata ce aceasta reactie in lant a inceput, ramane putin timp pentru a actiona. Este foarte periculos atunci cand nu iti dai seama la timp daca se produce o explozie a bateriei pentru ca geanta sau rucsacul in care se afla telefonul se poate aprinde.
De aici intra in scena aplicatia Detector de explozie: datorita senzorilor instalati in smartphone, monitorizeaza constant temperatura bateriei. Temperatura curenta este intotdeauna vizibila pe ecranul de blocare. Daca bateria devine prea calda sau prea rece, detectorul va emite semnale sonore. Aplicatia distinge intre mai multe niveluri de operare: functionare normala (de la 0 la 45 de grade) – aplicatia arata temperatura si tensiunea curenta, inclusiv profilul de temperatura; temperatura ridicata (peste 45 de grade) si starea de risc in care detectorul piuie in continuu.
Tinand cont de toate aceste aspecte acum ai posibilitatea de a te proteja simplu si eficient de un accident nedorit. Telefoanele sunt dispozitive inofensive din punct de vedere fizic insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa ai grija de ele.