Cand trebuie sa mananci peste

Cand trebuie sa mananci peste?

0 Shares
0
0
0

In prezent, recomandarile privind sursele adecvate de proteine au ajuns la puncte extreme de controversa.

Pe de o parte, consumul de carne este din ce in ce mai descurajat, mai ales daca este carne rosie, in ciuda recomandarilor unor societati medicale. Si, pe de alta parte, exista peste, care este foarte recomandat in orientarile binecunoscutei diete mediteraneene, dar care are un punct impotriva caruia multi se tem de consumul sau: mercurul.

Realitatea este ca o carne slaba (pui, curcan, iepure) este inca principala si cea mai apreciata sursa de proteine animale, impreuna cu lactatele si alti derivati.

Apoi, exista carne rosie, care nu este indicat sa se manance mai mult de doua ori pe saptamana in prezent, avand in vedere dovezile stiintifice disponibile.

Si, la randul sau, pestele, o sursa interesanta de proteine animale, impreuna cu o sursa uriasa de acizi grasi sanatosi de tip omega-3. Cu toate acestea, continutul lor de mercur i-au alungat din multe gospodarii, fie din teama, fie din factori economici.

Acum, American Heart Association (AHA) a efectuat o noua revizuire care isi propune sa incurajeze consumul de peste, afirmand ca beneficiile cardiovasculare si generale pentru sanatate depasesc riscurile. Rezultatele au fost publicate in revista Circulation.

Deja in 2002, aceeasi asociatie a emis o declaratie similara, incurajand consumul de peste, deoarece studiile au aratat beneficiile consumului de peste si fructe de mare bogate in acizi omega-3, mai ales daca un astfel de consum inlocuieste alte alimente mai putin sanatoase.

La acea vreme, AHA a recomandat consumul a pana la doua portii de pana la 100 de grame de peste, in special peste gras, cum ar fi somon, macrou, hering, pastrav, sardine si ton alb.

Cu toate acestea, deja in acel moment a fost vizibila teama pentru mercurul pe care acesti pesti l-ar putea contine din cauza activitatii industriale. Mai ales in pestii mari, cum ar fi rechinul, pestele-spada, macroul gigant si altele. De fapt, in prezent, orientarile internationale recomanda impotriva consumului acestor pesti mari la femeile gravide, deoarece continutul lor de mercur este ridicat si poate provoca leziuni neurologice viitorilor nou-nascuti.

Poate cel mai bun lucru la o scrumbie de Dunare este ca nu necesita prea multa agitatie in bucatarie.

Noua revizuire confirma faptul ca beneficiile consumului de peste depasesc riscurile generate de contaminarea potentiala cu mercur. De asemenea, ei afirma ca un astfel de consum nu s-a dovedit a creste riscul de boli cardiovasculare la adulti, mai ales daca consumul de peste si fructe de mare este variat.

Pestele da, dar suplimentele si uleiurile nu

Deja in declaratia sa anterioara, AHA nu a recomandat consumul de uleiuri de peste bogate in omega-3 pentru a reduce riscul de boli de inima din cauza lipsei de dovezi stiintifice in acest sens. de fapt, un studiu publicat in jurnalul JAMA in 2012 a descurajat din nou astfel de suplimente. Acum, in noua revizuire, ele raman nerevizuite din cauza lipsei de dovezi in aceasta privinta, concluzioneaza ca este mai bine sa mancati peste intreg.

Se pare ca in fiecare zi ne trezim cu un nou „super-aliment” care iti va schimba viata. Cu abundenta de informatii disponibile, de unde stii ce este de fapt bun pentru tine?

„Mananca mult peste, care este bogat in acizi grasi omega 3 sanatosi, si portii mai mici de carne rosie pentru a reduce riscul de boli precum accident vascular cerebral, boli de inima si cancer.” – Bob Canter , profesor de chirurgie la UC Davis Division of Surgical Oncologie

Broccoli sau oricare dintre legumele crucifere

„Aceste alimente sunt bogate in nutrienti, inclusiv glucozinolati, care sunt cheie in procesele de detoxifiere. Acestea sunt cel mai bine servite crude sau fierte rapid la abur timp de cinci pana la zece minute.” – Alex Nella, medic dietetician pediatru

Sfecla

„Indiferent de culoarea – rosu, galben, auriu – sau in ce parte – radacina sau verdeata – acestea contin o varietate minunata de carotenoizi de protectie. Dovezile sugereaza ca nitratii lor din dieta pot fi transformati in oxid nitric si pot imbunatati exercitiile de anduranta.” – Alex Nella, dietetician pediatru

Spanacul si alte legume cu frunze verzi

„Acestea sunt pline de luteina si zeaxantina: nutrienti care pot ajuta la protejarea impotriva degenerescentei maculare.” – Jeffrey Caspar , profesor de oftalmologie la UC Davis Eye Center.

Kale

„Este o legume cu frunze verzi pe care o ador tocata in salata sau gatita cu ceapa si usturoi. Este bogat in nutrienti, are o multime de antioxidanti si poate ajuta la scaderea colesterolului.” – Brandee Waite , director al  bursei de medicina sportiva UC Davis

Unt de arahide

„Mancarea mea preferata este untul de arahide. Are proteine, carbohidrati si zaharuri. Este o hrana excelenta de recuperare si copiilor mei le place!” – Brian Davis , profesor clinic al Departamentului de Medicina Fizica si Reabilitare UC Davis.

Migdale

„Migdalele au multa vitamina E, care protejeaza impotriva degenerescentei maculare, precum si a cataractei. Recomand sa mananci doar o mana pe zi.” – Jeffrey Caspar , profesor de oftalmologie la UC Davis Eye Center.

0 Shares
You May Also Like