Despre uleiurile esenţiale se vorbeşte foarte mult în ultimul timp, pe considerentul că ajuta la orice: de la dureri de cap sau gât până la probleme cu somnul. Dar oare chiar funcționează aceste uleiuri pe bază de plante?
Raspunsul este da! Uleiurile esențiale pot avea un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării tale, atâta timp cât le folosești în mod corect.
Ce sunt uleiurile esențiale?
Uleiurile esențiale sunt practic extracte din plante. Sunt obţinute prin aburire sau presare a diferitelor părți ale unei plante (flori, scoarță, frunze sau fructe) pentru a capta compușii care produc parfum. Pot fi necesare până la câteva kilograme de plantă pentru a produce o singură sticlă de ulei esențial. Pe lângă crearea parfumului, uleiurile esențiale îndeplinesc și alte funcții.
Ce este aromaterapia?
Aromaterapia este practica utilizării uleiurilor esențiale în scop terapeutic. Aromaterapia a fost folosită de secole. Când sunt inhalate, moleculele parfumate din uleiurile esențiale se deplasează de la nervii olfactivi direct la creier și afectează în special amigdala, centrul emoțional al creierului.
Uleiurile esențiale pot fi, de asemenea, absorbite de piele. Un terapeut ar putea adăuga o picătură sau două de wintergreen la uleiul de masaj pentru a ajuta la relaxarea mușchilor încordaţi. Se poate adăuga lavandă sărurilor de baie pentru a ajuta la liniştire şi relaxare în timpul băii.
Pentru ce sunt bune uleiurile esențiale?
Deși oamenii susțin că uleiurile esențiale sunt remedii naturale pentru o serie de afecțiuni, nu există suficiente cercetări pentru a determina eficacitatea lor în sănătatea umană. Rezultatele studiilor de laborator sunt însă promițătoare – în urma unui studiu de la Johns Hopkins s-a constatat că anumite uleiuri esențiale ar putea ucide un tip de bacterii Lyme mai bine decât antibioticele – dar rezultatele studiilor clinice la om sunt mixte.
Unele studii indică faptul că există un beneficiu în utilizarea uleiurilor esențiale, în timp ce altele nu prezintă nicio îmbunătățire a simptomelor. Studiile clinice au analizat dacă uleiurile esențiale pot atenua afecțiuni precum: anxietate, depresie, greaţă, insomnie, apetit scăzut, etc.
Cum puteți utiliza uleiurile esențiale în siguranță?
Calitatea uleiurilor esențiale de pe piață variază foarte mult, de la uleiurile esențiale pure la cele diluate cu ingrediente mai puțin costisitoare. Și pentru că nu există reglementări, este posibil ca eticheta să nu conțină nici măcar tot ce conține sticla pe care o cumpărați. De aceea nu trebuie ingerate uleiurile esențiale.
Cele mai sigure modalități de utilizare a uleiurilor esențiale includ:
- Accesorii pentru aromoterapie: coliere, brățări și brelocuri realizate din materiale absorbante pe care aplicați uleiuri esențiale și le mirositi pe tot parcursul zilei.
- Ulei de corp: un amestec de uleiuri esențiale cu un ulei purtător, precum ulei de măsline, jojoba sau nucă de cocos, care poate fi masat pe piele. Deoarece uleiurile esențiale sunt concentrate, acestea pot provoca iritații. Evitați să le folosiți cu putere maximă pe piele.
- Stick de aromă, denumit și inhalator de uleiuri esențiale: aceste bastonaşe portabile din plastic au un fitil absorbant care absoarbe uleiul esențial. Acestea vin cu o husă pentru a menține parfumul sub ambalaj până când le folosiţi.
Cum găsim uleiuri esențiale de calitate?
Cel mai important lucru care trebuie luat în considerare atunci când cumpărăm uleiuri esențiale este calitatea produsului. Din pacate, multe companii susțin că uleiurile lor esențiale sunt „de calitate terapeutică”, dar acesta este doar un termen de marketing. Există o mulțime de produse pe care le-ați putea găsi online sau în magazine care nu sunt recoltate corect sau care pot contine substanţe care nu sunt menţionate pe etichetă.
Pentru a ne asigura ca produsul nostru este unul de calitate, este foarte important să achiziționăm uleiuri esențiale numai din surse sigure. O astfel de sursă este Diana Gubas, care oferă doar uleiuri esenţiale 100% naturale şi astfel avem garanţia produsului pur.