Evoluţia în timp a tipurilor de învelitori a fost legată în primul rând de specificul local, de tradiţionalism sau de dorinţa de progres dintr-o regiune sau alta, de progresul tehnologic în domeniul materialelor pentru învelitori ( țigla metalică cu rocă vulcanică) şi de accesoriile corespunxatoare.
În multe zone, tradiţional învelitorile se făceau şi se fac din tablă zincat fălţuită inclusiv drenajul, iar montajul se făcea direct pe astereală fără fără vreun tip de folie anticondens sau covor bituminos. În timp, a început transformarea podurilor în mansarde de locuit sau pentru alte funcţiuni. În acel moment a apărut problema condensului cauzat de faptul că podul nu avea izolaţie termică şi la montajul tablei fălţuite nu a fost montat covor de ventilare cu folie anticondens . Totodată montajul acestui tip de învelitoare este anevoios.
Aparitia invelitorilor din ţiglă metalică cu piatra naturală (roca vulcanica)
Între timp au apărut materiale noi pentru învelitori printre care şi ţigla metalică din tablă zincată şi vopsită în prima faza şi urmând dorinţa de a obţine învelitori cu calităţi tehnice superioare au apărut ţigla metalică cu roca vulcanică sau țigla metalică cu piatra naturală.
Pornind de la tabla zincată şi ajungând la ţigla metalică cu piatră naturală (țigla metalică cu rocă vulcanică) s-a ajuns la caracteristici superioare ale învelitorilor cu multe avantaje pentru proprietarul învelitorii cum ar fi:
- La tabla zincată, care ulterior a devenit profilată şi vopsită, constatăm următoarele probleme tehnice apărute în exploatare şi anume: nu are rezistenţă termică, nu are propietăţi fonoabsorbante precum ţigla ceramică tradiţională, fixarea cu şuruburi autoforante cu garnituri aplicate perpendicular pe învelitoare implică o rezistenţă mică la vânturi puternice şi necesitatea intervenţiilor periodice pe învelitoare pentru strângerea suruburilor la 3-4 ani şi înlocuirea garniturilor de cauciuc de la şuruburi care suferă crăpături în timp datorită efectului UV, probleme de coroziune şi de pierderea culorii datorită efectului UV, garanţie mică a produsului.
Caracteristicile tehnice superioare ale tiglei metalice cu piatra naturala
- La ţigla metalică cu piatră naturală toate aceste deficienţe observate în exploatare sunt rezolvate datorită caracteristicilor tehnice superioare ale acestui tip de ţiglă iar faţă de alte produse similare de pe piaţă noastră tigla metalică cu piatră naturală de la DECRA, distribuita in Romania prin acoperis-decra.ro, vine cu caracteristici tehnice noi care înobilează acest tip de ţiglă şi anume:
- Dimensiunile ţiglei metalice cu piatră naturală Decra sunt astfel calculate pentru a avea pierderi minime
- Inima din oţel a ţiglei este acum protejată la coroziune prin zincare la cald cu o grosime pe ambele fețe cu un strat de ZnMg de 250 g/mp .
- Durata de viaţă cca 2 generaţii ( cca 120 ani).
- Rezistenţă excepţională la vânturi puternice (până la 240 km/h-uragan)
- Nu necesită parazăpezi
- Rezistenţă exceptionala la vânturi puternice (până la 240 km/h – uragan) datorită sistemului de fixare
- Accesoriile pentru acoperis Decra sunt executate din tablă de 0,5 mm protejate prin zincare la cald cu un strat de ZnMg de 250 g/mp
- Garanţie 40 ani
Prin diversitatea de forme constructive a ţiglei metalice cu piatră naturală putem înlocui cu succes 3 – 4 tipuri de învelitori tradiţionale (şindrilă, olane cu aspect mediteranean, ţiglă ceramică sau din beton, ardezie, etc) cu câteva caracteristici tehnice superioare acestora.