Tot mai multe persoane cauta sa cumpere o ie nationala traditionala cusuta manual realizata din cele mai bune materiale care sa ofere rafinamentul specific vestimentatiei populare romanesti.
Ia are o importanta uriasa pentru romani atat pentru cei care tin cont de traditii cat si pentru cei care se mandresc cu originile lor. Cu timpul si strainii au ajuns sa fie fascinati de iile noastre traditionale si sa le poarte cu mandrie in marile orase Europene.
Iti recomandam o ie cu flori realizata manual si cusuta special cu mare atentie la detalii, respectand intocmai traditiile romanesti in materie de vestimentatie.
“IE (ie – ee-eh)” nu sunt doar doua litere. Este un cuvant cu o puternica semnificatie a traditiei, modei, inspiratiei si muncii grele a poporului roman. Acesta nu este nici un simplu cuvant, ci este numele unei bluze realizate in Romania, un simbol national pe care il celebram in fiecare an la nivel mondial, pe 24 iunie. Aceasta bluza a fost facuta manual in Romania de secole, este nevoie de timp si de precizie sa o brodati folosindu-va doar mainile, un ac si un fir.
Brodarea traditionala si modelele populare des folosite in anumite parti ale Romaniei sunt diferite. Rosu aprins, verde deschis, verde inchis, visiniu, maro, aramiu, auriu si negru sunt doar o parte din culorile folosite pentru a decora aceasta bluza. Un model poate contine simboluri numeroase precum copaci, flori, soare, apa, valuri si asa mai departe. In cele din urma, ia spune o poveste despre cel care o poarta, despre originea si istoria sa. Si fiecare ie este o piesa unica de arta in sine.
In prezent, aceasta bluza este adesea imbracata de femei in Romania si oriunde in lume, insa si barbatii pot fi vazuti ca o poarta la evenimentele traditionale folclorice. In ultimii ani, designerii de moda au inceput sa creeze bluze inspirate din traditia romaneasca. Celebritati din intreaga lume au fost vazute purtand ia in viata obisnuita de zi cu zi, de exemplu: Halle Berry, Kate Moss, Jennifer Garner, Adele, Anne Hathaway si multe altele.
Romanii iubesc sa poarte ia. Putem spune ca suntem mandri ca purtam aceste camasi traditionale si le luam intotdeauna cu noi in timp ce calatorim in intreaga lume.
De la regina Maria a Romaniei si pictorul Henri Matisse la Yves Saint-Laurent, bluza traditionala romaneasca a devenit un simbol al feminitatii universale. Dupa ce a fost o piesa in sine si parte a costumului traditional de mai multe decenii, bluza romaneasca a trecut granitele pentru a deveni o tendinta internationala puternica pentru mai multe sezoane.
Pur si simplu numit “ie” in limba romana, bluza este, fara indoiala, cea mai cunoscuta piesa reprezentativa a folclorului romanesc.
Broderia lucrata manual isi gaseste radacinile intr-un trecut pitoresc. Chiar si dupa mii de ani, femeile din Romania continua traditia de a coase bluze taranesti pana in prezent. Cele mai populare materiale sunt bumbacul, inul, canepa si matasea, iar o broderie lucrata manual poate dura si pana la trei saptamani pentru a obtine un singur produs.