Ce este orezul?

Ce este orezul?

0 Shares
0
0
0

Peste jumatate din populatia lumii se bazeaza pe orez ca o baza a dietei lor. Orezul este un bob. Este samanta speciilor de iarba Oryza Sativa (orez asiatic) sau Oryza Glaberrima (orez african).

Ca parte a dietei noastre, este considerat un carbohidrat. 100 g de orez va contine 80 g de carbohidrati, 7,13 g de proteine, 11,61 g de apa si 0,66 g de grasimi.

Orezul este de asemenea, o sursa excelenta pentru o serie de vitamine si minerale esentiale, cum ar fi Vitaminele B1 (tiamina), B3 (Niacina), B5 (acid Pantotenic), folat, fier, cupru, mangan si seleniu.

Datorita valorii sale nutritionale, orezul are o multime de beneficii pentru sanatate, iar in randurile care urmeaza puteti descoperi cateva dintre acestea.

Beneficiile orezului

  1. Orezul este o sursa rapida de energie. Daca nu sunteti un adept al dietei ketogene, carbohidratii sunt un lucru bun. Ghidul dietetic pentru americani spune ca macronutrientul ar trebui sa reprezinte aproximativ 45 pana la 65 la suta din caloriile dvs. zilnice (si sugereaza ca cel putin jumatate din acestea ar trebui sa fie cereale integrale, ca orezul brun).

Carbohidratii sunt principala sursa de combustibil a corpului uman, iar pe masura ce orezul este descompus in zahar si intra in fluxul de sange (asa cum fac toti carbohidratii), glucoza este transportata catre celule pentru a alimenta activitatile.

Orezul brun este digerat mai lent dat fiind continutul lui de fibre, in timp ce orezul alb va scurge mai repede glicemia. Desi in general, nu este un lucru minunat, orezul alb poate fi de fapt o alegere mai buna pentru sportivii care au nevoie de o sursa de combustibil usor digerabila inainte de o cursa sau eveniment.

  1. Orezul este in general sigur pentru persoanele cu sensibilitate alimentara. „Orezul este cel mai putin alergic dintre toate boabele”, ceea ce il face o alegere buna pentru persoanele care au sensibilitati alimentare sau alergii (sau chiar suspecteaza ca ar putea fi alergici). Este natural fara gluten, deci poate fi consumat si de catre cei cu boala celiaca.
  2. Orezul brun este o sursa buna de fibre. In timp ce coca este indepartata de orez alb, orezul brun este considerat a fi o sursa excelenta de fibre, care au un rol important in scaderea inflamatiei, la imbunatatirea sanatatii intestinului si la stimularea metabolismului.

De fapt, acest continut de fibre poate fi de multumire (cel putin partial) pentru unele dintre beneficiile pentru sanatate ale orezului brun in general. Cercetarile arata ca orezul brun ajuta la reducerea riscului de boli cronice si a anumitor tipuri de cancer, si joaca un rol in managementul greutatii.

  1. Orezul este o sursa excelenta de vitamine si minerale. Orezul are peste 15 vitamine si minerale. Unii dintre nutrientii hranitori care se afla in boabele de orez brun, sunt vitaminele cheie ale complexului B; fosfor, seleniu si magneziu, si doar o cana de orez brun gatit poate satisface o mare parte a nevoilor zilnice de mangan.

In timp ce orezul brun este in mod natural mai bogat in acesti nutrienti, orezul alb este adesea imbogatit pe parcurs (cum ar fi vitaminele B si fierul). Deci, in timp ce este procesat, orezul alb nu este neaparat lipsit de nutritie.

Exista si dezavantaje?

Unul dintre dezavantajele orezului ar fi ca are un indice glicemic relativ ridicat. In timp ce energia pe care corpul o obtine din orez este un lucru bun, exista o parte intunecata a acestuia. Orezul are un indice glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca creste rapid glicemia, ceea ce poate duce la prabusiri (indiciu: oboseala, dureri de cap si pofta).

Aceasta este o problema mare legata de orezul alb, deoarece nu contine prea multe fibre pentru a incetini acest lucru. Orezul brun este alcatuit din carbohidrati complecsi care sunt digerati mai lent decat zaharurile simple, permitand organismului sa mentina niveluri de energie mai consistente pe termen lung.

0 Shares
You May Also Like