Cum incadram panourile fotovoltaice in aspectul casei?

Cum incadram panourile fotovoltaice in aspectul casei?

0 Shares
0
0
0

Decizia de a folosi energia solara pentru a asigura accesul la unele utilitati cu ajutorul acestei resurse naturale trebuie sa fie completata si de analizarea aspectului estetic, chiar si a celui practic al montarii unor panouri fotovoltaice.

In ultimii ani au aparut diverse solutii fotovoltaice care se pot adapta necesitatilor utilizatorilor, fie in functie de conditiile meteo ale zonei, fie din punctul de vedere al spatiului folosit. Printre cele mai interesante solutii sunt tiglele sau geamurile fotovoltaice, insa o folie cu proprietati fotovoltaice ar putea fi folosita pe orice suprafata expusa la soare pentru a capta energie solara.

Esentiala pentru o alimentare optima cu energie solara este pozitia in care se pot monta panourile fotovoltaice (ideala fiind expunerea sudica, iar unghiul optim de inclinare pentru a genera maximul de energie solara este de aproximativ 30 de grade), dar si spatiul de amplasare, pentru un randament mare fiind necesare mai multe panouri, asadar este nevoie de o suprafata extinsa pentru montarea panourilor.

Camuflarea panourilor fotovoltaice in aspectul casei

Desi in Romania, folosirea panourilor fotovoltaice este ceva aparte, inca, aspectul unui acoperis nu este intotdeauna imbunatatit prin acoperirea cu asemenea panouri, mai ales cand este vorba de cladiri de patrimoniu, cu acoperis din paie, sindrila de lemn sau tabla de cupru, de exemplu. Iar daca spatiul din jurul clădirii nu este intins, in asa fel incat sa permita amplasarea unor panouri in apropierea casei, proprietarii trebuie sa gaseasca solutii care sa fie in concordanta cu arhitectura casei si cu necesitatile proprietatii.

Luand in considerare un sistem fotovoltaic gandit sa acopere cat mai mult din necesarul de energie al unei gospodarii, rezulta ca suprafata de ocupare cu panouri ar trebui sa fie destul de extinsa. Ideala ar fi amplasarea panourilor fotovoltaice pe panta sudica a acoperisului casei, insa daca aceasta solutie nu este posibila sau nu a fost gandita din momentul proiectarii casei, noile tehnologii permit amplasarea panourilor si pe fatada sudica a casei – fie pe geamuri, fie prin montarea panourilor pe zidurile casei. In astfel de situatii in care soarele nu cade in mod ideal pe panouri, panourile fotovoltaice amorfe ar putea fi solutia cea mai buna, eficienta lor este insa de numai 6 pana la 10%.

Pentru o casa noua, proprietarii pot lua in considerare montarea panourilor fotovoltaice din faza de proiectare, asadar panta sudica a acoperisului sa aiba dimensiuni generoase, pentru a cuprinde cat mai multe panouri si, eventual, sa aiba o culoare apropiata cu cea a panourilor, iar astfel sa nu fie o diferenta mare intre culoarea materialului cu care este acoperita casa si cea a panourilor fotovoltaice.

Solutii de instalare a panourilor fotovoltaice care sa nu afecteze arhitectura casei

Daca acoperisul casei nu permite asezarea panourilor fotovoltaice cu expunere sudica, s-ar putea lua in considerare alta parte a acoperisului pentru a se fixa o structura, pe care panourile sa fie montate cu fata spre sud.

De asemenea, se poate construi o anexa sau mai multe langa casa (un garaj, un foisor etc.), cu acoperis pe care sa se poata expune spre sud panouri fotovoltaice. Sau, langa casa, s-ar putea aseza o structura – metalica sau de lemn -, cu expunere sudica sau langa peretele sudic, pe care sa se monteze pe verticala panouri, astfel incat fatada casei nu sa nu fie afectata.

0 Shares
You May Also Like