Cand stii ca ai nevoie de reparatii turbosuflanta

0 Shares
0
0
0

Sistemul turbo al masinii tale, presupunand ca are unul, sporeste puterea si acceleraria pe drum, reducand, totodata, emisiile de gaze.

Turbosuflantele pot face ca motoarele relativ mici sa ofere performante frecvent asociate motoarelor mari, ele fiind populare pentru ca ofera putere mai mare motorului cu costuri reduse si avantaje ecologice.

Cum functioneaza turbosuflantele

Aerul si combustibilul se aesteca in motor pentru a produce energie. Turbosuflanta injecteaza mai mult aer in acest amestec, ceea ce creste puterea motorului.

Ea utilizeaza un sistem de evacuare pentru a roti o pompa de aer si a impimge aer suplimentar in cilindrii motorului masinii tale.

Iata cateva semne care indica ca este timpul pentru reparatii turbosuflanta.


Acceleratie slaba

Daca observi ca masina ta nu mai accelereaza la fel de puternic ca altadata, s-ar putea sa fie de vina turbosuflanta.

Se arde mai mult ulei decat de obicei

Turbosuflanta ar putea fi defecta daca masina ta consuma mai mult ulei ca de obicei. Pentru a verifica, vei avea nevoie de un endoscop. Gaseste capatul din fata turbosuflantei si deconecteaza-l.

Foloseste acum endoscopul pentru a privi in intreior. Daca vezi ulei, este foarte posibil sa fie o problema si este prudent sa mergi cu masina la un service autorizat cat de repede posibil – turbosuflanta va ceda curand.

Prea mult fum pe teava de esapament

Daca au aparut fisuri la unitatea turbo sau garniturile interne sunt deteriorate, uleiul poate patrunde in evacuare. Acest ulei, dupa ce va arde, scoate un fum albastru sau gri. Fii atent la cantitatea de fum emisa si, totodata, la culoarea acestuia.

Motorul scoate un zgomot mai puternic decat de obicei

Turbosuflantele au tendinta de a face mai mult zgomot daca nu functioneaza corespunzator. Acest zgomot se intensifica pe masura ce problema se agraveaza.

Motivele deteriorarii turbosuflnatei

Iata care sunt cele mai frecvente motive pentru care turbosuflantele incep sa dea rateuri.  

  • A fost depasit kilometrajul pentru care sunt garantate – turbosuflantele sunt proiectate si construite pentru a dura multi ani, dar, ca oricare alta componenta auto, sunt sanse mari ca ele sa se deterioreze dupa un anumit numar de kilometri parcursi. Te poti astepta ca turbosuflanta masinii tale sa reziste la aproximativ 240.000 de kilometri sau chiar mai mult.
  • Garnituri fisurate – turbo pompeaza aer suplimentar in cinlindrii masinii tale, presiunea reducandu-se daca apar fisuri in garnituri. Din cauza lor, turbosuflanta trebuie sa munceasca mai mult pentru a oferi impulsul necesar, ceea ce favorizeaza deteriorarea ei.
  • Reziduurile de carbon si particule – daca nu schimbi uleiul in mod regulat, este foarte posibil sa se acumuleze reziduuri de carbon si particule. Este important sa schimbi uleiul la fiecare revizie tehnica. Pe langa prelungirea vietii turbosuflantei, acest lucru are si alte avantaje pentru pastrarea starii generale a masinii in cele mai bune conditii. Chiar si cele mai putine reziduuri pot genera probleme mecanice costisitoare si multe inconveniente.

Este important sa actionezi imediat cum observi oricare dintre semnele de avertizare de mai sus. Daca nu esti sigur, nu ezita sa duci masina la un service specializat pentru o diagnosticare amanuntita.

0 Shares
You May Also Like