Ecografia tiroidiana este o metoda imagistica de a privi tiroida, o glanda situata in gat care regleaza metabolismul (toate procesele care controleaza rata de activitate a celulelor si tesuturilor).
Cum se desfasoara examenul
Ecografia este o metoda nedureroasa care foloseste undele sonore pentru a crea imagini ale interiorului corpului. Testul care se face adesea in camera de ultrasunete sau radiologie. Se poate face si intr-o clinica.
Examenul se face dupa cum urmeaza:
- Te culci cu gatul pe o perna sau alt suport moale. Gatul se intinde usor.
- Tehnicianul cu ultrasunete aplica un gel pe baza de apa la gat pentru a ajuta la transmiterea undelor sonore.
- Tehnicianul ruleaza apoi o sonda, numita traductor, inainte si inapoi peste pielea de pe gat. Traductorul emite unde sonore, care trec prin corp si ricoseaza din zona studiata (in acest caz, glanda tiroida). Un computer examineaza modelul pe care undele sonore il creeaza atunci cand ricoseaza si face o imagine a acestora.
Uneori, medicul poate recomanda o ecografie glanda tiroida .
Metode de ecografie a glandei tiroide
Vascularizarea glandei tiroide poate fi evaluata cu fluxul de culoare si dopplerografia pulsului. In functie de sarcina clinica (boala tiroidiana difuza sau focala), obiectivul studiului poate fi cuantificarea vascularizarii glandei tiroide sau determinarea structurii vasculare a acesteia.
Doppleografia pulsului este utilizata pentru a masura viteza sistolica maxima si volumul fluxului sanguin in arterele glandei tiroide. Artera tiroidiana inferioara se scurge din spate cu artera carotida comuna. Partea superioara a fuziunii in scanerul longitudinal seamana cu sectiunea transversala a vasului cu artera carotida comuna. Senzorul se roteste apoi pentru a vizualiza sectiunea ascendenta a arterei tiroidiene inferioare, iar volumul sondei Doppler este localizat in acest segment.
Artera tiroidiana superioara, situata in partea mediala a arterei carotide comune la polul superior al glandei tiroide, este vizualizata pe o scanare longitudinala usor modificata. Este usor de detectat in directia opusa a fluxului sanguin in raport cu artera carotida comuna. Viteza maxima sistolica (PSS) in vasele glandei tiroide este in mod normal de 25 cm/s, iar volumul fluxului sanguin este de 6 ml/min pe vas.
Boala tiroidiana difuza poate fi identificata prin plasarea unei zone de culoare peste zona investigata. Acest lucru permite o evaluare semi-cantitativa a fluxului sanguin al parenchimului. Configuratia standard va permite sa comparati coerenta intre diferite persoane si acelasi pacient. Acest lucru nu poate fi realizat atunci cand este testat pe masini diferite sau cu configuratii diferite. Fiecare specialist in ultrasunete ar trebui sa aiba experienta de lucru pe un anumit dispozitiv inainte de a evalua gradul de crestere a fluxului sanguin.
Hipervascularizarea difuza in stadiul acut al bolii Graves este bine exprimata si poate fi considerata patognomonica pentru aceasta boala. Vitezele sistolice medii de varf sunt mai mari de 100 cm/s, volumul fluxului sanguin este mai mare de 150 ml/min. Cresterea fluxului sanguin in glanda este mentinuta, chiar si atunci cand cu ajutorul terapiei medicamentoase se ajunge la o stare eutiroidiana si dispare numai in timp.
Tiroidita Hashimoto are un model similar in modul B. Modul de culoare cu ajustari sensibile arata o crestere a fluxului sanguin, dar este mai putin pronuntat decat in cazul bolii Graves in stadiul acut.