Uleiuri esentiale- ce sunt ele de fapt ?

0 Shares
0
0
0

Uleiuri esentiale- ce sunt ele de fapt ?Esentele sau uleiurile esentiale sunt un amestec complex de substante aromatice responsabile de parfumurile florilor. Ele au numeroase actiuni farmacologice, deci formeaza baza aromoterapiei, dar sunt, de asemenea, utilizate pe scara larga in parfumerie si cosmetice, in industria farmaceutica si in industria alimentara, a bauturilor alcoolice si a produselor de cofetarie.

Uleiurile volatile, uleiurile esentiale sau pur si simplu esentele, sunt substantele aromatice naturale responsabile de parfumurile florilor si ale altor organe vegetale. In prezent, aceasta definitie este utilizata numai daca sunt obtinute prin tragerea intr-un curent de vapori de apa sau prin exprimarea pericarpului in cazul citricelor.

Cu exceptia catorva, cum ar fi migdalele amare, care sunt produse prin hidroliza heterozidelor, aceste esente se gasesc ca atare in planta. Ele sunt sintetizate si secretate de anumite structuri histologice specializate, adesea situate pe sau in vecinatatea suprafetei plantei: celule oleifere, conducte sau cavitati secretorii sau in firele de par glandulare. Ele pot fi, de asemenea, depuse in tesuturi specifice, cum ar fi in pericarp de citrice; pe petalele de trandafiri; pe coaja, tulpina si frunzele de scortisoara; in padurile de camfor si lemn de santal; pe firele glandulare de frunze de menta, tulpini si flori; in radacinile valerianei etc.

In lumea plantelor, ele sunt raspandite in numeroase specii botanice. Ele sunt deosebit de abundente in conifere, lamiaceae, apiaceae, myrtaceae, rutaceae si asteraceae.

Diferite functii ii sunt atribuite in plante, cum ar fi protectia impotriva insectelor si erbivorelor, adaptarea impotriva stresului apei si sunt de mare importanta in polenizare, deoarece acestea constituie elemente de comunicare chimica datorita volatilitatii si mirosului marcat.

Cumpara si tu ulei esential pentru a testa aromele unice in propria casa si pentru a-ti transforma casa intr-un adevarat centru SPA.

Caracteristici generale

Uleiurile esentiale, in general, reprezinta 0,1 pana la 1% din greutatea uscata a plantei. Sunt lichide cu solubilitate scazuta in apa, solubile in alcooli si solventi organici. Cand sunt proaspete, la temperatura camerei, ele sunt incolore, deoarece atunci cand se oxideaza se rasineaza si iau o culoare galbuie inchisa (care este impiedicata prin depunerea lor in recipiente de sticla topaz, complet pline si inchise perfect). Majoritatea uleiurilor sunt mai putin dense decat apa (cu exceptii, cum ar fi scortisoarasi cuisoarele -uleiuri esentiale) si au un indice de refractie ridicat.

In ceea ce priveste compozitia lor chimica, cu exceptia esentelor derivate din heterozide (cum ar fi cea a migdalelor amare si a mustarului), acestea sunt, in general, amestecuri complexe de constituenti foarte variabili care apartin, aproape exclusiv, grupului de terpene si, intr-o masura mai mica, grupului de compusi aromatici derivati din fenilpropan (aldehida cinnamica, eugenol, anetol, anason aldehida si safrol, printre altele).

Compusii terpenici sunt alcatuiti din unitati izoprene (5 carboni), care pot fi monoterpene (10 carboni) si sesquiterpene (15 carboni). Aceste monoterpene pot fi, la randul lor, aciclice, monociclice si biciclice si, de asemenea, oxigenate si ne-oxigenate.

Unele uleiuri sunt aproape monomoleculare, deoarece au aproape exclusiv o singura componenta, altele sunt bogate in 2-3 molecule. Dar cele mai multe sunt polimoleculare, deoarece contin 3-4 molecule majoritare.

Cu ce beneficii vine uleiul esential de lavanda?

Ai dureri de cap? Incearca un miros de lavanda. Un studiu care a analizat 47 de pacienti care sufereau de migrene obisnuite ia prescris pentru jumatate din grup sedinte regulate de 15 minute cu miros de lavanda, in timp ce cealalta jumatate a inhalat un placebo.

Efectele au fost imediate si de durata: cercetatorii au descoperit ca cei din grupul experimental au raportat o severitate semnificativ mai mica a atacurilor de migrena in urmatoarele doua ore.

Uleiul de lavanda este laudat atat pentru efectele sale antioxidante, cat si pentru efectele antiinflamatorii, ceea ce il face un candidat de calitate pe care sa il includa in rutina de ingrijire a pielii curate.

Se stie ca antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi care iti pot pune pielea intr-o stare de ameteala, afectand functia mitocondriala si accelerand procesul de imbatranire. Includerea unei picaturi sau doua de ulei de lavanda in lotiunea sau crema de fata preferata va oferi pielii tale un plus de putere antioxidanta inainte de culcare (si va adauga o nota de aromoterapie linistitoare rutinei tale de noapte).

Inainte de a considera acest amestec floral drept un ulei miracol, este important sa retineti ca sunt necesare studii clinice mai riguroase inainte de a fi tratat ca o  solutie prescriptiva. Acestea fiind spuse, munca care a fost facuta pentru a testa uleiul de lavanda a generat cateva beneficii pentru sanatate destul de importante, care au facut din acest ulei o adevarate vedeta.

Chiar daca nu il cauti pe post de tratament, vei obtine cele mai importante beneficii de pe urma lui doar daca il mirosi si atat fara sa fie nevoie sa faci altceva. Tot ce trebuie sa faci este sa iei in calcul faptul ca atunci cand te relaxezi cu o astfel de aroma, te vei umple de energie pentru mai multe zile.

0 Shares
You May Also Like