Aveti idee care sunt cele mai importante beneficii ale cafelei asupra sanatatii?

Share Button

Cu totii bem cafea. Unii ne cumparam cafea pastile pentru acasa cu scopul de a savura in fiecare zi o cafeluta foarte gustoasa. Altii beau o cafea facuta la ibric in fiecare zi inainte de a merge la servici.

Exista persoane care isi cumpara cafea pastile pentru acasa, pe care le folosesc ori de cate ori au musafiri, pentru a-si servi cu o bautura savuroasa, in timp ce exista de-asemenea persoane care beau cafea doar la servici sau cand merg in vizita.

Ei bine, dar v-ati intrebat oare care sunt cele mai importante beneficii ale cafelei asupra sanatatii, si de ce beau unii oameni cafea? Ei bine, daca raspunsul este nu, atunci cu siguranta veti descoperi cele mai importante motive in urmatoarele randuri:

  • Reducerea riscului de cancer colorectal. Unele cercetari sugereaza ca in cazul in care beti mai mult de 3 cesti de cafea zilnic poate reduce semnificativ riscul de cancer rectal.
  • Prevenirea ametelii la persoanele in varsta cauzata de scaderea tensiunii arteriale dupa masa (hipotensiune postprandiala). Consumul de cafea pare sa creasca tensiunea arteriala la varstnicii care sufera de ameteala dupa mese.
  • Prevenirea sau intarzierea bolii Parkinson. Exista dovezi ca persoanele care beau bauturi care au in compozitia lor cofeina cum ar fi cafea, ceai si cola au un risc scazut de boala Parkinson. Pentru barbati, efectul pare sa depinda de cantitatea de cofeina consumata.

Barbatii care beau cea mai mare cafea cu cafeina, 28 de grame (trei pana la patru cani) pe zi, par sa aiba cea mai mare reducere a riscului. Dar consumul de cafea chiar de 1 sau 2 cani de cafea taie boala lor Parkinson semnificativ. La femei, efectul nu pare sa depinda atat de mult de cantitatea de cofeina consumata.

Consumul moderat de cofeina, de 1-3 cani pe zi, ofera cea mai mare reducere a riscului la femei. Interesant este ca cafeaua nu pare sa contribuie la prevenirea bolii Parkinson la persoanele care fumeaza.

  • Prevenirea pietrelor de litiaza biliara. Consumul de bauturi cu cafeina, inclusiv cafeaua, care asigura cel putin 400 mg de cofeina pe zi, pare sa reduca riscul de aparitie a calculilor biliari. Cu cat aportul de cafeina este mai mare, cu atat riscul este mai mic. Consumarea a 800 mg cofeina pe zi (patru sau mai multe cani de cafea) are cea mai mare reducere a riscului.
  • Prevenirea diabetului de tip 2. Consumul de cafea cafeina pare sa reduca in mod semnificativ riscul de aparitie a diabetului de tip 2. Deoarece consumul de cofeina creste, riscul de aparitie a diabetului scade. Dar efectul pare sa fie diferit in diferite grupuri de oameni.

La adultii din America de Nord, consumul de 6 sau mai multe cesti de cafea pe zi este asociat cu un risc de scadere cu 54% a riscului de aparitie a diabetului la barbati si cu un risc de 29% mai mic la femei. La adultii europeni, consumul de 5-6 cesti de cafea pe zi reduce riscul de diabet zaharat cu 61% la femei si 30% la barbati.

Bea 10 sau mai multe cesti de cafea pe zi reduce riscul de diabet zaharat cu 79% la femei si 55% la barbati. Adultii japonezi care beau 3 sau mai multe cesti de cafea pe zi au un risc de 42% mai scazut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 in comparatie cu cei care beau doar o ceasca pe zi sau mai putin. Cafeaua decofeinizata nu pare sa diminueze riscul de aparitie a diabetului zaharat.

Be Sociable, Share!